Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić grzanki na patelni

2022-12-02
Jak zrobić grzanki na patelni

Grzanki na patelni to doskonały pomysł na kolację na ciepło, lekki obiad lub niedzielne śniadanie. Co więcej, grzanki z chleba na patelni mogą być świetnym dodatkiem do zup. Jak zrobić grzanki na patelni? Przedstawiamy cztery pyszne wersje tego dania!

Jak zrobić grzanki z chleba na patelni?

Grzanki na patelni to danie dość proste, jednak aby wykonać je możliwie najszybciej i najsprawniej, warto się przygotować. Czego potrzebujesz do wykonania przepisu na grzanki z patelni? Prócz produktów przygotuj sobie kilka akcesoriów kuchennych. Niezbędny będzie ostry nóż kuchenny, chyba że planujesz wykonać grzanki z chleba tostowego na patelni, wówczas chleb będzie już pokrojony. Pod ręką warto mieć również deskę do krojenia.

Jeśli planujesz wykonać grzanki z chleba na patelni, niezbędny będzie oczywiście wybór odpowiedniej patelni. Do tego dania rekomendujemy patelnie nieprzywierające. To idealny wybór, jeśli zależy Ci na zrobieniu grzanek na patelni bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Czego jeszcze potrzebujesz? Tym, co decyduje, że grzanki na patelni smakują wyraziście, są oczywiście przyprawy. Warto je wcześniej przesypać do odpowiednich pojemników, np. małych słoiczków. Takie akcesoria do przypraw sprawią, że Twoja kuchnia nawet po intensywnym gotowaniu będzie łatwiejsza do posprzątania.

Grzanki do zupy na patelni

Grzanki na patelni do zupy są idealnym dodatkiem, zwłaszcza jeśli dodajemy je do zupy krem. Dodatek grzanek sprawia, że danie staje się bardziej sycące, smaczniejsze, a także wzbogacone inną fakturą. Jak zrobić grzanki na patelni do zupy? To proste!

Do wykonania grzanek do zupy na patelni potrzebne będą następujące składniki:
● dowolny rodzaj pieczywa
● olej do smażenia
● sól, pieprz
● dowolne zioła, np. majeranek, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn

Jak zrobić grzanki do zupy z chleba na patelni krok po kroku? Pokrój pieczywo w niewielką kostkę, a następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. W kolejnym kroku wrzuć na patelnię pokrojone pieczywo i delikatnie co jakiś czas mieszaj do momentu, gdy stanie się złocisto-brązowe. Wówczas doprawiamy pieczywo do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Jeśli przygotowałaś za dużo grzanek do zupy na patelni, możesz je przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej szczelnie zamknięte w pojemniku na żywność.

Grzanki z serem na patelni

Wiesz już, że wykonanie grzanek do zupy krem na patelni jest bardzo proste. Czas na kolejną wersję dania!

Grzanki z serem na patelni to świetny pomysł na kolację dla całej rodziny. Oto potrzebne składniki:
● 2 jajka
● 6 łyżek mleka
● sól, pieprz i ulubione zioła
● kromki chleba (możesz wykorzystać nawet czerstwy chleb)
● ser żółty
● olej do smażenia

Jak się robi grzanki na patelni w tej wersji? Zacznij od wbicia jajek do miseczki i wymieszania ich z mlekiem. Następnie mieszankę dopraw według uznania solą, pieprzem i mieszanką ziół. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Kromki chleba obtocz w masie mleczno-jajecznej i przełóż na rozgrzaną patelnię. Po obróceniu grzanek na patelni na drugą stronę połóż na każdą z nich po plastrze żółtego sera. Teraz przykryj patelnię pokrywką, aby ser mógł się roztopić. Ten przepis na grzanki z patelni możesz urozmaicić, podając je z dodatkiem świeżych warzyw – pomidorów i ogórków.

Jak zrobić grzanki czosnkowe na patelni?

Jak urozmaicić rodzinne kolacje? Wypróbuj nasz przepis na grzanki czosnkowe na patelni. Przygotuj:
● chleb pszenny
● sól i pieprz
● 3-4 ząbki czosnku
● oliwę z oliwek

Jak zrobić grzanki czosnkowe na patelni? Zacznij od pokrojenia chleba w cienkie kromki. Podgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej chleb z obu stron. Następnie w miseczce wymieszaj przeciśnięty przez wyciskacz czosnek z solą i pieprzem. Ciepłe kromki chleba posmaruj doprawionym czosnkiem.

Grzanki na patelni z jajkiem

Grzanki na patelni z jajkiem to pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną jajecznicę. Oto składniki:
● kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
● 2 jajka
● 80 ml mleka
● olej do smażenia
● sól

Jak zrobić grzanki w jajku na patelni?

W misce rozbij jajka i dodaj mleko. Rozgrzej na patelni olej i namocz kromki pieczywa w mleku z jajkiem. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Po zakończeniu smażenia przełóż kromki na ręcznik papierowy. Na koniec posyp każdą z nich delikatnie solą.

Czytaj także:

Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis

Patelnia ceramiczna. Co trzeba o niej wiedzieć? Jak jej używać?

Patelnia granitowa – 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!

Patelnia – jaką wybrać?

Patelnia aluminiowa – czy jest zdrowa?

Patelnia teflonowa – jak o nią dbać?

Patelnia – rodzaje i zastosowania

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2022

Polecane

pixel