Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos carbonara

2023-07-07
Sos carbonara

Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!

 Sos carbonara

Sos carbonara - klasyka włoskiej kuchni

Sos carbonara przyrządzisz w zaledwie kilka minut! Co więcej, wystarczą podstawowe składniki, które kupisz w każdym sklepie – możliwe nawet, że masz je już w lodówce.
Czy wobec tego sos carbonara do makaronu będzie smakował w Twoim domu dokładnie tak, jak we włoskiej restauracji? Niestety, raczej niezupełnie. Oryginalny sos carbonara przyrządzany jest z dodatkiem specjalnego rodzaju boczku. Włosi najczęściej sięgają po guanciale albo dojrzewający boczek wieprzowy pancetta. W Polsce trudno zdobyć te przysmaki. Zamiast nich najczęściej używa się więc boczku surowego albo surowego wędzonego.

Sekrety idealnego sosu carbonara - odkryj tajemnice tej wyjątkowej włoskiej potrawy

Dobrej jakości boczek to niejedyny ważny składnik spaghetti carbonara! Jak zrobić to pyszne danie w wersji najbliższej włoskiemu oryginałowi? Zwróć uwagę na to, jaki ser wybierasz. Włoska carbonara powinna powstać z dodatkiem sera pecorino romano lub parmezanu.
Szukając odpowiedzi na pytanie „sos carbonara – jak zrobić to dobrze?” pamiętaj też o tym, że Włosi sięgają zawsze po świeże przyprawy. W tym przypadku – świeżo zmielony pieprz.
Na koniec ostatnia ważna uwaga. Kiedy zastanawiasz się, jak zrobić sos carbonara, szerokim łukiem omijaj przepisy z dodatkiem… śmietany! W oryginalnej wersji dania na pewno jej nie znajdziesz!

Sos carbonara krok po kroku - prosty przepis na pyszne danie z niezwykłym sosem

Domowy sos carbonara? Przepisy różnią się między sobą. My proponujemy prostą, lecz pyszną wersję bliską oryginałowi. Weź więc rondel, przygotuj łyżki do mieszania oraz składniki:

  • 400 g boczku;
  • 7 jaj;
  • 120 g sera pecorino romano;
  • szczyptę pieprzu.

Przepis na sos carbonara, jak już wiesz, jest prosty. Na początek pokrój boczek i zesmaż go dobrze w rondlu. Następnie wybij do miski wszystkie jajka i wymieszaj na jednolitą masę (w tym celu świetnie sprawdza się trzepaczka). Do jaj dodaj starty ser i dużą szczyptę pieprzu. Teraz na kuchence ustaw wysoki garnek i ugotuj w nim makaron spaghetti. Kiedy będzie gotowy, przełóż go do podsmażonego boczku. Zdejmij z ognia, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki podgrzeją się i połączą, uzyskasz gotowy sos carbonara! Przepis możesz urozmaicić, posypując danie dodatkową porcją parmezanu lub świeżą bazylią.

Spaghetti carbonara to jedno z kultowych włoskich dań. Jeśli więc nigdy nie gościło w Twojej kuchni, pora nadrobić zaległości!

 

Czytaj także:
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023

Polecane

pixel