Patelnia grillowa - jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny!
Patelnia grillowa to najlepszy sposób na to, by szybko przywołać smaki lata – nawet w środku zimy. Jeśli tęsknisz za grillowaną karkówką z warzywami, koniecznie musisz mieć swój model grillowej patelni w domu. Ale którą z nich wybrać? Na rynku jest przecież całe mnóstwo akcesoriów, które różnią się wykonaniem, materiałami, trwałością i oczywiście ceną. Pomożemy Ci wybrać najlepszą patelnię, która przez długi czas będzie służyć Ci w kuchni.
Patelnia grillowa – jaką wybrać?
Patelnia grillowa to nie tylko sposób na przywołanie lata. To także idealne akcesorium do smażenia beztłuszczowego. Patelnie nieprzywierające, dzięki zastosowaniu odpowiednich powłok, umożliwiają smażenie bez konieczności używania tłuszczu bądź wyłącznie na niewielkiej jego ilości. Pomimo tego nie uświadczysz na nich żadnych przypaleń – patelnie grillowe naprawdę trudno zniszczyć. Smażenie na patelni grillowej to wygoda i funkcjonalność. Dzięki temu, że najczęściej są one produkowane na szkielecie aluminiowym, szybko nagrzewają się do temperatury koniecznej do smażenia mięsa, ryb czy warzyw. Patelnia do grillowania jest również stosunkowo lekkim akcesorium – oczywiście, jeśli jest ona wykonana z aluminium. Patelnie stalowe, które są dużo bardziej wytrzymałe, są także cięższe. Możesz spodziewać się, że taki sprzęt pozostanie z Tobą przez długi czas. Wybór patelni grillowej nie należy jednak do najłatwiejszych. Musisz wziąć pod uwagę wiele parametrów:
● Materiał – zarówno materiał korpusu, a zatem to, z czego została wykonana patelnia, jak i materiał powłoki ochronnej. Może to być teflon, granit czy ceramika. Od tego, z czego została wyprodukowała dodatkowa powłoka, zależą właściwości całej patelni.
● Użytkowanie – zadaj sobie pytanie, kto będzie korzystać z patelni grillowej oraz jak często. Czy jest to tylko okazjonalne użytkowanie, czy może codzienne smażenie? Patelnie tego typu różnią się ciężkością i funkcjonalnością, dlatego warto przemyśleć tę kwestię.
● Wielkość – patelnie grillowe produkowane są w różnych wielkościach, tak samo jak zwykłe patelnie. Jeśli gotujesz tylko dla siebie lub jeszcze jednej osoby, nie potrzebujesz dużej patelni. Z kolei rodziny z dziećmi bądź osoby, które często przyjmują gości, mogą pozwolić sobie na większy produkt.
● Koszt – w zależności od tego, jaki materiał wybierzesz, koszt patelni grillowej może być bardzo różny. Jest on uzależniony także od wielkości produktu. Patelnia grillowa Florina jest dostępna nawet za niewiele ponad 30 złotych.
Jak sprawuje się patelnia grillowa? Właściwości tego sprzętu powinny zadowolić nawet najbardziej wymagających kucharzy. Dzięki temu, że jest to produkt powleczony powłoką non-stick, umożliwia zdrowe smażenie bez konieczności używania tłuszczu. Dzięki temu brdzo dobrze imituje prawdziwego grilla, co z kolei umożliwia przygotowanie smacznych potraw smakujących jak dania gotowane latem. Patelnie aluminiowe czy stalowe będą służyć Ci naprawdę długi czas, oczywiście o ile zadbasz o nie odpowiednio. O tym, jak pielęgnować patelnię grillową, opowiemy poniżej.
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędnie w kuchni?
● Czym się kierować przy wyborze patelni?
● Patelnia - rodzaje i zastosowania
Patelnia grillowa – czy warto?
