Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Patison smażony – 4 odsłony

2022-06-06
Patison smażony – 4 odsłony

Kotlety z patisona i inne dania smażone to sposób na mały i większy głód. Idealnie sprawdzą się jako posiłek i przekąska o każdej porze dnia. Liczba przepisów z tym warzywem jest tak ogromna, że patisona możesz jeść przez cały dzień w urozmaiconych wersjach i się nie nudzić. Poznaj patisona prosto z patelni w różnych odsłonach.

Patisony smażone – przepisy kulinarne

Patison smażony na patelni doczekał się wielu interesujących wersji. Zacznijmy od najprostszego podziału na:

• patison smażony bez panierki – są to kotlety z patisona wegańskie; wystarczy, że na desce pokroisz patisona na kawałki o grubości około 1 cm, a następnie odsączysz i przyprawisz ulubionymi dodatkami, np. ziołami czy solą i pieprzem. Jeżeli zdecydujesz się pokroić patisona na desce z oferty marki Florina (np. desce kuchennej bambusowej z silikonem Florina Jungle 40x29x1 cm), możesz nie tylko przygotować na niej jedzenie, ale również po usmażeniu podać przysmaki. Deski Florina wyglądają bardzo estetycznie i świetnie nadają się do serwowania przekąsek. Patison smażony to jedna z nich.
• patison smażony w panierce – postępujesz podobnie jak w pierwszym przypadku, tylko, że dorabiasz dodatkowo panierkę. Możesz obtoczyć swoje patisony w jajku, bułce tartej i mące albo np. w cieście naleśnikowym.

Poniżej przedstawiamy, jak może być wykorzystany patison. Poznaj przepisy na smażone kotleciki i inne smażone przysmaki z tym warzywem.

Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce? 

Patison smażony z czosnkiem

Daniem inspirowanym kuchnią włoską jest patison z patelni z dodatkiem czosnku i pomidorów. Przygotuj następujące składniki:
• 2 patisony,
• 6 ząbków czosnku,
• 6 średnich pomidorów,
• natka pietruszki,
• olej.

Czytaj także: Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej? 

Umyj i obierz patisona. Pokrój warzywo w kostkę. Czosnek zamiast zgniatać w prasce, również pokrój w kosteczkę za pomocą noża. Noże dostępne w ofercie Florina są dostatecznie ostre i mają ergonomiczny uchwyt, przez co doskonale nadają się do krojenia takich przysmaków. Podsmaż czosnek, następnie dodaj patisona, posól i popieprz.
Po około 15 minutach podsmażania możesz dosypać pomidory pokrojone w kostkę. Duś przez około 10 minut. Dołóż natkę pietruszki i wymieszaj. Jeżeli lubisz, możesz do dania dodać także kapary.

Czytaj także: Jak ugotować leczo z kabaczka? 

Kotlety mielone z patisona

Chcąc przygotować taki przysmak, zetrzyj na tarce obranego patisona. Przypraw łyżeczką soli i czekaj aż puści sok. Następnie odsącz. Połącz go z ugotowaną kaszą jaglaną, startą marchewką, podsmażoną cebulą oraz czosnkiem. Kotlety mielone to patison smażony z jajkiem oraz bułką tartą.

Czytaj także: Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu! 

Przygotuj 2 półmiski, najlepiej odporne na zarysowania np. marki Florina – w jednym umieść roztrzepane jajko, a w drugim bułkę tartą. Następnie panieruj, umieszczając kotleciki w jajku, a następnie bułce tartej. Smaż na patelni.

Przewróć kotlecika na drugą stronę, używając łopatki. Te ze sklepu Florina wyróżniają się wysoką jakością, a dodatkowo odpornością na wysokie i niskie temperatury. Ponadto nie rysują naczyń.

Czytaj także: Przepis na pyszne placki z patisona 

Patison smażony – kalorie

Najmniej kaloryczne są kotleciki bez żadnej panierki. Wówczas w 100 g patisona znajdować się będzie około 20 kcal. Patison to niskokaloryczne warzywo, które doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej. Z kolei, gdy decydujesz się na panierkę, musisz liczyć się z tym, że kaloryczność takiej potrawy może kilkukrotnie wzrosnąć. Popularne aplikacje do liczenia kalorii podają, że patison smażony z panierką może mieć ok. 90 kcal w 100 g. Patison smażony na maśle czy oleju jest bardziej kaloryczny niż ten bez dodatku tłuszczu.

Co można zrobić, by dodatkowo obniżyć kaloryczność takiej potrawy? Niezależnie od tego, czy decydujesz się na panierkę czy też nie, możesz zadbać o to, by patelnia, na której smażysz swoje przysmaki, nie wymagała użycia dużej ilości tłuszczu. W ofercie Florina dostępne są patelnie, polecane przez ambasadora marki, Mateusza Gesslera, na których można smażyć bez użycia tłuszczu lub z bardzo znikomą jego ilością. Nie przywierają i nie przypalają potrawy. Jedzenie przyrządzone w taki sposób zyskuje bardziej klarowny smak i zapach.

Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa 

Patison smażony do obiadu i nie tylko

Warzywo to w wersji smażonej doskonale się sprawdzi jako główny składnik obiadu. Jeżeli masz ochotę na bezmięsny obiad lub jesteś wegetarianinem lub weganinem, zaserwuj sobie patisona.
Placuszki z patisona możesz jeść solo lub z dodatkiem ulubionej surówki, ziemniaków, kasz, ryżu, a także z zastosowaniem wybranych sosów, np. ketchupu, majonezu czy sosu czosnkowego.
Z kolei dania z pokrojonym patisonem, jak np. przedstawiony patison z czosnkiem, sprawdzą się jako dodatek do makaronu.

Czytaj także: Wekujemy patisony na 5 sposobów!

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel