Smaż mądrze! Poznaj patelnię Oil Control
Któż z nas nie lubi smażonych potraw. Kuchnia polska jest ich pełna. Tradycyjne kotlety schabowe lub mielone czy podsmażane pierogi ruskie. Ale niestety nie jest, to najzdrowszy sposób przygotowania. Na szczęście zdrowa dieta nie wymaga od nas całkowitego zrezygnowania z ulubionych smaków. Jeśli musimy smażyć, róbmy to mądrze. W jaki sposób? Odpowiedzią może być patelnia oil control, dzięki której podczas smażenia wykorzystamy dokładnie taką ilość oleju, jaka jest odpowiednia dla naszego dziennego zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak to możliwe? Jak zbudowana jest patelnia oil control? Co ją wyróżnia? I na czym smażyć, by było smacznie, ale zdrowo?
Spis treści:
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia?
Patelnia oil control - smaż zdrowo kontrolując ilość tłuszczu
Co wyróżnia patelnię oil control?
Zdrowa dieta, a patelnia oil control
Jak to jest z tym tłuszczem?
Patelnie beztłuszczowe dosłownie zalewają rynek. Wszędzie mówi się o tym by smażyć bez tłuszczu. Ale czy dania bez dodatku tłuszczu smakują tak samo, jak danie z patelni z tłuszczem? Czy smażenie bez tłuszczu jest rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem?
Oczywiście, że nie. Tłuszcz, to znany od lat nośnik smaku. Nie bez znaczenia ma jego dodatek do potraw. Potrawy te smakują nam po prostu lepiej i dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Niestety nadmiar tłuszczu może nam zaszkodzić. To co zrobić z tym tłuszczem? Smażyć i dodawać go ile chcemy, czy całkowicie wykluczyć z naszej diety? Tak naprawdę, ani jedno ani drugie. Tłuszcz należy po prostu ograniczyć do dziennej dawki zapotrzebowania (20-30 g na dobę). Porcji tej nie powinniśmy przekraczać! Ale o to naprawdę łatwo przygotowując ulubione potrawy na patelni.
Oczywiście są tu wyjątki. Jeśli dieta bez tłuszczu jest zalecona przez lekarza, powinniśmy się jej stosować. W innych przypadkach niewielka ilość tłuszczu jest wskazana.
Jaki tłuszcz wybrać do smażenia?
Niestety, nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Dobry olej czy tłuszcz do smażenia charakteryzuje się wysokim punktem dymienia, wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych i niską zawartością kwasów wielonienasyconych.
Po jaki tłuszcz zatem warto sięgać do smażenia swoich ulubionych potraw? Najczęściej wymienia się tu:
- rafinowany olej rzepakowy,
- rafinowany olej słonecznikowy,
- rafinowana oliwa z oliwek,
- masło klarowane
Patelnia oil control - smaż zdrowo kontrolując ilość tłuszczu
Jak znaleźć w tym wszystkim złoty środek. Zdrowo, ale z określoną ilością tłuszczu? Jak to zrobić przygotowując ulubione dania z patelni? Tu rozwiązaniem jest patelnia oil control. Co ją wyróżnia?
Co wyróżnia patelnię oil control?
Co wyróżnia patelnię oil control na tle innych. Przede wszystkim jej budowa. Wewnątrz patelni znajdują się dwa okręgi, do których – w zależności od potrzeby – wlewamy 5 lub 10 gram tłuszczu. Pamiętając, że dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi zaledwie 20 g. System oil control pomoże nam nigdy nie przekroczyć dziennej dawki i utrzymać zbilansowaną dietę. Dodatkowo smażąc dania na patelni marki Florina, wciąż możemy cieszyć się ulubionym smakiem ograniczając przy tym kaloryczność potrawy. Bo, czy aby na pewno jajecznica bez tłuszczu smakuje tak samo, jak ta z jego dodatkiem? Zdecydowanie nie. Tradycyjna jajecznica z niewielką ilością tłuszczu zawsze będzie smakować lepiej.
Inne zalety patelni oil control
Patelnia oil control jest pokryta innowacyjną powłoką teflonową (Teflon Radiance), zawierającą cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, co przyspiesza nagrzewanie się patelni i równomierne rozprowadzanie ciepła. Pozwala to nie tylko na szybsze przygotowanie dań, ale też na mniejsze zużycie energii. Producent zapewnia, że patelnia nagrzewa się 25% szybciej w porównaniu do klasycznej, a zużycie energii spada nawet o ¼.
Powłoka, którą pokryta jest patelnia wykazuje wysoką odpornością na ścieranie oraz zadrapania. Poza tym patelnia ta jest łatwa w czyszczeniu. Można ją myć w zmywarce.
Patelnia nadaje się nie tylko do smażenia potraw z ograniczoną ilością tłuszczu, ale także do duszenia dań czy zapiekania ich w piekarniku.
Rączka patelni jest nie tylko wygodna, ale też niezwykle trwała i odporna na działanie wysokich temperatur.
Patelnia oil control jest kompatybilna ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Co znaczy, że można ją używać zarówno na tradycyjnej kuchence gazowej czy elektrycznej, jak też na płycie indukcyjnej.
Odpowiednio użytkowana patelnia oil control będzie nam służyć przez lata.
Stonowane kolory i elegancki, choć prosty designe sprawia, że patelnia oil control będzie pasować do każdego wystroju kuchni.
Kto powinien sięgnąć po patelnię oil control?
Przede wszystkim osoby, które cenią tradycyjne smaki, ale jednocześnie chcą utrzymać zdrową dietę. Ale taka patelnia na pewno przyda się w każdym domu, bo poza możliwością kontrolowania ilości tłuszczu, ma też wiele innych zalet, które doceni każda gospodyni czy gospodarz domu. Jak choćby to, że dania nie przywierają, przygotowuje się na niej szybciej, oszczędzając przy tym prąd i można je zapiec czy podgrzać w piekarniku.
Zdrowa dieta, a patelnia oil control
Zdrowa dieta nie musi wcale oznaczać, że czeka nas tylko smażenie beztłuszczowe, a ulubione smaki odejdą w niepamięć. Patelnia do smażenia bez tłuszczu jest też oczywiście dobrym rozwiązaniem, ale jeśli lekarz nie zaleci inaczej, to dzienna porcja tłuszczu nie przekraczająca 20 g jest wręcz wskazana dla naszego zdrowia. By jej nie przekroczyć warto zainwestować w patelnię oil control. Pamiętając przy tym, że sama patelnia oli control nie sprawi, że od razu będziemy się lepiej odżywiać. Patelnia pomoże nam tylko w kontrolowaniu ilości spożywanego oleju i przygotowaniu zdrowszych potraw. A to jak potoczy się nasza dieta i czy okaże sukcesem zależy wyłącznie od nas samych.