Być może zastanawiasz się nad tym, czy w ogóle warto kupować patelnię grillową. Niektórzy uważają, że niewiele różni się ona od zwykłych akcesoriów do smażenia – ma jedynie inny kształt. Nie do końca tak to wygląda. Rzeczywiście patelnie grillowe różnią się kształtem. Posiadają jednak także żłobienia, które umożliwiają swobodne ociekanie tłuszczu na przykład z mięsa. Dlatego jeśli smażysz na niej karkówkę czy udko z kurczaka, będą one jeszcze bardziej soczyste, a przy tym niskokaloryczne. Mięso nie wchłania bowiem na powrót tłuszczu, który się z niego wytapia. Oczywiście o niskokaloryczności smażenia na patelni grillowej świadczy nie tylko prążkowane dno, ale także powłoka nieprzywierająca, która umożliwia przygotowywanie na niej dań bez konieczności korzystania z oleju. Patelnie grillowe stają się zatem doskonałym akcesorium dla osób, które są na diecie, ale także tych, które naprawdę dbają o to, co znajduje się na ich talerzu. Zdrowy tryb życia nigdy nie był tak prosty, jak teraz. Na rynku znajdziesz wiele produktów, które umożliwiają Ci lepsze odżywianie się, a jednym z nich jest patelnia grillowa.
Zalety na tym się nie kończą. Dobra patelnia grillowa to także grube dno, które doskonale się nagrzewa. Dzięki temu możesz smażyć szybko, a przy tym masz pewność, że dania będą usmażone równomiernie. Jest to istotne zwłaszcza podczas przygotowywania mięsa. Na grillowej patelni będzie ono idealnie przysmażone – nawet pomimo to, że nie użyjesz ani odrobiny tłuszczu. Brak tłuszczu to nie tylko zdrowe posiłki, ale i czystsza kuchnia. Smażąc na patelni grillowej nie musisz obawiać się, że olej zacznie pryskać, na przykład podczas kontaktu z warzywami, które zawierają wodę. Nie musisz używać pokrywki, choć jest ona przydatnym akcesorium – możesz dzięki niej jeszcze szybciej przygotować większe kawałki mięsa. Brak pryskania to oczywiście zaleta związana z bezpieczeństwem przygotowywania dań. Na patelni grillowej może smażyć nawet mało wprawiony kucharz-amator.
Co jeszcze? Patelnie grillowe bardzo często przystosowane są do smażenia na różnego rodzaju kuchenkach. Nieważne, czy w domu posiadasz kuchenkę gazową czy płytę indukcyjną bądź ceramiczną – z pewnością uda Ci się znaleźć taki sprzęt, który będzie odpowiedni do Twojej kuchni. Widzisz zatem, że w sporze patelnia grillowa a zwykła, to właśnie domowy grill wygrywa. Jeśli nadal zastanawiasz się, czy warto kupować tego typu patelnię, możemy powiedzieć Ci jeszcze jedno – zakup takiego sprzętu nie naruszy bardzo Twojego domowego budżetu. Spokojnie znajdziesz dobrą grillową patelnię za około 100 złotych. Zakładając, że będziesz korzystać z niej regularnie, ale jednak nie codziennie, prawdopodobnie będzie służyć Ci przez długi czas – oczywiście przy założeniu, że będziesz o nią dbać. To zatem inwestycja, która z pewnością się opłaci.
Czytaj także:
● Jak smażyć na patelni grillowej?
● Patelnia granitowa -5 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!
Patelnia grillowa – jak używać?
Czym może zaskoczyć Cię patelnia grillowa? Pierwsze użycie nie różni się od pierwszego użycia innych patelni. Nie wymaga hartowania czy wypalania – to nie jest zalecane, gdyż tego typu działanie mogłoby negatywnie wpłynąć na kondycję powłoki. Wypala się wyłącznie patelnie stalowe bez żadnych powłok. Patelnie teflonowe, granitowe czy ceramiczne zupełnie tego nie potrzebują. Patelnia grillowa przed pierwszym użyciem powinna zostać dokładnie umyta. Zrób to najlepiej za pomocą gorącej wody oraz delikatnych detergentów – płyn do mycia naczyń świetnie się tu sprawdzi. W ten sposób pozbędziesz się zapachu produktu, który może być wyczuwalny na patelni. Po umyciu z pewnością jednak nie będzie go czuć ani w powietrzu, ani tym bardziej w jedzeniu.
