Jajka faszerowane pieczarkami – prosty i pyszny przepis!
Jajka faszerowane z pieczarkami to prosta w przygotowaniu przekąska, która bardzo efektownie prezentuje się na stole. Możesz przygotować ją w wersji na zimno albo podsmażyć i podać na ciepło. Poznaj podstawowe przepisy i wykorzystaj je zarówno na wielkanocnym stole, jak i później, podczas urodzin czy Sylwestra!
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Najpierw przygotuj potrzebne akcesoria i składniki!
Przed zabraniem się do pracy i zrobieniem faszerowanych pieczarkami jajek warto dobrze się przygotować. Dzięki temu przyrządzenie przekąski będzie o wiele sprawniejsze! Co Ci się przyda? Na pewno warto, aby pod ręką znalazła się deska do krojenia, na której posiekasz niezbędne składniki farszu. Zaopatrz się także w ostry nóż - zwłaszcza jeśli chcesz przygotować faszerowane pieczarkami jajka w skorupce. Ponadto przyda Ci się tarka kuchenna, patelnia, a jeśli do farszu zechcesz dodać czosnek - także wyciskacz do czosnku.
Kiedy wszystkie akcesoria będą gotowe, ugotuj jajka. Wybierz równe, dość duże sztuki i gotuj na twardo - ok. 8-9 minut. Po tym czasie zyskasz pewność, że jajka są dobrze ugotowane (białko i żółtko będą odpowiednio ścięte). Dla wygody ugotuj też 2-3 jajka więcej niż zamierzasz podać na stół. Dzięki temu będziesz mieć gotowy zapas, jeśli któreś z jajek pęknie w czasie gotowania, nieładnie się obierze albo podczas przekrajania pęknie jego skorupka.
Na koniec przygotuj talerz na jajka. Jeśli mają one pojawić się na wielkanocnym stole jako przekąska, udekoruj talerz rzeżuchą. Możesz też położyć na nim kolorowe, tematyczne papierowe serwetki.
Jajka faszerowane pieczarkami - podstawowy przepis na przekąskę
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami znajdziesz w wielu różnych wersjach. W każdym domu do farszu dodawane są inne składniki – takie, jakie najbardziej smakują domownikom. Jeśli jednak nigdy dotąd nie przygotowywałeś faszerowanych jaj, zacznij od najbardziej podstawowej wersji. Sprawdź, jak smakują, a potem dowolnie zmieniaj przepis wedle własnego uznania.
Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować jajka faszerowane pieczarkami? Przepis zakłada użycie:
- jajek (5-6 sztuk);
- pieczarek (6 większych sztuk);
- 2 łyżek majonezu;
- opcjonalnie 1 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku;
- soli i pieprzu do smaku.
Ugotuj jajka i ostudź je. W międzyczasie umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Następnie podsmaż grzyby - najlepiej sprawdzi się do tego patelnia teflonowa bądź inna z nieprzywierającą powłoką.
Jajka obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Możesz też delikatnie ściąć białko z ich szerszego końca, a potem odciąć górę na ⅔ wysokości. Wówczas nadziane farszem jajka ustawisz na rzeżusze, co zaprezentuje się jeszcze ciekawiej niż klasycznie przyrządzona przekąska!
W obydwu przypadkach z jajek wyjmij żółtka i rozdrobnij widelcem. Połącz z pieczarkami i majonezem. Jeśli lubisz, dodaj też posiekaną pietruszkę lub koperek. Teraz pozostanie Ci nadziać farszem jajka. Możesz zrobić to łyżką albo zastosować rękaw cukierniczy. Na koniec warto udekorować gotową przekąskę koperkiem albo posypać szczypiorkiem.
W dokładnie taki sam sposób przygotujesz również jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem albo jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. W tym drugim przypadku świetnie sprawdzi się zarówno świeży, jak i konserwowy ogórek. Przed dodaniem do farszu drobno go posiekaj. Możesz też umieścić wszystkie składniki w blenderze i szybko zamienić na gładką masę.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem - wariant, który zasmakuje każdemu!
Jedną z chętniej przygotowywanych odmian naszej pysznej przekąski jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami i żółtym serem. Takie połączenie składników smakuje zwykle zarówno dorosłym, jak i zebranym przy stole dzieciom! Aby przygotować tę wersję potrawy, potrzebujesz:
- 5 jajek;
- 2 plastrów sera;
- 100 g pieczarek;
- po 0,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i majonezu (albo 1 łyżkę majonezu);
- pieprz i sól do smaku;
- szczypiorek albo koperek (opcjonalnie).
Ugotuj jajka i ostudź je. W tym czasie posiekaj drobno pieczarki (albo zetrzyj je na tarce) i przesmaż na maśle. Ostudź. Jajka obierz, przekrój na połowy i wyjmij z nich żółtka. Rozgnieć widelcem, dodaj pieczarki, drobno posiekany lub starty na drobnych oczkach tarki ser, majonez z jogurtem i ewentualnie szczypiorek. Wymieszaj wszystko, a potem dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem (przyda się młynek do przypraw!). Gotowe jajka faszerowane pieczarkami i serem wstaw następnie na minimum 2 godziny do lodówki – dzięki temu farsz scali się i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Jajka faszerowane pieczarkami smażone - dodatkowy trik, dzięki któremu przekąska będzie jeszcze smaczniejsza
Jeśli chcesz podać jajka faszerowane pieczarkami na ciepło, wybierz przepis na jajka smażone! Przygotuj:
- 6 jajek;
- 20 dag pieczarek;
- 1 małą cebulę;
- 0,5 łyżki musztardy;
- 1 łyżkę masła;
- sól, pieprz;
- opcjonalnie koperek lub pietruszkę.
Ugotuj jajka i ostudź je. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i pieczarki, a potem podsmaż je na maśle. Jajka w skorupkach przetnij na pół. Energicznie uderzaj w nie ostrym nożem, dzięki czemu skorupki nie popękają! Ostrożnie wyjmij łyżeczką całą zawartość. Jajka rozdrobnij widelcem, dodaj do nich pieczarki z cebulą, musztardę, masło, przyprawy oraz koperek (jeśli jesteś jego miłośnikiem). Połącz wszystkie składniki i przekładaj masę do skorupek. Następnie układaj je na bułce tartej (masą w stronę bułki). Strząśnij nadmiar bułki i przełóż skorupki z masą jajeczną na patelnię. Smaż ok. 2 minut.
Podawane na ciepło jajka faszerowane pieczarkami nie muszą być przygotowane tuż przed podaniem! Cały farsz możesz przyrządzić nawet dzień wcześniej, nadziać nim skorupki i włożyć do lodówki. Przekąskę wystarczy wyjąć na godzinę przed planowanym podaniem, a potem tylko podsmażyć. W ten sposób oszczędzisz czas w dniu przyjęcia, a na stole znajdzie się oryginalna, ciepła przekąska.
Jajka faszerowane pieczarkami to niezawodny pomysł na urozmaicenie każdego świątecznego lub okazjonalnie przygotowywanego stołu. Talerz z taką przekąską pięknie się prezentuje, a ona sama znika w mgnieniu oka! Jeśli więc nigdy dotąd nie przyrządzałeś jajek faszerowanych, zdecydowanie pora nadrobić zaległości. Przekąskę polubią wszyscy Twoi goście!
Czytaj także:
Jak zrobić jajecznicę na patelni?
Szakszuka – 4 przepisy na idealne śniadanie
Jak usmażyć jajka sadzone
Chleb w jajku. 3 pomysły na smaczne przepisy
Jajka faszerowane łososiem – jak je zrobić?