Przepis na udanego grilla
Kwiecień dobiega końca i nadchodzi jeden z ulubionych weekendów Polaków - majówka. Długi weekend przynosi ze sobą coś jeszcze, a mianowicie - rozpoczyna on sezon grillowy. Chociaż wiele osób pierwszego grilla w tym roku może mieć już za sobą, to jednak weekend majowy uważa się za taki moment, w którym rozpoczyna się wielkie grillowanie u wielu polskich rodzin. Rodzinne spotkania to nie tylko przyjemna atmosfera, ale również ulubione i aromatyczne dania, orzeźwiające napoje i mnóstwo przygotowań. Z Florina.pl zaoszczędzisz czas i stworzysz grill idealny!
Po pierwsze i najważniejsze: mięso!
Oczywiście królem (a właściwie królami) każdego grilla są wszelkiego rodzaju mięsa - od karkówki aż po kurczaka, a nawet steka. Na swoim grillu możesz przygotować właściwie wszystko, co chcesz. Fajnym urozmaiceniem mięs jest przyrządzenie szaszłyków z kurczaka oraz papryki, cebuli i cukinii. Przede wszystkim pamiętaj o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa - odpowiednia marynata to podstawa każdego dania na grilla! Dzięki niej mięso będzie miało odpowiedni aromat i zdecydowanie lepiej się upiecze. Kiełbasa to jeden z głównych bohaterów majowego grilla. Możesz wykorzystać białą kiełbasę, która będzie ciekawym urozmaiceniem potraw. Ryba to również świetna opcja do pieczenia w wysokiej temperaturze. Jeśli boisz się, że ją przypalisz - owiń ją folią aluminiową. Liczba możliwości i pomysłów na dania z mięsem z grilla jest ogromna. Aby każdy z domowników oraz zaproszeni przez Ciebie goście byli zadowoleni, możesz zapytać o to, jakie mięso najbardziej lubią. Dodatkowo przygotuj jedno danie - niespodziankę, aby wszystkich zaskoczyć!
Po drugie: nie zapomnij o warzywach
Bez warzyw trudno wyobrazić sobie dobrego grilla - zarówno jeśli chodzi o warzywa pieczone, jak i te w wersji sałatkowej. Na ruszcie zdecydowanym faworytem jest cukinia oraz pieczone ziemniaki. Do przygotowania tych drugich konieczna jest folia aluminiowa, aby móc je owinąć i nie spalić. Ziemniaki możesz również faszerować różnymi dodatkami, m.in. cebulą i innymi warzywami oraz serem. Grillowane warzywa możesz wykorzystać nie tylko jako dodatek do dań, ale również do sałatki. Pieczona cukinia świetnie sprawdzi się do sałatki z pomidorkami koktajlowymi, sałatą lodową, serem feta, rukolą i winegretem. Podaj ją w pięknym zestawie sałatkowym tak, aby każdy z Twoich gości mógł się sam poczęstować. Przygotowane warzywa z grilla przełóż na osobny talerz głęboki. Marka Bormioli Rocco stworzyła serię talerzy Coconut z ciekawymi wzorami tłoczonymi, które mają przypominać powierzchnię kokosa. Będą się cudownie prezentować z kolorowymi warzywami.
Po trzecie: napoje na orzeźwienie
Do każdego posiłku obowiązkowo należy podać odpowiedni napój - również do potraw grillowanych. Woda z miętą i odrobiną cytryny to idealna opcja. Możesz ją przygotować znacznie wcześniej, nalewając wodę do karafki lub dzbanka. Następnie pokrój cytrynę lub pomarańczę i wrzuć je do wody razem ze świeżą miętą. Jeśli pogoda dopisze i będziecie potrzebować napoju, który Was ochłodzi - dodaj również kilka kostek lodu. Fajnym urozmaiceniem jest wykorzystanie wody gazowanej, w szczególności dla dzieci. Możesz również przygotować herbatę w specjalnym dzbanku z zaparzaczem i postawić na stole, aby domownicy i goście mogli się napić w każdej chwili. W zależności od mięsa, które będziesz przygotowywać, możesz również zachęcić gości do skosztowania wina. Przygotuj już wcześniej odpowiednie kieliszki do wina na stole.
Po czwarte: atrakcje dla dzieci
Dzieci uwielbiają bawić się w ogrodzie - grill to idealna pora na spotkanie rodzinne! Warto przygotować dla nich specjalne atrakcje. Dzień wcześniej zrób lody ze swojego ulubionego przepisu, w ulubionych smakach i z różnymi dodatkami. Do podania wykorzystaj specjalne foremki do lodów, które będą się podobać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do zastawy stołowej w ogrodzie - prócz podstawowych talerzy i sztućców - dodaj kolorowe miski, które zachęcą każde dziecko do spróbowania dań z grilla! Również napoje zaserwuj w efektownych szklankach ze słomką. Dla starszych pociech zorganizuj ciekawe “przebrania”, które założą podczas przygotowywania posiłku, np. fartuch Miss Lucy w pięknych wzorach.
Pamiętaj również o odpowiedniej dekoracji swojego ogrodu. Dodaj meblom ogrodowym oryginalności i wykorzystaj kolorowe poduszki oraz ciepłe koce, które umilą każdy wieczór. A po skończonym grillu przełóż jedzenie, które zostało, do odpowiedniego pojemnika na żywność - dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty dodatkowo zyskujesz pomysł na danie następnego dnia!