Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos rybny

2023-07-10
Sos rybny

Sos rybny, obok sosu sojowego, stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowy aromat i smak są bardzo charakterystyczne – na pewno nie pomylisz go z niczym innym! Z uwagi na to trudno pozostać obojętnym – sos rybny albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem! Chciałbyś sprawdzić, jak smakuje i wykorzystać go w swojej kuchni? Mamy kilka ciekawych pomysłów!

sos rybny

Przepis na domowy sos rybny -  składniki i wykonanie

Czy prawdziwy sos rybny można przyrządzić we własnym domu? Teoretycznie tak – do jego przygotowania potrzeba jedynie 3 składników: ryb, soli i wody. Jednakże podczas przygotowywania sosu rybnego w Twoim domu będzie unosił się mocny, rybny aromat. Nie każdy uzna go za przyjemny!
Lepiej więc zdecydować się na wybór gotowego sosu rybnego, a potem połączyć go z kilkoma dodatkami. W ten sposób stworzysz pyszny dip do sajgonek lub azjatyckich pierożków. Z czym połączyć sos rybny? Przepis jest następujący:

  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 0,5 łyżeczki chilli;
  • szczypta pieprzu ziołowego;
  • kilka łyżek wody.

Do przygotowania sosu przyda Ci się szklana salaterka. Umieść w niej płynne składniki i przyprawy. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe! Pamiętaj przy tym, że możesz dowolnie modyfikować dipy na bazie sosu rybnego. Przepisy zawierają zwykle podobne składniki, ale w różnych proporcjach. Dobieraj je zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi!

Jak przygotować pyszny sos rybny w zaledwie kilka minut? Szybkie zamienniki oryginalnego przepisu

Czy można w krótkim czasie przyrządzić sos rybny? Z czego jest on zrobiony? Tradycyjny, azjatycki sos rybny wcale nie powstaje tak szybko! Jego wykonanie polega na przygotowaniu solanki, a następnie zalaniu nią surowych ryb ułożonych w beczkach. Później beczki są ustawiane na słońcu – ryby fermentują w nich do czasu, aż staną się całkiem płynne. Tak powstały ekstrakt klaruje się, a następnie rozlewa do butelek i używa do wielu dań.
Jeśli więc zastanawiałeś się, jak zrobić sos rybny w domu, raczej trudno będzie Ci odtworzyć oryginalną recepturę. O wiele bezpieczniej jest postawić na gotowy sos rybny, a potem połączyć go z kilkoma dodatkami – np. tak, jak w naszym przepisie!
A co jeśli gotujesz dla wielu gości i nie jesteś pewien, czy serwować im sos rybny? Jak zrobić azjatyckie stir fry lub ulubioną zupę bez tego dodatku? Najprościej będzie wykorzystać równie intensywny w smaku, ale mniej aromatyczny zamiennik. Idealnie sprawdzi się sos sojowy, sos ostrygowy albo sos Worcestershire. Możesz też przyrządzić bulion z zagotowanych w wodzie grzybów shiitake i sosu sojowego.
Wymienione składniki gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut, a potem przecedź. Wywar przechowuj w lodówce do 3 tygodni. Do dań dodawaj go dość oszczędnie – najlepiej na początek zastosować 1-2 łyżki i zwiększać porcję w razie potrzeby.

Wyjątkowe zastosowania sosu rybnego -  nutka orientu w polskiej kuchni

Czy wiesz, że sos rybny świetnie podkręca smak nie tylko azjatyckich dań? Wykorzystasz go również w polskiej kuchni! Będzie ciekawym dodatkiem np. do marynaty do mięsa – szczególnie wołowiny i wieprzowiny. Używaj go także do zup, a nawet… sałatek! Jeśli zechcesz, możesz przyrządzać nie tylko obiady, ale także śniadania i kolacje z odrobiną wyrazistego azjatyckiego specyfiku!
Jak wykorzystać w takich zestawieniach sos rybny? Do czego go dodać? Np. do omletu po tajsku lub pieczonego kurczaka! Pamiętaj jedynie, by – tak jak w przypadku dań azjatyckich – stosować sos rybny z umiarem. Zwykle już kilka kropel dostatecznie podkręca smak i aromat dań!
Do czego sos rybny jeszcze wypróbować, by zaskoczyć swoich gości i domowników? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do marynaty, w której zanurzysz mięso na grilla! Wystarczy wymieszać sos rybny i sojowy, kolendrę, kminek, kurkumę, imbir, chilli, odrobinę miodu oraz oleju. Do łączenia składników świetnie sprawdzi się trzepaczka – szybko uzyskasz gładką, jednolitą masę. Mięso marynuj przez minimum 5-6 godzin (a najlepiej całą noc).

Intensywny sos rybny to niepowtarzalny dodatek do dań, który odmieni każdą potrawę. Jeśli więc lubisz kulinarne eksperymenty, koniecznie go wypróbuj! Być może na stałe zagości w Twojej kuchni.

 

Czytaj także:
Sos carbonara
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023

Polecane

pixel