Jaki grill elektryczny wybrać?
Majówka już za nami, ale to nie oznacza, że sezon na grilla został zakończony. Wprost przeciwnie! Polacy chętnie zajadają się tak przyrządzonymi kiełbaskami i mięsem przez cały rok! Trudno jednak wyobrazić sobie urządzanie grilla zimą lub w mieszkaniu w bloku. Na szczęście producenci sprzętu kuchennego zadbali o to, by grillowanie było możliwe przez dwanaście miesięcy. Wszystko za sprawą grilla elektrycznego.
Grill elektryczny – rodzaje
Na rynku występuje wiele modeli tego urządzenia. Najbardziej popularny jest grill elektryczny z rusztem lub grill z płytą, a ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszy się też model raclette. Jaki grill wybrać dla siebie? Rozwiązania z rusztem najbardziej przypominają tradycyjny grill, dlatego to właśnie na nie najczęściej decydują się kupujący. Pomimo tego, model ten jest trudny do czyszczenia. Tłuszcz bezpośrednio kapie na grzałkę, której nie można myć w zmywarce. Takiego problemu nie ma z pewnością w wersji z płytą. Jest ona wyposażona w specjalne rynienki, które odprowadzają tłuszcz do zbiorników lub pojemników. Często w sprzedaży pojawiają się grille stołowe i stojące. Te pierwsze są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, dlatego dobrze sprawdzą się w domu (wyglądem przypominają opiekacz). Z kolei stojący grill ogrodowy to rozwiązanie dla większej liczby osób.
Dodatkowe funkcje grilla elektrycznego
Podczas zakupu grilla elektrycznego warto zwrócić uwagę także na jego dodatkowe udogodnienia. Nowoczesne modele mogą być wyposażone m.in. w program wskazujący poziom wysmażenia jedzenia, co sprawia, że nie trzeba sprawdzać go co jakiś czas – grill sam poinformuje nas, że mięso lub warzywa są już gotowe. Co więcej, część z grilli może pełnić także funkcję opiekacza, więc sprawdzą się nie tylko podczas grillowania, ale też do opiekania pieczywa na śniadanie. Inteligentne programy potrafią także zmierzyć grubość mięsa i same dopasować czas opiekania.