Sos ostrygowy
Sos ostrygowy tradycyjnie wykorzystywany jest w kuchni chińskiej. Jego intrygujący słodko-słony smak w niezwykły sposób odmienia dania rybne i mięsne. Czy sos ostrygowy można przyrządzić także we własnym domu? Teoretycznie tak, jednak zadanie wcale nie jest proste. O wiele lepiej sięgnąć po gotowy sos ostrygowy ze sklepowej półki, a potem – wyczarować we własnej kuchni pyszne danie w azjatyckim stylu!
Sos ostrygowy. Niezwykły dodatek, który wzbogaci twoje dania
Czy wiesz, jak powstał sos ostrygowy? Ten interesujący dodatek do potraw został stworzony przez jednego z chińskich restauratorów pod koniec XIX w. zupełnie przez przypadek! Pierwotnym planem było… ugotowanie zupy ostrygowej. Jednak z powodu nadmiaru obowiązków o zupie zapomniano aż do czasu, gdy w kuchni zaczął unosić się intensywny aromat ostryg. Po uniesieniu pokrywki garnka zauważono, że zupa zamieniła się w gęsty sos o ciemnym kolorze. Mimo wszystko zdecydowano się spróbować potrawy – i ku zaskoczeniu restauratora okazała się ona pysznym sosem! Do dziś klasyczny sos ostrygowy przyrządza się właśnie w ten sposób – poprzez długie gotowanie ostryg.
Coraz częściej jednak tradycyjny przepis zastępowany jest łatwiejszą (i tańszą w przygotowaniu) wersją – zwłaszcza w sytuacji produkcji masowej. W tym przypadku łączy się wodę z cukrem, solą i skrobią kukurydzianą. Następnie całość wzbogacana jest ekstraktem ostrygowym. Ciemny kolor uzyskiwany jest przez dodatek karmelu.
Jeśli podczas zakupów w sklepach zdecydujesz się na wybór takiej właśnie wersji sosu ostrygowego, zwracaj uwagę na zawartość ekstraktu z ostryg – im go więcej, tym lepsza jakość specjału! Staraj się też wybierać sosy z krótkim składem – to kolejny sposób na znalezienie produktu jak najlepszej jakości.
Sos ostrygowy - do czego go wykorzystać?
W Chinach tradycyjnie sos ostrygowy dodawany jest do potraw rybnych, zawierających owoce morza albo dań mięsnych (głównie na bazie wieprzowiny i wołowiny). Do czego sos ostrygowy warto jednak również wykorzystać? Salaterka pełna sosu może stać się pysznym dipem do azjatyckich pierożków lub sajgonek.
Sos ostrygowy wzbogaci też smak dań wegetariańskich, np. warzyw smażonych w woku metodą stir fry. Dodawaj go również do dań na bazie makaronu, a nawet klasycznych sałatek!
A jeśli w Twojej rodzinie lub wśród przyjaciół, dla których gotujesz, są weganie? Zamiast tradycyjnego sosu ostrygowego do dań użyj sosu przyrządzonego z boczniaków ostrygowatych! Ciemny kolor oraz słonawy smak tego specjału bardzo dobrze imituje smak prawdziwego sosu ostrygowego!
Sekret smaku ostryg. Jak przygotować doskonały sos ostrygowy w domu?
Jak zrobić sos ostrygowy w domu? Jak już wiesz, nie będzie to zbyt łatwe zadanie. Jeśli chciałbyś posłużyć się tradycyjnym przepisem, Twoim zadaniem byłoby długie rozgotowywanie ostryg w dużym garnku. Cały proces trwa kilka godzin i wymaga doglądania gotującego się sosu. Trzeba też przygotować się na intensywny rybny aromat w całym domu. O wiele łatwiej więc po prostu zakupić sos ostrygowy, a potem zastosować go do wybranych dań.
Czy sos ostrygowy warto włączać do swojej diety? Jeśli jest przyrządzony tradycyjnie jak najbardziej! Wówczas dostarczy Ci wielu cennych mikro- i makroelementów, witamin oraz białka. Jednakże sosy produkowane na skalę przemysłową zazwyczaj nie są już tak korzystne dla zdrowia. Zawarte w nich sztuczne barwniki i konserwanty sprawiają, że sosy tracą całą swoją wartość odżywczą, stając się jedynie dodatkiem smakowym. Takie sosy ostrygowe powinny pozostać tzw. jedzeniem rekreacyjnym i tylko od czasu do czasu pojawiać się w Twojej diecie. Wówczas pozostaną jedynie miłym urozmaiceniem Twojej kuchni, bez negatywnego wpływu na zdrowie!
