Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos balsamiczny

2023-06-30
Sos balsamiczny

Sos balsamiczny powstaje na bazie octu balsamicznego, którego smak podbijany jest kilkoma dodatkami. W ten właśnie sposób uzyskuje się jeden z lepszych dressingów do sałatek. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić sos balsamiczny w swoim domu, koniecznie sprawdź nasze propozycje!

sos balsamiczny

Sos balsamiczny: idealne dopełnienie sałatek, mięs i serów

Czy wiesz, że sos balsamiczny wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem? Jego stosowanie w kuchni jest też bardzo korzystne dla zdrowia! Wszystko dlatego, że podstawę sosu stanowi ocet balsamiczny. Właściwości tego składnika to m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Nic więc dziwnego, że sos balsamiczny tak chętnie wybierany jest nie tylko przez smakoszy, ale też osoby, dla których najważniejsze jest stosowanie w diecie zdrowych produktów!

Tajniki przygotowania sosu balsamicznego w domu

Jak zrobić sos balsamiczny do sałatek i innych dań? Nie jest to trudne! Do przygotowania podstawowej wersji potrzebujesz jedynie:
● 6 łyżek oliwy;
● 2 łyżek octu balsamicznego;
● 2 łyżeczek miodu;
● szczypty soli i pieprzu.
Jak zrobić sos balsamiczny? Przyda Ci się salaterka, w której umieścisz wszystkie składniki oraz łyżka do ich wymieszania. I gotowe!
Czy w domu można także przyrządzić ocet balsamiczny? Jak zrobić ten podstawowy składnik sosu? Niestety nie jest to już takie łatwe. Ocet balsamiczny powstaje w procesie dojrzewania w drewnianych beczkach zagęszczonego soku winogronowego.

Sos balsamiczny: przepisy i inspiracje kulinarne dla wszystkich smakoszy

Jak wzbogacić sos balsamiczny do sałatki? Wystarczy dodać do niego takie składniki jak np. musztarda, która wyostrzy sos balsamiczny. Przepis w takiej wersji sprawdzi się jako dressing do sałatek podawanych np. wraz z grillowanym mięsem.
Jeszcze inna wersja sosu balsamicznego? Przepisy zawierają czasem dodatek czosnku albo posiekanej cebuli. To również świetny sposób na wyostrzenie smaku sosu – wykorzystaj go, gdy sałatkę z sosem balsamicznym podajesz np. do ryb lub owoców morza.

Jeśli zastanawiałeś się, czy warto wprowadzić do swojej kuchni sos balsamiczny, pewnie znasz już odpowiedź! Pamiętaj tylko, że sos powinien mieć gładką konsystencje. Przydatna może okazać się więc trzepaczka albo duża łyżka – miej je więc zawsze pod ręką!

Czytaj także:
sos carbonara 
sos rybny
sos meksykański
sos duński
sos tysiąca wysp 
sos szpinakowy
sos hoisin
sos amerykański
sos myśliwski
sos belgijski
sos ostrygowy
sos curry

 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023

Polecane

pixel