Jak zrobić sos pieczarkowy?
Sos pieczarkowy to jeden z tych dodatków do obiadów, które w zasadzie nie mają wad. Jest pyszny i niskokaloryczny. Pasuje do makaronu, ziemniaków, a nawet dań na bazie ryżu. A do tego przyrządzisz go dosłownie w kilka minut!
Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy? Oto kilka prostych kroków!
Jak zrobić sos pieczarkowy? Na początek dobierz odpowiednie składniki. Pamiętaj, że im lepszej jakości będą, tym smaczniejszy powstanie sos!
Do sosu pieczarkowego wybierz więc świeże i jędrne pieczarki. Jeśli będą niewielkie, młode – nie musisz ich obierać! Wystarczy opłukać grzyby pod bieżącą wodą. Większe i nieco starsze pieczarki wymagają już usunięcia skórki – w tym celu przyda Ci się ostry nożyk! Do przyrządzenia sosu pieczarkowego z powodzeniem możesz wykorzystać zarówno białe, jak i brązowe pieczarki – ich odmiana nie ma w tym przypadku większego znaczenia!
Równie ważnym składnikiem sosu jest śmietana. Być może zaskoczy Cię, że choć szybki sos pieczarkowy zawsze przyrządzisz w tym samym czasie, to będzie on nieco inaczej smakował w zależności od tego, jaką śmietanę zastosujesz. Jeśli wybierzesz śmietankę 30%, sos będzie słodszy i bardziej kremowy niż wówczas, gdy użyjesz śmietany 18%. W tym drugim przypadku uzyskasz jednak mniej kaloryczny sos pieczarkowy. Jak zrobić go idealnie i połączyć obydwie wersje? Możesz zastosować oba typy śmietany, np. w proporcji 1:1!
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pieczarkowego - co oprócz pieczarek i śmietany?
Wiesz już, że do przygotowania sosu pieczarkowego z pieczarek potrzebujesz grzybów oraz śmietany. Co jeszcze jest niezbędne? Składnikami tradycyjnej wersji sosu są także: cebula, masło oraz podstawowe przyprawy (sól, pieprz). Sos pieczarkowy ze śmietaną możesz wzbogacić dodatkiem czosnku, soku z cytryny, natki pietruszki lub drobno posiekanego koperku. Jeśli zależy Ci na tym, aby Twój obiad był wyjątkowo dietetyczny, zamiast klasycznej wersji przygotuj sos pieczarkowy z jogurtem.
Pamiętaj też, aby przed przystąpieniem do pracy uszykować nie tylko składniki sosu, ale też odpowiednie akcesoria kuchenne. Potrzebne będą: nóż oraz deska do krojenia pieczarek, patelnia, rondel albo płytki garnek i trzepaczka lub drewniana łyżka do wymieszania sosu.
Przepis na sos pieczarkowy - krok po kroku
Jak przygotować sos pieczarkowy? Przepis wcale nie jest trudny. Na początek odmierz właściwe proporcje składników. Przygotuj:
- 450 g pieczarek;
- 50 g masła;
- 1 małą cebulę;
- ⅓ szklanki śmietany;
- sól, pieprz;
- opcjonalnie: ząbek czosnku, pół pęczka koperku lub natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny.
Tradycyjnie przepis na sos pieczarkowy zakłada, aby rozpocząć od przygotowania pieczarek. Umyj je lub obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Weź płytki garnek, patelnię lub rondel i roztop w naczyniu masło. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmażaj do zeszklenia. Wrzuć na patelnię pieczarki i smaż ok. 6-7 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Zalej pieczarki śmietaną, dodaj natkę i sok z cytryny, a potem gotuj całość jeszcze ok. 3-4 minuty. Dopraw do smaku i gotowe!
Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, możesz szybko to naprawić! Jak zagęścić sos pieczarkowy? Dodaj do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości wody 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej.
Jak podawać sos pieczarkowy? Kilka pomysłów na wykorzystanie!
Pyszny sos pieczarkowy wykorzystasz do wielu dań. Jak? Np. z kluskami! Sos pieczarkowy do kopytek, pyz lub klusek śląskich smakuje nawet największym niejadkom! Świetnie sprawdza się też sos pieczarkowy do makaronu, podany razem z sałatką ze świeżych warzyw.
Jeszcze inna wersja to wykorzystanie sosu pieczarkowego jako dodatku do roladek drobiowych i ziemniaków lub placków ziemniaczanych. Możesz też podać sos pieczarkowy do gołąbków zamiast klasycznego sosu pomidorowego!
Sos pieczarkowy to obiadowy dodatek, który wykorzystasz do wielu różnych dań. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie – to ten rodzaj sosu, który udaje się każdemu! Warto więc o nim pamiętać zwłaszcza wówczas, gdy bardzo się spieszysz albo potrzebujesz przepisu na „obiadowego pewniaka”!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?