O czym jeszcze warto pamiętać podczas używania patelni grillowej? Możesz smażyć na niej bez konieczności używania tłuszczu, o czym już wspominaliśmy. Zwróć jednak uwagę na to, że niektóre produkty spożywcze nie mają w sobie naturalnych tłuszczów. To warzywa. W przeciwieństwie do mięsa mogą one potrzebować dodatkowej warstwy oddzielającej je od powierzchni patelni. Nie musi to być olej – niektórzy na przykład smażą warzywa na odrobinie wody. To jednak sprawia, że mogą one zmięknąć, co nie jest zbyt pożądanym efektem. Dlatego warto posmarować patelnię odrobiną oliwy przed rozpoczęciem smażenia. Skorzystaj przy tym z pędzelka bądź gąbeczki. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu podczas smażenia nie musi być czyś zawsze i dla każdego dobrym.
Niewielka ilość dobrej jakości oleju będzie z pewnością przydatnym dodatkiem do dania. To dotyczy także ryb. Podczas smażenia łososia czy pstrąga warto skropić patelnię niewielką ilością oleju. Warto traktować patelnię grillową jak domową wersję zewnętrznego grilla. Przygotowuj więc potrawy tak, jakby miały one znaleźć się właśnie na grillu. Marynuj mięso i warzywa, nie bój się korzystać z przypraw a nawet małej ilości oleju. Dzięki temu potrawy będą jeszcze smaczniejsze. A co z myciem patelni grillowej? Niezależnie od tego, czym jest ona powleczona, nie zaleca się mycia patelni w zmywarce. Mechaniczne mycie zawsze wpływa gorzej na kondycję sprzętu kuchennego, niż mycie ręczne. Warto jednak czytać informacje znajdujące się na stronie producenta bądź sklepu. Jeśli na produkcie zamieszczono informację o tym, iż możliwe jest jego mycie w zmywarce, nie musisz się obawiać – od czasu do czasu możesz pozbyć się w ten sposób większych zabrudzeń.
Patelnia grillowa – jaka najlepsza?
Wiesz już, czym jest patelnia grillowa. Jaką wybrać, by mieć pewność, że będzie to najlepszy zakup? Jak wspomnieliśmy we wcześniejszej części tekstu, podczas wyboru patelni warto wziąć pod uwagę kilka elementów, które pozwolą Ci zdecydować się na idealny sprzęt dla Ciebie. Oto kilka opcji:
● Patelnia grillowa ceramiczna – tego typu patelnie polecane są osobom, które chcą wiedzieć, co jedzą i szukają zdrowych rozwiązań w swojej kuchni. Ceramika jest naturalnym materiałem, dzięki czemu nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa dla zdrowia użytkowników – nawet po zarysowaniu. Patelnia grillowa z powłoką ceramiczną wymaga jednak używania choćby niewielkiej ilości oleju. O tym warto pamiętać podczas zakupu.
● Patelnia grillowa teflonowa – teflon to materiał, z którym trzeba uważać. Jeśli wybierasz akcesoria z teflonem, nie używaj na nim żadnych ostrych szpatułek, czy też widelców bądź noży. Taka patelnia grillowa na indukcję czy gaz, jeśli będzie użytkowana poprawnie, może służyć Ci długi czas.
● Patelnia grillowa granitowa – stanowczo najbardziej wytrzymała powłoka do patelni. Warto po nią sięgnąć, gdy rzeczywiście często będziesz smażyć na swoim domowym grillu. Występuje jako patelnia grillowa na gaz czy indukcję, dlatego bez problemu znajdziesz odpowiednią dla siebie.
