Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Chleb w jajku. 3 pomysły na smaczne przepisy

2023-01-20
Chleb w jajku. 3 pomysły na smaczne przepisy

Chleb w jajku to przepis na pyszne śniadanie, szybką przekąskę w ciągu dnia lub ciepłą kolację. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić chleb w jajku na patelni w wersji klasycznej oraz z serem i szynką, a także jak w łatwy sposób przygotować chleb w jajku z piekarnika.

jajko w chlebie

Chleb w jajku przepis klasyczny

Chleb maczany w jajku smażony na patelni to danie niezwykle popularne we Francji. Tak zwane tosty francuskie mają wiele różnych wersji. Zanim zaczniesz kulinarne eksperymenty ze smażonym chlebem w jajku w roli głównej, warto poznać klasyczny przepis na chleb w jajku.

Przygotuj do niego:

● biały chleb pszenny (nie musi być świeży)
● 2 jajka (najlepiej wiejskie, z wolnego wybiegu)
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki oleju
● młynek do soli i pieprzu

Przy pomocnoża kuchennego i deski do krojenia pokrój chleb (potrzebujesz około 3 kromek), a następnie w większej misce lub głębokim talerzu rozbij jajka trzepaczką. Posól i popieprz masę jajeczną do smaku.

Kolejnym krokiem naszego przepisu na chleb w jajku jest rozgrzanie masła na patelni. W przypadku chleba obtaczanego w jajku wybierz patelnię nieprzywierającą. Warto ten sprzęt mieć w swojej kuchni, ponieważ umożliwia on przygotowywanie zdrowszych potraw – z dodatkiem mniejszej ilości tłuszczu. Ponadto nieprzywierająca powłoka minimalizuje ryzyko przypalenia chleba maczanego w jajku i innych Twoich ulubionych dań.

Teraz do talerza z przyprawionym jajkiem włóż kromkę chleba. Dociśnij ją, aby wchłonęła jak najwięcej masy jajecznej. Każdą kromkę obtocz w ten sposób z obu stron, a następnie połóż na rozgrzanej patelni.

Chleb maczany w jajku smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron przez kilka minut. Gotowe danie wyłóż na talerz. Możesz wyłożyć na stół także akcesoria do przypraw i skorzystać z ulubionych przypraw. Dopraw chleb w jajku zgodnie ze swoim smakiem i ochotą! Smacznego!

Chleb w jajku z serem i szynką

Nieco bogatszą wersją chleba maczanego w jajku jest chleb w jajku z serem lub chleb w jajku z serem i szynką. W zależności od tego, czy jesz mięso, wybierz lub zrezygnuj z dodatku szynki.

Do tego przepisu na chleb tostowy w jajku na patelni potrzebujesz:

● 2 kromki chleba tostowego
● 2 jajka z wolnego wybiegu
● 2 łyżki śmietanki 12%
● ¼ łyżeczki soli
● ¼ łyżeczki pieprzu
● ¼ łyżeczki słodkiej papryki
● 1,5 łyżki masła
● 1 plaster szynki
● 2 plastry sera żółtego
● 1 łyżeczkę szczypiorku

Jak zrobić chleb w jajku z serem i szynką? W głębokim talerzu roztrzep jajko ze śmietaną i przyprawami. Na patelni rozgrzej tłuszcz, namocz chleb tostowy w masie jajecznej i wyłóż go na patelnię. Smaż z jednej strony. Następnie na jedną z kromek wyłóż 2 plastry sera oraz szynkę. Kolejno nałóż drugą kromkę chleba bez dodatków na tę z dodatkami. Całość smaż przez około 4 minuty. Chleb w jajku z serem i szynką udekoruj szczypiorkiem.

Chleb tostowy w jajku na patelni jest dużo łatwiejszy do przewracania, ponadto chleb tostowy w jajku dużo łatwiej chłonie masę jajeczną. Jeśli jednak smak tostowego pieczywa nie przypadnie Ci do gustu, możesz przygotować chleb w jajku w tradycyjnej, pszennej wersji.

Chleb w jajku z piekarnika

Wiesz już, jak zrobić chleb tostowy w jajku na patelni z dodatkiem sera i szynki, a także klasyczną wersję smażonego chleba w jajku. Czas poznać przepis na alternatywną wersję, czyli chleb w jajku z piekarnika.

Przygotuj:

● 2 duże jajka z wolnego wybiegu
● 3 łyżki mleka
● 8 kromek chleba pszennego
● sól
● pieprz
● zioła prowansalskie
● łyżkę oliwy

Jajka wbij do miski i roztrzep je z dodatkiem mleka i przypraw. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie rozsmaruj na nim łyżkę oliwy. Kromki chleba maczaj w masie jajecznej z obu stron, a potem wyłóż na blachę. Całość piecz w 180℃ przez 15-20 minut.

Taka beztłuszczowa wersja potrawy jest zdecydowanie dobrym wyborem, jeśli masz wątpliwość, czy chleb w jajku jest zdrowy.

Chleb w jajku z dodatkami – nasze pomysły

Wiesz już, jak się robi chleb w jajku – zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Czas poznać sposoby na urozmaicenie dania. Chleb w jajku z dodatkami – co najbardziej pasuje do tego dania?

Chleb w jajku inaczej smakuje w wersji klasycznej, czyli z dodatkiem samych przypraw, a inaczej na przykład z awokado, które nadaje całości nieco bardziej wykwintnego charakteru. Pyszny jest również chleb tostowy w jajku ze świeżymi pomidorami. Sycącą wersją chleba opiekanego w jajku jest ta z dodatkiem bekonu oraz jajka sadzonego wyłożonego na wierzchu. Z kolei dzieci na pewno ucieszą się na chleb w jajku w wersji na słodko – z dżemem.

Smażony chleb w jajku może przybrać najróżniejszy charakter – wszystko zależy od Ciebie, Twojej wyobraźni i odwagi. Eksperymentuj, próbuj i koniecznie podziel się swoimi pomysłami!

Czytaj także:
Chleb z garnka – jak go zrobić?
Kabaczek smażony – w cieście czy panierce?
Smaż mądrze. Poznaj patelnię Oil Control
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Patison smażony – 4 odsłony
Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel