Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak smażyć na patelni grillowej?

2022-02-23
Jak smażyć na patelni grillowej?

Patelnie grillowe to coraz bardziej popularne rozwiązania w polskich domach. Chętnie sięgamy po nie zimą, gdy najbardziej brakuje nam smaku letnich przysmaków z grilla. Jednak naśladowanie tych potraw to nie jedyna zaleta tego typu patelni. Co może zaoferować Ci patelnia grillowa i jak na niej smażyć?

Jak smażyć na patelni grillowej?

Patelnia grillowa doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych dań, takich jak smażona ryba, marynowana pierś z kurczaka czy oczywiście jędrne warzywa. Dzięki charakterystycznym żłobieniom oraz powierzchni, patelnie grillowe doskonale imitują prawdziwego grilla. Jesteś w stanie zrobić na nich nawet piękną kratkę na mięsie czy warzywach. W przeciwieństwie do grilla, smażenie na patelni grillowej może odbywać się niezależnie od pogody – w zaciszu Twojego domu. Patelnie tego typu produkowane są zwykle z myślą o wszystkich rodzajach kuchenek, dlatego z pewnością znajdziesz tę idealną dla siebie. Jak smażyć na patelni grillowej? Wystarczy, że rozgrzejesz ją do odpowiedniej temperatury, a następnie ułożysz kawałki mięsa, ryby czy warzyw tak, jak układa się je na zwykłym grillu. Smaż z obu stron, aby idealnie przygotować posiłek.

Czytaj także:

● Patelnia grillowa - jaka najlepsza? Przegląd najlepszych modeli Floriny! 

● Patelnia granitowa - 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!

● Przepis na udanego grilla

Co smażyć na patelni grillowej?

Co można smażyć na patelni grillowej? To samo, co przygotowujesz na zwykłym grillu. To nie jest patelnia, która dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania sosów czy też naleśników, jednak ryba z patelni grillowej wyjdzie Ci na niej doskonale. Smażenie mięsa na patelni grillowej także jest proste. Musisz jednak pamiętać o tym, że potrzebuje ono czasu – tak samo, jak w przypadku przygotowywania dań na grillu. Tego typu patelnie aluminiowe czy teflonowe świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania warzyw. Wystarczy położyć je płasko na powłoce i przekładać od czasu do czasu. Ze względu na żłobienia, patelnia grillowa nie będzie odpowiednia do codziennych podstawowych dań smażonych, takich jak jajecznica czy jajka sadzone. Warto o tym pamiętać – grillowa patelnia to dodatek, nie zaś jedyne akcesorium do smażenia w kuchni.

Czytaj także:

● Jaki grill elektryczny wybrać?

● Czym się kierować przy wyborze patelni?

● Patelnia stalowa - jak używać?

Czy na patelni grillowej używa się oleju?

Prawdopodobnie zastanawiasz się, czy na patelni grillowej można smażyć bez tłuszczu. Spieszymy z odpowiedzią! Tego typu produkty to tak zwane patelnie nieprzywierające. Są one pokryte specjalnymi powłokami, które charakteryzują się dużą odpornością na ścieranie i przywieranie. To na przykład patelnie teflonowe. Dzięki temu można na nich smażyć bez tłuszczu bądź na niewielkiej jego ilości. Jak smażyć bez tłuszczu na patelni grillowej? Wystarczy, że rozgrzejesz patelnię i ułożysz na niej mięso. Pamiętaj jednak, że całkowity brak oleju, a zatem dodatkowej warstwy izolującej, może powodować, że jedzenie przywrze do patelni. Aby tego uniknąć, najlepiej dodać choćby niedużą ilość oliwy lub oleju rzepakowego. To dotyczy smażenia ryb oraz warzyw. Jeśli nie chcesz, by warzywa miały kontakt z olejem, możesz użyć wody. Ona także nie pozwoli, by do patelni cokolwiek przywarło. To świetny sposób na zwiększenie nieprzywierających właściwości patelni.

