Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić jajecznicę na patelni?

2022-12-13
Jak zrobić jajecznicę na patelni?

Jajecznica to niezwykle pożywna potrawa, idealna na rodzinne śniadanie. Jest szybka w przygotowaniu, a możliwości jej modyfikacji są praktycznie nieograniczone. W jaki sposób przyrządzić pyszną jajecznicę i czego potrzebujesz do jej przyrządzenia? Wszystkie odpowiedzi i porady znajdziesz w naszym artykule.

Pyszna jajecznica z patelni – w czym tkwi jej sekret?

Kremowa, sycąca jajecznica z patelni to prosty, szybki posiłek, który chętnie spożywany jest na dobry początek dnia, jak i w formie kolacji. Do jajek można dodać dosłownie wszystko – warzywa, wędliny, zioła, aromatyczne przyprawy i sosy. Jak zrobić smaczną i pożywną jajecznicę z patelni?

Kluczem do przyrządzenia wybornej jajecznicy są swojskie jajka i dobrej jakości patelnia, a także kilka przydatnych akcesoriów kuchennych – takich, jak deska do krojenia, miska, trzepaczka do jajek oraz młynek do przypraw. Mając w zanadrzu wszystkie te elementy, jesteś w stanie przyrządzić mistrzowską jajecznicę, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Jaja to podstawa każdej jajecznicy, dlatego ich jakość ma olbrzymie znaczenie. Te pochodzące od szczęśliwych kur, oznakowane jako zerówki sprawdzają się najlepiej, gdyż mają w sobie najwięcej smaku, witamin i minerałów. Wolno biegające kury, które żyją w dobrych warunkach, wysiadują jaja pozbawione hormonu stresu. Choć klasyczna jajecznica podsmażona na maśle lub oliwie ma wielu zwolenników, niektórzy wzbogacają ją o warzywa, świeże zioła i przyprawy.

Do przygotowania pysznej jajecznicy potrzebna jest również odpowiednia patelnia. Jaka patelnia będzie najlepsza do jajecznicy? Jeśli nieczęsto gościsz w kuchni, postaw na nieprzywierającą patelnię z teflonu. Specjalna powłoka zabezpieczy dno patelni przed przywieraniem i ochroni ją przed uszkodzeniami mechanicznymi (np. zarysowaniami). Decydując się na zakup dużej lub małej patelni do jajecznicy, zwróć uwagę na grubość dna – jeśli będzie ono zbyt cienkie, istnieje ryzyko, że jedzenie będzie szybciej się przypalać.

Dla osób, które często gotują polecamy zakup stalowej patelni. Wykonana ze stali węglowej patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, dzięki czemu jedzenie smaży się na niej znacznie szybciej i to bez użycia tłuszczu. Na takiej patelni usmażysz pyszną i zdrową jajecznicę dosłownie w kilka minut.

Czy jajecznica jest zdrowa?

Chciałbyś przygotować jajecznicę na śniadanie lub kolację i zastanawiasz się, czy taki wybór nie jest szkodliwy dla Twojego organizmu? Nie masz czym się zamartwiać! Jajecznica to niezwykle pożywny i zdrowy posiłek, jeśli jest odpowiednio przygotowywana.

Usmażona na odrobinie tłuszczu potrawa składająca się z jajek doda Ci energii do działania. A co, jeśli marzy Ci się jajecznica w połączeniu z masłem? Czy jajecznica na śniadanie przesmażona na maśle jest zdrowa? Jak najbardziej! Wysokobiałkowe produkty w połączeniu z tłuszczem dają organizmowi siłę do działania. Takie połączenie substancji odżywczych pozwala utrzymać niski poziom cukru we krwi, co sprzyja odchudzaniu.

Będąc na diecie, trzeba pamiętać o umiarze w dodawaniu masła do jajecznicy – osobom, które są na redukcji, polecamy podsmażenie jajek z odrobiną oliwy lub oleju kokosowego. Z czym jeść jajecznicę, będąc na diecie? Jajeczną ucztę można wzbogacić o szpinak, pomidory oraz czosnek lub inne niskokaloryczne produkty.

Z czym jajecznica na śniadanie?

Masz ochotę na śniadaniową jajecznicę? Do jajek możesz dodać dosłownie wszystko, co znajdziesz w lodówce – pieczarki, pomidora, szynkę, a nawet kiszonki!

Jeśli nie potrafisz zdecydować, jakie składniki będą odpowiednie, z chęcią zdradzimy Ci przepis na najlepszą jajecznicę z warzywami na patelnię.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

● 3 jajka
● Połowę pomidora
● Ćwiartkę cebuli
● 20 g masła
● Gruboziarnistą sól
● Pieprz
● 3 listki bazylii
● Miseczkę
● Nóż kuchenny
● Deskę do krojenia
● Patelnię

Przygotowanie:
Wbij jaja do miseczki. Pokrój pomidora w kostkę i dodaj go do jajek. Zmiel w młynku sól (możesz ją również rozgnieść nożem) i dodaj do miseczki. Jeśli nie posiadasz młynka do przypraw, koniecznie sprawdź naszą ofertę - w sekcji akcesoria do przypraw znajdziesz młynki oraz moździerze w różnych przedziałach cenowych. Następnie dodaj do miseczki pieprz i całość wymieszaj. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni i rozpuszczenie na niej masła. Gdy masło stanie się płynne, wlej zawartość miseczki na patelnię i rozpocznij smażenie. Jajecznicę należy cały czas mieszać, by nie przywarła do dna patelni. Pod sam koniec smażenia rozgnieć bazylię w dłoniach i dodaj ją do jajecznicy. Po kilku minutach pyszna, sycąca potrawa jest gotowa! Życzymy smacznego.

Z czym jajecznica na kolację?

Jajecznica równie dobrze sprawdza się w roli posiłku na zakończenie dnia. W zależności od potrzeb, możesz przygotować ją w wersji klasycznej albo nieco ją urozmaicić. Jeśli nie jadasz zbyt dużo w ciągu dnia, możesz pozwolić sobie na wersję z dużą liczbą dodatków. Jajecznica wybornie smakuje w towarzystwie tłustych mięs, np. kiełbasy. Jeśli preferujesz wersję lekkostrawną, dodaj do niej pomidorki koktajlowe, szpinak i garść oliwek.

Czytaj także:

Jak zrobić grzanki na patelni?

Jak zrobić łososia na patelni?

Tosty z patelni. X smakowitych przepisów!

Jak zrobić pizzę na patelni?

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2022

Polecane

pixel