● Patelnia grillowa do piekarnika – tego typu sprzęty przydają się wtedy, gdy przygotowujesz sporo mięsa, na przykład steki czy karkówki. Zwykle to właśnie one potrzebują „dochodzenia” w piekarniku.
● Patelnia grillowa do zmywarki – opcja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na czyszczenie ręczne sprzętów kuchennych. To zwykle patelnie wysokiej jakości, które nie niszczą się podczas mycia mechanicznego.
Nieważne, czy to patelnia grillowa na kuchenkę gazową czy elektryczną – z pewnością znajdziesz taką, która spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji patelni, na które warto zwrócić uwagę.
Patelnia aluminiowa Florina Forest grill 28 cm
Patelnia Florina Forest grill to patelnia grillowa prostokątna, która łączy w sobie styl i funkcjonalność. Pięknie wyglądać będzie zwłaszcza we wnętrzach rustykalnych i skandynawskich – właśnie ze względu na swój zielony, leśny kolor. Jednak interesująca barwa to nie wszystko, co patelnia ma do zaoferowania. Jest ona powleczona trójwarstwową powłoką Pfluon 2, dzięki czemu doskonale się nagrzewa i utrzymuje ciepło, a także umożliwia smażenie beztłuszczowe bez ryzyka, że jedzenie będzie do niej przywierało. Sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek.
Patelnia grillowa na indukcje i gaz Florina Quatro 28 cm
Duża średnica patelni sprawia, że z łatwością zmieścisz na niej nawet duże kawałki mięsa czy ryby. Florina Quatro to patelnia z odlewanego aluminium, co sprawia, że będzie ona naprawdę wytrzymałym naczyniem, które posłuży Ci w kuchni przez wiele lat. Równomierne nagrzewanie się zawdzięcza nie tylko materiałowi zewnętrznemu, ale i powłoce nieprzywierającej. Ta patelnia wyróżnia się nie tylko doskonałym wykonaniem, ale też wysokimi ściankami, które sprawiają, że smażenie jest na niej jeszcze wygodniejsze.
Patelnia grillowa Florina Vidar 26 cm
Najmniejsza z całego zestawienia patelnia grillowa – idealna do mniejszych kuchni. Florina Vidar jest doskonałym wyborem dla osób, które cenią sobie naprawdę wysoką jakość wykonania. Posiada powłokę o kamiennej strukturze, a to skutecznie zapobiega przywieraniu potraw do dna. Możesz więc spokojnie smażyć na niej bez użycia tłuszczu. Równomierne nagrzewanie się sprawi, że zrobisz na niej nawet duży kawałek mięsa, który będzie idealnie usmażony. Plusem jest także fakt, iż nadaje się do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek.
Patelnia grillowa – do czego się przyda?
Do czego służy patelnia grillowa? Jak już wspominaliśmy, możesz na niej smażyć wszystko to, co latem robisz na grillu. Patelnia grillowa do ryb czy mięsa będzie nadawać się wprost idealnie. Oczywiście zrobisz na niej także doskonałe, jędrne warzywa – dzięki żłobieniom na patelni uzyskasz nawet podobny efekt co na zwykłym grillu. Pamiętaj jednak, że patelnia grillowa powinna być dodatkowym akcesorium w Twojej kuchni. Nie zrobisz na niej sosu do makaronu czy nie usmażysz naleśników. Oczywiście możesz przygotowywać te dania, korzystając z grillowej patelni, jednak z pewnością nie wyjdą one tak dobre, jak zrobione na zwykłej patelni. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki niej możesz stworzyć dania równie pyszne jak te, które jadasz latem z grilla.
Patelnia grillowa to akcesorium, które naprawdę warto mieć w swoim domu. Zwłaszcza jeśli kochasz gotować. Możesz używać jej codziennie bądź raz na jakiś czas – w szufladzie będzie jednak czekać na moment, w którym zatęsknisz za latem i pysznymi, grillowanymi warzywami oraz stekiem.