Sos curry
Z czym najczęściej kojarzona jest kuchnia indyjska? Dla wielu osób jest to niepowtarzalny smak i aromat sosu curry! Ty również doceniasz jego smak? W takim razie sprawdź, jak zrobić sos curry w domu i z czym go podawać. Wbrew pozorom indyjski sos świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe!
Jak sos curry jest wykorzystywany w kuchniach na całym świecie? Dodatek nie tylko do kurczaka!
Sos curry najczęściej podawany jest na ciepło – i to niezależnie od szerokości geograficznej! Nie zawsze jednak w jednej z tradycyjnych, indyjskich wersji. Równie dobrze jak z kawałkami mięsa lub warzyw smakuje jako dodatek do dań rybnych. W sosie curry zanurzane bywają także owoce morza albo tofu. Z takimi właśnie wersjami potrawy spotkasz się na terenie całej Azji!
W USA i Europie sos curry podawany bywa także jako dip. W takiej wersji idealnie komponuje się ze smakiem wielu sałatek oraz słonych przekąsek.
Podstawowe składniki - sekrety przygotowania autentycznego sosu curry
Chciałbyś poznać oryginalny przepis na sos curry? Najważniejszym składnikiem dania będzie oczywiście przyprawa curry. Ta, którą kupisz w wielu sklepach – a więc o żółtym zabarwieniu – nie jest jednak jedyną wersją! W Indiach, zależnie od regionu, przyrządza się także curry w kolorze czerwonym lub zielonym. Wówczas mieszanka zawiera więcej utartych w moździerzu papryczek chilli niż kurkumy, z którą curry jest kojarzone w Polsce.
Jak więc mieć pewność, że sięgasz po oryginalne curry do sosu curry? Przepis na przyprawę to połączenie aż 14 składników. Warto więc czytać etykiety i sprawdzać skład wybranej mieszanki!
Jak zrobić sos curry? Domowa wersja
Jak zrobić sos curry? Na początek przygotuj akcesoria: nieduży garnek, ostry nóż oraz trzepaczkę. Następnie zbierz potrzebne składniki:
- 5 łyżeczek przyprawy curry;
- 1 cebulę;
- 0,5 łyżeczki oleju;
- 1,5 łyżeczki mąki;
- 200 ml rzadkiej śmietany 12% lub 18%.
Teraz pozostaje właściwie przyrządzić sos curry. Jak zrobić to danie? Posiekaj drobno cebulę. Garnek lub rondel ustaw na kuchence i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez chwilę. Następnie dołącz pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Najlepiej posłużyć się trzepaczką (unikniesz powstania grudek) albo energicznie mieszać sos za pomocą łyżki.
Inspirujące przepisy. Praktyczne pomysły na wykorzystanie sosu curry w codziennym gotowaniu
Jak podawać sos curry w domu? Opcji na jego wykorzystanie jest naprawdę sporo! Najbardziej popularne to:
- Sos curry do kurczaka, czyli danie, które smakuje niemal każdemu. Sos curry z kurczakiem możesz podać zarówno w wersji z mięsem pokrojonym w kostkę, jak i ze sznyclami lub kotletami z kurczaka. Jak zrobić sos curry do kurczaka? Dokładnie tak, jak w naszym przepisie! Na koniec dodaj po prostu do sosu mięso.
- Sos curry do ryżu, czyli wersja wegetariańska. Warto uzupełnić ją o ulubione warzywa.
- Sos curry z rybą – sos curry świetnie smakuje np. w połączeniu z łososiem albo dorszem!
- Sos curry do makaronu – najczęściej sos podaje się z grubszym makaronem, np. farfalle.
Sos curry to rozgrzewająca indyjska potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wprowadź ją również do swojej kuchni i ciesz się jej wyjątkowym smakiem, gdy tylko przyjdzie Ci na to ochota!
Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy