Sos duński
Wbrew swojej nazwie sos duński najbardziej rozpoznawalny jest w kuchni francuskiej. Wykorzystuje się go dokładnie tak samo, jak lepiej znany w Polsce sos tatarski – do podawanych na zimno mięs, jaj oraz dań rybnych. Chciałbyś spróbować, jak smakuje? Możesz wybrać wersję ze sklepowej półki albo przygotować sos duński we własnej kuchni!
Czym jest sos duński i jak go przygotować? Garść podstawowych informacji
Jak powstaje sos duński? Bazę stanowi zawsze połączenie musztardy i majonezu. Następnie do sosu dodawane są przyprawy: curry oraz koperek, pietruszka, szczypiorek i estragon. Tradycyjnym dodatkiem jest także mało znana w Polsce trybula, która wpływa na aromat sosu duńskiego. Co to takiego? Trybula jest rośliną z rodziny selerowatych – do sosu dodawana jest jej drobno posiekana natka.
Z czego jeszcze składa się duński sos? Warto, aby pojawiły się w nim korniszony i kapary. We Francji całość doprawiana bywa także kilkoma kroplami esencji z sardeli – jeśli jednak obawiasz się tego dodatku, możesz go pominąć.
Warto wiedzieć również, że istnieje inne określenie na sos duński – remoulada, ewentualnie remulada. Słowo to wywodzi się właśnie z języka francuskiego.
Jak zrobić sos duński w domu? Zaraz podpowiemy!
Przepis na domową remuladę - prosty i smaczny
Jak zrobić sos duński? Przepis nie jest skomplikowany. Przygotuj ostry nóż oraz deskę do krojenia. Przyda Ci się też salaterka do przełożenia gotowego sosu, a jeśli przyrządzasz większą jego ilość – rondel lub garnek, w którym wygodnie wymieszasz składniki.
Przepis na sos duński zakłada wykorzystanie:
- 6 łyżek majonezu (albo po 3 łyżki majonezu i jogurtu greckiego);
- 1-2 cebulek szalotek;
- 3 łyżeczek curry;
- 3 łyżeczek musztardy dijon;
- po 1 łyżeczce koperku, natki pietruszki i estragonu;
- 2 małych korniszonów;
- soli, pieprzu;
- opcjonalnie: kaparów.
Połącz płynne składniki z przyprawami i dokładnie wymieszaj (najlepiej sprawdzi się w tym celu trzepaczka). Korniszony, szalotkę oraz kapary (jeśli ich używasz) posiekaj drobno i dodaj do sosu. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Sos duński (remoulada) będzie gotowy do podania po schłodzeniu w lodówce.
Wyjątkowy smak sosu duńskiego - z czym można go podawać?
Chcesz wzbogacić smak przyrządzonego sosu duńskiego? W starszych wersjach przepisów dodawano do niego także… drobno posiekane jaja ugotowane na twardo! Dzięki temu zmieniał się nie tylko smak, ale przede wszystkim konsystencja sosu duńskiego. Jak smakuje w takim wydaniu? Jajka sprawiają, że sos staje się nieco łagodniejszy, bardziej więc odpowiedni np. dla dzieci.
Z czym podawać remouladę (sos duński)? Poza wspomnianymi już daniami na zimno, sos duński wykorzystasz także do potraw z grilla. Łącz go z grillowanym kurczakiem, rybami lub warzywami. Dodatek ten świetnie pasuje także do wielu sałatek: już 1 łyżka wzbogaci ich klasyczny smak!
Sos duński z powodzeniem sprawdzi się wreszcie zaserwowany z pasztetami, frytkami albo po prostu – kanapkami.
Sos duński jest uniwersalnym dodatkiem, który wykorzystasz przy wielu okazjach. Serwuj go zarówno podczas większych przyjęć, jak i na co dzień, gdy chcesz podkręcić nieco smak tradycyjnych dań. Jego łagodny smak pokochają nawet najmłodsi!
Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos meksykański
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry