Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos carbonara

2023-07-07
Sos carbonara

Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!

 Sos carbonara

Sos carbonara - klasyka włoskiej kuchni

Sos carbonara przyrządzisz w zaledwie kilka minut! Co więcej, wystarczą podstawowe składniki, które kupisz w każdym sklepie – możliwe nawet, że masz je już w lodówce.
Czy wobec tego sos carbonara do makaronu będzie smakował w Twoim domu dokładnie tak, jak we włoskiej restauracji? Niestety, raczej niezupełnie. Oryginalny sos carbonara przyrządzany jest z dodatkiem specjalnego rodzaju boczku. Włosi najczęściej sięgają po guanciale albo dojrzewający boczek wieprzowy pancetta. W Polsce trudno zdobyć te przysmaki. Zamiast nich najczęściej używa się więc boczku surowego albo surowego wędzonego.

Sekrety idealnego sosu carbonara - odkryj tajemnice tej wyjątkowej włoskiej potrawy

Dobrej jakości boczek to niejedyny ważny składnik spaghetti carbonara! Jak zrobić to pyszne danie w wersji najbliższej włoskiemu oryginałowi? Zwróć uwagę na to, jaki ser wybierasz. Włoska carbonara powinna powstać z dodatkiem sera pecorino romano lub parmezanu.
Szukając odpowiedzi na pytanie „sos carbonara – jak zrobić to dobrze?” pamiętaj też o tym, że Włosi sięgają zawsze po świeże przyprawy. W tym przypadku – świeżo zmielony pieprz.
Na koniec ostatnia ważna uwaga. Kiedy zastanawiasz się, jak zrobić sos carbonara, szerokim łukiem omijaj przepisy z dodatkiem… śmietany! W oryginalnej wersji dania na pewno jej nie znajdziesz!

Sos carbonara krok po kroku - prosty przepis na pyszne danie z niezwykłym sosem

Domowy sos carbonara? Przepisy różnią się między sobą. My proponujemy prostą, lecz pyszną wersję bliską oryginałowi. Weź więc rondel, przygotuj łyżki do mieszania oraz składniki:

  • 400 g boczku;
  • 7 jaj;
  • 120 g sera pecorino romano;
  • szczyptę pieprzu.

Przepis na sos carbonara, jak już wiesz, jest prosty. Na początek pokrój boczek i zesmaż go dobrze w rondlu. Następnie wybij do miski wszystkie jajka i wymieszaj na jednolitą masę (w tym celu świetnie sprawdza się trzepaczka). Do jaj dodaj starty ser i dużą szczyptę pieprzu. Teraz na kuchence ustaw wysoki garnek i ugotuj w nim makaron spaghetti. Kiedy będzie gotowy, przełóż go do podsmażonego boczku. Zdejmij z ognia, dodaj masę jajeczną i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki podgrzeją się i połączą, uzyskasz gotowy sos carbonara! Przepis możesz urozmaicić, posypując danie dodatkową porcją parmezanu lub świeżą bazylią.

Spaghetti carbonara to jedno z kultowych włoskich dań. Jeśli więc nigdy nie gościło w Twojej kuchni, pora nadrobić zaległości!

 

Czytaj także:
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023

Polecane

Salaterka Florina Cortina 15 cm

Salaterka Florina Cortina 15 cm

21,99 zł brutto13,20 zł brutto
Łyżka do serwowania Florina Aspen

Łyżka do serwowania Florina Aspen

16,19 zł brutto9,70 zł brutto
pixel