Sekret udanego sosu ostrygowego - przepis krok po kroku na pyszne dania!
Chcesz wiedzieć, do czego konkretnie możesz wykorzystać sos ostrygowy? Przepis, który warto wypróbować to np. makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami. Jak go przyrządzić? Potrzebne będą:
- 100 g chińskiego makaronu Mie (albo zwykłego makaronu pszennego);
- 2 kapustki pak choi;
- kilka pędów bambusa;
- 1 nieduża cebula;
- pierś z kurczaka;
- 2 łyżki oleju;
- 10 orzechów nerkowca;
- kiełki fasoli;
- 1 łyżka imbiru;
- 3 łyżki wody;
- 2 łyżki sosu ostrygowego;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżka octu ryżowego;
- sól, pieprz.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustki pak choi pokrój na kawałki, cebulę w piórka, a mięso w kostkę. Na patelni podsmaż orzechy, cebulę i imbir. Dodaj mięso z kurczaka i smaż na małej mocy palnika ok. 5 minut. Po tym czasie dołóż na patelnię kapustki pak choi oraz pędy bambusa i smaż kolejne 3-4 minuty. Dopraw danie solą i pieprzem.
W międzyczasie wymieszaj wodę, sos sojowy, sos ostrygowy i ocet ryżowy. Wlej całość na patelnię i dobrze wymieszaj (do tego najlepiej nadaje się silikonowa łyżka albo kuchenna trzepaczka). Następnie na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość jeszcze raz wymieszaj i podsmaż przez ok. 2 minuty. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Szpinak z sosem ostrygowym - składniki i wykonanie
Inny sposób, aby wykorzystać sos ostrygowy? Przepisy, po które warto sięgać to przede wszystkim te zawierające spore ilości warzyw – np. przepis na makaron ze szpinakiem i sosem ostrygowym! Tego typu danie będzie nie tylko przepyszne i oryginalne, ale też bardzo zdrowe! Jak je przyrządzić? Przygotuj:
- 500 g świeżych liści szpinaku (może być także szpinak mrożony);
- 4 łyżki sosu ostrygowego;
- 1 cebula;
- 200 gramów ulubionego makaronu;
- sok z 1 cytryny;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2 łyżki białego wina (można pominąć);
- 4 łyżki oleju.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj szpinak i podsmażaj, aż zwiędnie (mrożony szpinak lepiej jest rozmrozić przed dorzuceniem na patelnię!). Do szpinaku dodaj sos ostrygowy, cukier oraz wino (jeśli go używasz) i wymieszaj całość. Sos połącz z makaronem i podsmaż przez ok. 1 minutę. Danie podawaj skropione sokiem z cytryny.
Do makaronu ze szpinakiem i sosem ostrygowym możesz też dodać mięso z kurczaka lub indyka. Podsmaż je razem z cebulą albo oddzielnie (wówczas dodaj do dania na samym końcu).
Kasza z warzywami i sosem ostrygowym - azjatycki sos w europejskim daniu
Sos ostrygowy możesz dodawać także do dań, które z kuchnią azjatycką nie mają niczego wspólnego. Oto świetny przykład! Potrzebne będą:
- 100 g kaszy bulgur (albo innej ulubionej kaszy);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szklanka wody;
- 1 papryka;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 200 g pomidorków koktajlowych;
- 1 łyżka sosu ostrygowego;
- 1 łyżka oliwy;
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, kumin.
Czosnek przeciśnij przez praskę, warzywa pokrój w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę i smaż kolejne 4 minuty. Wsyp suchą kaszę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Następnie zalej całość szklanką wody. Kiedy danie się zagotuje, dodaj fasolę z puszki oraz pomidorki i gotuj całość ok. 10-15 minut (do miękkości kaszy). Co jakiś czas zamieszaj potrawę, a jeśli trzeba – dolej odrobinę wody. Na koniec dodaj sos ostrygowy i wymieszaj dokładnie całość. Potrawkę podawaj ze świeżymi ziołami albo posypaną startym parmezanem. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki albo chcesz, by potrawa była mniej kaloryczna, parmezan zastąp mozzarellą.
Jeden z bardziej popularnych dodatków kuchni chińskiej, sos ostrygowy, jest ceniony i rozpoznawalny na całym świecie. Dziś trudno uwierzyć, że pierwotnie był on dziełem przypadku! Czy warto wprowadzić go do swojej kuchni? Jeśli lubisz azjatyckie potrawy – zdecydowanie tak. Staraj się jednak sprawdzać składy i wybierać sosy dobrej jakości. Dzięki temu zyskasz pewność, że przygotowane przez Ciebie danie nie tylko będzie pyszne, ale też bardzo zdrowe!
Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos curry