Sos Sriracha – do czego pasuje?
Lubisz kulinarne eksperymenty, a do tego jesteś miłośnikiem ostrych, wyrazistych smaków? W takim razie wypróbuj sos Sriracha! Ten azjatycki specyfik na bazie papryczek chilli na pewno przypadnie Ci do gustu – nawet jeśli nie jesteś fanem dalekowschodniej kuchni! Sos Sriracha z powodzeniem wkomponujesz również w typowo polskie potrawy.
Sos Sriracha - nie tylko do azjatyckich potraw!
Sos Sriracha wywodzi się z Tajlandii. Tradycyjnie przygotowuje się go poprzez dokładne utarcie w moździerzu papryczek chilli z czosnkiem, octem, cukrem i solą. Ta oryginalna wersja jest także najostrzejsza. Jednak azjatycki sos kupisz również w Polsce – i to w kilku różnych wersjach smakowych. Niektóre z nich są naprawdę ostre, inne przypominają raczej pomidorową salsę.
Jak wygląda sos paprykowy Sriracha? Jest dość rzadki, ale nie wodnisty. Z powodzeniem może więc służyć np. jako dip – w takiej roli zresztą oryginalnie wykorzystują go Tajowie. Konsystencja sosu z reguły pozostaje niejednorodna – zauważysz w niej drobinki papryczek lub czosnku.
Warto też wiedzieć, że z uwagi na ostrość oraz prosty skład sos Sriracha świetnie się przechowuje. Samodzielnie przyrządzony, a także oryginalny azjatycki sos będzie można wykorzystywać nawet przez 6 miesięcy od otwarcia! Jeśli stawiasz na wersje dostępne w marketach, prawdopodobnie będziesz musiał szybciej je zużyć. Zawsze stosuj się do umieszczonych na opakowaniu wybranego sosu zaleceń producenta! Zwykle przydatność do spożycia określana jest na 2-3 miesiące. Sos Sriracha przechowuj w lodówce.
Jak stosować sos Sriracha? Poza podawaniem go jako dipu do grzanek, pierożków albo warzyw, tajskiego sosu warto używać do mięsa. Może on stanowić podstawę marynaty lub zostać podany bezpośrednio na talerz jako dodatek. W obydwu rolach sos Sriracha sprawdzi się znakomicie! A to dopiero początek możliwości!
Do jakich potraw pasuje sos Sriracha? Dania mięsne i wegańskie
Do czego sos Sriracha sprawdzi się równie dobrze, jak do dań mięsnych? Np. do makaronowych zapiekanek! Przykładowy przepis? Nie ma problemu!
Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż ulubione warzywa (jeśli chcesz, dodaj do nich także mięso). Następnie dopraw wszystko solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz właśnie sosem Sriracha. Na początek dodaj go tylko 1-2 łyżki. Dokładnie wymieszaj całość i spróbuj. Jeśli uznasz, że danie wciąż nie jest wystarczająco pikantne, dołóż kolejną porcję sosu. Na koniec umieść makaron w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch wyłóż warzywa z sosem Sriracha. Całość możesz posypać parmezanem albo innym ulubionym serem. Zapiecz i gotowe!
Sos Sriracha możesz również dodać do dań na bazie kaszy jęczmiennej albo jaglanej. W takiej wersji warto połączyć go z odrobiną syropu klonowego, który przełamie nieco ostrość i wzbogaci smak potrawy. Dobrym pomysłem będzie także łączenie sosu Sriracha z daniami wegańskimi, do których dodajesz tofu.
Czy w tradycyjnej polskiej kuchni także znajdzie się miejsce dla sosu Sriracha? Do czego tutaj można go dopasować? M.in. do zapiekanek ziemniaczanych z mięsem, drobiowych roladek, a nawet… kanapek!
Przykładowe dania, które smakują jeszcze lepiej z sosem Sriracha
Zastanawiasz się, jak przyrządzić wskazane wcześniej dania z sosem Sriracha? Pomożemy!
Na początek roladki z kurczaka. Umyj i lekko rozbij mięso z piersi. Następne przyda się nieduża miska. Umieść w niej 2-3 łyżki serka kanapkowego, ok. ½ szklanki startego twardego sera (cheddar, gouda), oraz po szczypcie oregano, słodkiej papryki, bazylii, czosnku i kuminu. Dodaj do tego 1 łyżeczkę sosu Sriracha i dokładnie wymieszaj. Nakładaj nadzienie na mięso i zwijaj w roladki. Piecz w temp. 180° ok. 30 minut.
Sos Sriracha w wegańskiej wersji
Jak przyrządzić danie z sosem Sriracha odpowiednie dla wegan? W tym przypadku warto postawić na tofu! Pokrój je w kostkę i wymieszaj z solą, pieprzem oraz słodką papryką. Piecz w 220°C przez ok. 20 minut, aż stanie się chrupiące. W tym czasie przygotuj sos. Wlej do garnka 1 łyżkę sosu Sriracha, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 0,5 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, wsyp 3 łyżki cukru, dorzuć 2 łyżki ketchupu i ok. 2 cm kawałek imbiru (starty na tarce). Wszystko wymieszaj i gotuj kilka minut, a potem sprawdź, jak smakuje (i w razie potrzeby dopraw) dip na bazie sosu Sriracha. Tofu wyłóż na talerz, polej sosem, a potem posyp sezamem. Podawaj z kaszą lub ryżem i gotowanymi warzywami.
