Jak zrobić sos barbeque?
Sos barbeque to dodatek do potraw, który najbardziej kojarzy się z amerykańską tradycją grillowania. I słusznie – bo to właśnie na terenie USA po raz pierwszy podano go jako dodatek do mięsa. Dziś sosy barbeque dostępne są w sklepach na całym świecie. Który z nich jest najlepszy? Oczywiście ten, który powstanie w… Twojej kuchni!
Przepis na sos barbeque - amerykański klasyk w Twojej kuchni
Jak przyrządzić tradycyjny, domowy sos BBQ? Przepis oryginalny, jeden jedyny w swoim rodzaju, tak naprawdę nie istnieje. W każdym regionie (a często wręcz w każdym domu!) sos BBQ przyrządzany jest nieco inaczej. We wszystkich przepisach powtarza się jednak kilka najważniejszych składników, dzięki którym sos zyskuje swój niepowtarzalny, dymno-wędzony aromat. Jak przyrządzić sos barbeque? Na początek wypróbuj dość prosty przepis. Przygotuj:
- 250 ml przecieru pomidorowego;
- 1 cebulę;
- 1 łyżkę oleju;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki octu winnego;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- kilka kropli sosu tabasco.
Garnek lub rondel ustaw na niewielkiej mocy palnika. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Teraz zacznij właściwe przyrządzanie sosu barbeque! Przepis będzie banalnie prosty: wrzuć do rondelka wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu 5-6 minut. Sos powinien zgęstnieć i się zredukować – jeśli jednak wciąż będzie zbyt rzadki, gotuj go nieco dłużej.
Powyższy sposób przygotowania to jeden z najłatwiejszych. Dzięki niemu szybko stworzysz podstawowy sos barbeque. Przepis zawiera jedynie łatwo dostępne składniki, nie będziesz więc musiał dużo wcześniej planować zakupów! Jeśli jednak zechcesz, możesz pokusić się o przyrządzenie bogatszej wersji sosu z dodatkiem nieco innych składników!
Składniki do domowego sosu barbecue - jak wzbogacić bazowy sos
Sos barbeque w domowej wersji często przygotowywany jest na bazie sosów sojowego i Worcestershire. Dzięki nim staje się odpowiednio słony, a jego aromat – wystarczająco głęboki.
Co jeszcze można dodać do sosu barbeque? Składniki, które zyskały równie dużą popularność to m.in. ocet winny oraz białe, wytrawne wino. Już odrobina takich dodatków sprawia, że sos BBQ staje się bardziej wyrazisty, a jego smak bogatszy.
Bardzo często pożądaną ostrość sosu BBQ uzyskuje się dzięki dodatkowi musztardy. Z kolei odrobiny słodyczy nadaje całości miód albo syrop klonowy! Jak dużo powinno być tego typu dodatków w sosie BBQ? Składniki na początek dobrze jest dorzucać w niewielkich ilościach. Łyżeczka miodu lub kilka kropli syropu klonowego w zupełności wystarczą! Następnie trzeba po prostu spróbować przygotowanego sosu – tylko tak stwierdzisz, jak blisko ulubionego smaku jesteś. Jeśli zechcesz, dodasz więcej słodyczy lub ostrości.
Czy można dowolnie zmieniać proporcje w sosie barbeque? Skład tego dodatku do potraw bywa różny nawet w tym samym regionie, a co dopiero na świecie! Sos BBQ serwowany w Azji smakuje zupełnie inaczej niż ten, który podawany jest jako dodatek do grilla w USA. W Meksyku bazą do sosu jest rodzima salsa. Z kolei w Azji częściej przyrządza się sos BBQ na bazie syropu zbożowego i ketchupu. Wszystko to oznacza, że Ty również możesz dowolnie dobierać proporcje składników sosu – zależnie od własnych upodobań kulinarnych.
Jak więc przyrządzić idealny sos barbeque? Z czego dokładnie go zrobić? Najlepszą metodą jest po prostu eksperymentowanie! Wypróbuj kilka różnych przepisów i wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. A jeśli w kuchni czujesz się wyjątkowo pewnie, stwórz własną wersję sosu BBQ! Proporcje każdego składnika dobierz tak, aby ostateczna wersja okazała się tą wyjątkową, której smaku szukałeś.
Sposób przygotowania klasycznego sosu barbecue - nasza inspiracja
Chciałbyś wypróbować przepis na dość klasyczny sos BBQ? Jak zrobić go idealnie? Na początek przygotuj wszystkie składniki:
- 70 ml sosu Worcestershire;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 łyżeczkę musztardy;
- 1 łyżkę octu ryżowego;
- 1 ząbek czosnku;
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić sos barbeque? Tak jak w poprzednim przepisie – weź rondel albo garnek, wrzuć do niego wszystkie składniki (czosnek najpierw przeciśnij przez praskę!) i gotuj kilka minut. Co jakiś czas dokładnie mieszaj całość. Im sos będzie gęstszy, tym bardziej do mieszania zawartości rondelka przyda Ci się trzepaczka. O wiele łatwiej dokładnie rozmieszać nią sos niż łyżką. Kiedy w garnuszku uzyskasz pożądaną konsystencję, zdejmij sos z ognia i pozwól mu przestygnąć.
Wiesz już, w jaki sposób wykonać świeży sos barbeque, a jak zrobić wersję do przechowania w lodówce? Dokładnie tak samo! Sos BBQ możesz spokojnie umieścić w lodówce nawet na kilka tygodni.
Sposoby wykorzystania sosu barbecue w różnych potrawach - amerykańska nuta na Twoim grillu
Sos BBQ to przede wszystkim sos wykorzystywany do grillowania. W Stanach Zjednoczonych najczęściej przyrządza się sos barbeque do żeberek, które następnie umieszczane są na grillu. Można też posmarować sosem jeszcze surowe mięso i marynować dzień lub dwa. W ten sam sposób warto przyrządzać przede wszystkim wieprzowinę – choć do marynowania w sosie BBQ nadają się i inne mięsa. Jeśli chcesz się o tym przekonać, potrzebna będzie Ci duża miska, do której włożysz zamarynowane mięso, oraz trochę miejsca w lodówce!
Sos BBQ ma jednak o wiele więcej zastosowań. Podaj go do frytek, pizzy lub nachosów. Zrób sos BBQ do kurczaka: mięso posmaruj sosem i upiecz w piekarniku. Przyrządź burgery albo hot-dogi z sosem BBQ! Każda z tych potraw, nawet jeśli świetnie znana, z amerykańskim sosem nabierze nowego wyrazu.
W USA trudno wyobrazić sobie grillowanie bez sosu BBQ. I choć w Polsce ten wyjątkowy dodatek do mięs jest mniej popularny, warto również wprowadzić go na stół. Mięso zyska nowy posmak, który na pewno przypadnie do gustu większości biesiadników!
Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Jak zagęścić sos?
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?
Sos tatarski – przepis idealny!
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos teriyaki – przepis
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Sos Sriracha – do czego pasuje?
Przepis na sos aioli