Dania z patelni grillowej

Patelnie grillowe doskonale sprawdzą się do smażenia dań mięsnych czy dań z ryby. Jeśli masz w domu kawałek karkówki, stek czy też łososia, spokojnie możesz przygotować je właśnie na swoim domowym grillu. Jak? To zależne od rodzaju mięsa:

● Jak smażyć kotlety na patelni grillowej? – na patelni tego typu zrobisz pyszne kotlety mielone. Wystarczy, że ułożysz klopsiki z mięsa na powłoce, a następnie lekko je przyciśniesz. To sprawi, że znajdą się na nich żłobienia grillowe. Obsmażaj mięso kilka minut z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru.

● Jak smażyć kurczaka na patelni grillowej? – kurczak to mięso, z którym trzeba uważać. Smaży się bowiem najszybciej ze wszystkich mięs, co bywa zwodnicze. Po usmażeniu piersi z kurczaka nie zdejmuj je od razu z patelni. Zamiast tego pozwól, by, po kilkuminutowym smażeniu z obu stron, jeszcze przez 5 minut pozostawało w cieple nagrzanej patelni. Kurczak z patelni grillowej będzie soczysty i przepyszny.

● Jak smażyć steki na patelni grillowej? – to zależy od tego, jaki stopień wysmażenia ma mieć mięso. Jeśli chcesz, by było mocno wysmażone, powinno być smażone po 3 minuty z każdej strony. Pamiętaj jednak, że gruby stek będzie dochodzić na patelni dłużej, niż niewielki kawałek mięsa.

● Jak smażyć łososia na patelni grillowej? – łosoś z patelni grillowej to pyszne danie, które jest niezwykle łatwe do przygotowania. Skrop patelnię oliwą, poczekaj, aż się rozgrzeje i smaż łososia po 3-4 minuty z każdej strony.

● Jak smażyć karkówkę na patelni grillowej? – mięso wieprzowe potrzebuje dobrej obróbki termicznej. Dlatego obsmażaj je na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez 5 minut (z każdej strony), a następnie włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Karkówka na patelni grillowej będzie zatem gotowa w 20 minut.

Patelnia grillowa – jak smażyć warzywa?

Jak smażyć warzywa na patelni grillowej? Wystarczy tylko dobrze ją rozgrzać i wrzucić na nią ulubione warzywa. Pamiętaj jednak, że bez dodatkowej warstwy ochronnej, warzywa z patelni grillowej mogą odrobinę przywierać do powłoki. Dlatego najlepszym sposobem na przygotowanie ich jest wcześniejsze zamarynowanie wybranych warzyw w oliwie i przyprawach. W ten sposób będą one smakować doskonale i nie pozostawią śladu na patelni. Gotowanie na patelni grillowej nie różni się bardzo od gotowania na grillu – warto o tym pamiętać.

Patelnia grillowa – jak długo smażyć?

To, jak długo smażyć schab na patelni grillowej czy też innego typu mięso, zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od jego wielkości. Dlatego najlepszym sposobem jest obserwowanie. Zamiast zastanawiać się, jak długo smażyć pierś z kurczaka na patelni grillowej¸ obserwuj ją podczas smażenia. Jeśli z obu stron będzie pięknie zarumieniona, zostaw ją na ciepłej patelni jeszcze przez kilka minut. Sprawdź palcem, czy jest miękka. Możesz także otworzyć mięso i zobaczyć, jakie jest w środku. Karkówka z patelni grillowej czy kurczak, każdy rodzaj mięsa da się rozszyfrować tylko po tym, jak wygląda.

Jeśli tęsknisz za smakiem lata, a w domu nadal nie masz patelni grillowej, czas pomyśleć o jej zakupie. Dzięki temu niewielkiemu produktowi możesz stworzyć dania, które smakują bardzo podobnie do tych, które przygotowujemy na grillu.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022
pixel