Kanapki na ostro
Jeszcze inne zastosowanie sosu Sriracha – z czym jeść go na kanapkach? Najlepiej z warzywami lub lekką wędliną! W tym przypadku masz minimum 2 możliwości. Możesz po prostu polać odrobiną sosu Sriracha przygotowane tradycyjnie jedzenie, ale możesz też pokusić się o przyrządzenie pasty kanapkowej. Potrzebne będzie:
- 30 g masła;
- Szczypta soli
- ½ łyżeczki czosnku;
- ½ łyżeczki miodu;
- 1 łyżeczka sosu Sriracha;
- szczypta słodkiej papryki.
Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Smaruj pastą kanapki i układaj na nich ulubione warzywa. Świetnie będą pasowały np. pomidory, ogórki, sałata oraz rzodkiewki!
Oczywiście sos Sriracha świetnie smakuje także z daniami kuchni azjatyckiej. Nie tylko jako dip do maczania pierożków czy rollsów! Wykorzystaj sos Sriracha także do sushi, dań stir fry oraz innych potraw z woka.
Kreatywność w kuchni - zaskakujące i nietypowe zastosowania sosu Sriracha
Czy wiesz, że sos Sriracha świetnie pasuje także do dań typu fast food? Może posłużyć jako jeden z sosów do hamburgerów, hot-dogów, a nawet do pizzy! Jeśli lubisz ostre dania, śmiało wypróbuj którąś z tych opcji!
Do hot-dogów i burgerów najbardziej odpowiednia będzie mieszanka sosu Sriracha oraz majonezu. Wystarczy już 1 łyżeczka Srirachy połączona z 3-4 łyżkami majonezu. Jeśli jednak ma być naprawdę pikantnie, niech w ostatecznie przyrządzonym przez Ciebie dipie pojawi się 1 pełna łyżka sosu Sriracha.
Sos Sriracha - zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej
Sos Sriracha świetnie smakuje podawany z rybami oraz owocami morza. Takie połączenie smaków jest bardzo popularne właśnie w Tajlandii. Jeśli jednak ryby, krewetki albo kalmary przyrządzasz na sposób hiszpański czy grecki, również warto dodać do nich odrobinę ostrego sosu. Smak potrawy od razu stanie się bogatszy i o wiele ciekawszy!
Ostra eksplozja smaku - sos Sriracha w grillowanej kuchni
Sos chilli Sriracha warto podawać także do potraw z grilla! Jak? Dowolnie! Niektórzy uwielbiają połączenie sosu Sriracha z majonezem, inni wolą traktować go jako samodzielny dip do grilla. Wszystko zależy od smakowych preferencji Twoich oraz pozostałych biesiadników. Znaczenie będzie miało także to, jaki typ sosu Sriracha wybierzesz. W sklepach dostępne są zarówno wersje bardzo ostre, jak i łagodniejsze, które z powodzeniem zastąpią np. pikantny ketchup albo inny ostry sos do mięsa.
Dip do grilla i nie tylko
Sos Sriracha wykorzystasz podczas grillowania nie tylko jako dodatek do przyrządzonych wcześniej mięs! Sprawdzi się także jako składnik ostrej marynaty! Połącz ze sobą np.:
- 2 łyżki sosu Sriracha;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki miodu;
- 1 łyżkę soku z cytryny;
- 3 ząbki czosnku;
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki, bazylii i oregano.
Jeśli po wymieszaniu całość będzie zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody. Następnie natrzyj marynatą mięso i odstaw na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki. Kolejnego dnia grilluj tak jak zwykle. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw.
Sos Sriracha sprawdzi się wreszcie jako składnik sosu sałatkowego! Połącz ze sobą:
- 1 łyżeczkę sosu Sriracha,
- 1 łyżeczkę musztardy,
- ½ łyżeczki miodu,
- 3 łyżki oliwy;
- 2 łyżki soku z cytryny.
Całość dokładnie wymieszaj i polej sosem sałatkę ze świeżych warzyw. Jej bazę mogą stanowić po prostu popularne warzywa. Wystarczy np. sałata, cebula, pomidor albo ogórek oraz odrobina papryki. Sos Sriracha podkreśli też w interesujący sposób smak świeżych rzodkiewek.
Choć sos Sriracha wywodzi się wprost z kuchni azjatyckiej, to świetnie smakuje także z daniami kuchni polskiej czy śródziemnomorskiej. Jego charakterystyczny ostry smak sprawi, że nawet dobrze znane potrawy zyskają zupełnie nowy wyraz! Jeśli więc nie znosisz w kuchni rutyny, wypróbuj nowe połączenia. Być może staną się Twoimi ulubionymi!
Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Jak zagęścić sos?
Sos Worcestershire – o musisz wiedzieć?
Sos tatarski – przepis idealny!
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos teriyaki – przepis
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Jak zrobić sos barbeque?
Przepis na sos aioli