Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Kwintesencja złotej, polskiej jesieni na talerzu? Oczywiście aromatyczny sos kurkowy! Jego smak nie ma sobie równych. A co najlepsze, przyrządzenie tego sosu grzybowego wcale nie jest skomplikowane. Sięgnij więc po świeże lub mrożone kurki i zachwyć się poezją smaku.
Tradycyjny przepis na sos kurkowy - zachwyć się polską klasyką kulinarną!
Tradycyjny sos kurkowy przygotowuje się ze świeżych grzybów. Na szczęście sezon na nie jest bardzo długi! Pierwsze kurki znajdziesz w lesie już na początku lipca. Ostatnie zbiory przeprowadzisz z kolei dopiero pod koniec października.
Nie oznacza to jednak, że smakiem sosu kurkowego nie możesz cieszyć się wczesną wiosną albo w środku zimy! Wówczas użyj po prostu grzybów mrożonych. Najlepiej pozostawić je na kilka godzin na kuchennym blacie, aby rozmroziły się samoistnie. Potem przygotuj durszlak i przelej grzyby pod niewielkim strumieniem chłodnej, bieżącej wody. Rób to delikatnie, aby kurki się nie rozpadły.
Jak zrobić sos kurkowy? Wszystko, co musisz wiedzieć
Co będzie Ci potrzebne, aby przyrządzić pyszny sos z kurek? Jak zrobić jego tradycyjną oraz nieco odmienioną wersję?
Na początek przygotuj grzyby. Zarówno świeże, jak i rozmrożone kurki umyj. Osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Niektórzy kucharze w odpowiedzi na pytanie, jak zrobić sos kurkowy, radzą, aby grzyby pokroić w dość duże kawałki. Nie muszą być idealnie równe! Inni siekają je bardzo drobno. Która wersja jest lepsza? Ta, która bardziej Ci odpowiada!
Następnie dobrze jest przygotować sobie podstawowe kuchenne akcesoria, które ułatwią Ci przyrządzenie sosu kurkowego. Jak zrobić danie szybko i sprawnie? Poza składnikami samego sosu przydadzą Ci się: miska, głębsza patelnia lub rondel, ostry nóż i trzepaczka. Kiedy wszystkie gadżety będziesz miał pod ręką, możesz przejść do pracy!
Jak zrobić sos kurkowy? Przepis znajdziesz poniżej.
Przepis na sos kurkowy – wystarczy kilka składników!
Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować tradycyjny sos kurkowy? Przepis składa się z:
- 250 g kurek;
- 2 łyżek oliwy lub masła;
- ½ cebuli;
- 2 ząbków czosnku;
- 150 ml śmietanki 30% lub 18%;
- przypraw: soli, pieprzu, tymianku, oregano;
- opcjonalnie: 1 łyżki soku z cytryny i posiekanego drobno koperku.
Sos kurkowy ze śmietaną to najbardziej klasyczna wersja przepisu. Jeśli jednak wolisz, śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym albo, w wersji wegańskiej, śmietanką roślinną.
Na patelni (może być też płytki garnek albo rondel) roztop masło lub oliwę i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj kurki. Smaż ok. 5 minut na niewielkiej mocy palnika, często mieszając. Wlej śmietankę, dodaj przyprawy i zamieszaj. Jeśli używasz soku z cytryny, również dolej go teraz. Gotuj całość jeszcze 2-3 minuty. Co jakiś czas zamieszaj. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj do niego rozrobioną w odrobinie wody 1 łyżeczkę mąki. Do mieszania lepiej sprawdzi się w tym przypadku trzepaczka niż łyżka.
Jak lekko urozmaicić przepis na sos kurkowy i nadać potrawie jeszcze ładniejszego koloru? Pod koniec gotowania dodaj szczyptę kurkumy!
Sposoby wykorzystania sosu kurkowego w kuchni - pomysły na dania i możliwości podania
Najbardziej popularną potrawą z wykorzystaniem sosu kurkowego jest sos kurkowy z makaronem. Jeśli zamierzasz podać swój sos w tej wersji, wybierz większy makaron, np. tagliatelle albo farfalle. Sos kurkowy do makaronu to oczywiście niejedyna opcja!
Równie pysznie ten typ sosu grzybowego będzie smakował podany z kluskami, takimi jak kopytka, kluski śląskie albo pyzy. Sos sprawdzi się również jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Możesz także podać sos kurkowy z kurczakiem. Tylko od Ciebie zależy, czy sosem polejesz drobiowe kotleciki, roladki, czy też pokroisz mięso i podasz w formie gulaszu z sosem grzybowym. Każda z tych wersji smakuje równie wyśmienicie!
Sos kurkowy to pyszny i aromatyczny dodatek do wielu dań: zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Wprowadź go więc do swojej kuchni i ciesz się delikatnym smakiem! Nie musisz przy tym obawiać się o swoją dietę, bo kurki to grzyby niskokaloryczne!
Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Jak zagęścić sos?
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?
Sos tatarski – przepis idealny!
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos teriyaki – przepis
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Sos Sriracha – do czego pasuje?
Jak zrobić sos barbeque?
Przepis na sos aioli