Śledzie w sosie musztardowym – błyskawiczna przekąska na każdą okazję!
Śledzie w sosie musztardowym sprawdzą się jako przekąska zarówno na rodzinnym przyjęciu, podczas świąt, jak i na co dzień, serwowane jako oryginalna kolacja lub podwieczorek. Są pyszne, sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Wypróbuj je więc koniecznie również w swoim domu!
Śledzie w sosie musztardowym – składniki
Czy wiesz, że najprostszy przepis na śledzie w sosie musztardowym stanowi połączenie zaledwie kilku popularnych składników? Jeśli więc nigdy nie przygotowywałeś filetów śledziowych właśnie w ten sposób, zdecydowanie warto rozpocząć od tego przepisu! Potrzebne będą:
- 400 g filetów śledziowych (najlepiej z oleju);
- nieduża cebula;
- 2 łyżki musztardy francuskiej;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. Dijon);
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- szczypta pieprzu;
- 1 łyżka majonezu.
Przyda Ci się także ostry nóż kuchenny oraz deska do krojenia wykonana z materiału łatwego do utrzymania w czystości (np. szkło, plastik).
Niektórzy do przyrządzenia śledzi w sosie musztardowym wykorzystują filety śledziowe z solanki. Jeśli chcesz, Ty także możesz po nie sięgnąć. Pamiętaj jednak, że są one bardzo słone. Koniecznie więc trzeba wymoczyć je przed dodaniem do sosu w zimnej wodzie, co zdecydowanie przedłuży czas przyrządzania przekąski (śledzie trzeba moczyć co najmniej 30 minut).
Śledzie z oleju są łatwiejsze w przygotowaniu – w tym przypadku wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Najprostsze śledzie w sosie musztardowym – przepis krok po kroku
Śledzie w sosie musztardowym przygotujesz dosłownie w kilka minut! Zacznij od pokrojenia filetów na mniejsze kawałki, najlepiej o szerokości 2-3 cm. Cebulę obierz i pokrój w bardzo małą kostkę.
Następnie w miseczce wymieszaj obie musztardy. Dodaj majonez i śmietanę, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj sos ze śledziami i cebulką. Tak przygotowane śledzie w sosie musztardowym schładzaj przez 3-4 godziny w lodówce. Przełóż na półmisek i podawaj. Przed zaserwowaniem sałatkę warto jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo koperkiem.
Śledzie z sosem musztardowym i przyprawami
Chciałbyś przyrządzić sałatkę śledziową na świąteczny stół albo ważne rodzinne przyjęcie? W takim razie świetnym wyborem z pewnością będą śledzie z musztardą francuską! Postaw jednak na nieco bardziej wyszukaną wersję potrawy: doprawione aromatycznymi przyprawami filety w sosie musztardowym. Śledzie tego typu przyrządzisz z dodatkiem curry, kurkumy oraz miodu. Jak to zrobić?
Działaj bardzo podobnie jak przy podstawowym przepisie.
Śledzie pokrój na kawałki (jeśli są bardzo słone, najpierw wymocz je w zimnej wodzie lub mleku), cebulę pokrój w kosteczkę lub piórka. W misce wymieszaj musztardę francuską oraz dowolną inną ostrą musztardę z majonezem, odrobiną śmietany, łyżeczką miodu, szczyptą pieprzu, kurkumy i curry. Spróbuj sosu i dopraw jeszcze, jeśli trzeba.
Przygotowanym sosem zalej śledzie i cebulę, a potem dokładnie wszystko wymieszaj. Schłodź w lodówce przez kilka godzin i podawaj na stół.
Śledzie w sosie musztardowym świetnie smakują serwowane z chrupiącym, świeżym pieczywem, pomidorami, ogórkiem albo marynowanymi grzybkami.
Śledź w sosie musztardowym po szwedzku
Śledzie w sosie musztardowym znane są nie tylko w Polsce. Taka przekąska pojawia się także w kuchni skandynawskiej – a zwłaszcza szwedzkiej. Tam jednak śledzie w sosie musztardowym podawane są w towarzystwie gotowanych ziemniaków, a przed dodaniem do sałatki filety rybne marynuje się przez co najmniej 12 godzin. Chciałbyś wypróbować ten przepis?
Do przygotowania zalewy na ok. 400 g filetów śledziowych potrzebujesz: 2 szklanki wody, szklankę octu jabłkowego oraz 2 łyżki cukru.
Przygotuj większy garnek, umieść w nim opłukane filety śledziowe (te z solanki najpierw oczywiście wymocz w zimnej wodzie) i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zabierz się za przygotowanie sosu musztardowego. Potrzebujesz:
- 4 łyżki ulubionej musztardy (sprawdzi się np. sarepska, miodowa, delikatesowa);
- 2 łyżki musztardy francuskiej;
- 2 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon);
- 100 ml oleju;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1/2 pęczka koperku;
- 1 cebula;
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W miseczce połącz ze sobą wszystkie musztardy. Dodaj do nich olej i ocet i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak – jeśli trzeba dodaj odrobinę soli, pieprzu albo jednej z zastosowanych musztard. Następnie do miseczki z sosem dodaj cebulę i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanego wcześniej śledzia wyjmij z zalewy, ułóż na półmisku i przykryj sosem musztardowym. Jeśli przekąskę chcesz podać dokładnie na szwedzki sposób, ugotuj ziemniaki i ostudź. Pokrój je na plastry i to na nie wyłóż kawałki śledzia i sos musztardowy.
Śledzie w sosie musztardowym to prawdziwa gratka dla miłośników ryb oraz nieco ostrzejszych, bardziej wyrazistych smaków. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie (np. kolacja lub podwieczorek), jak i imprezowa przekąska. Ich niepowtarzalny smak oraz konsystencja na pewno zyskają uznanie zebranych gości i domowników!
Czytaj także:
Kiszone śledzie – jak je zrobić?
Śledzie po kaszubsku
Śledzie w śmietanie
Śledzie w oleju
Śledzie na wigilię
Śledzie po japońsku
Śledzie po cygańsku
Śledzie w occie
Śledzie z żurawiną
Śledzie z rodzynkami