Patelnia - jaką wybrać?
Patelnia jest produktem, bez którego trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni. Bo chyba nie ma dnia, żebyśmy czegoś nie potrzebowali usmażyć – sadzone jajka na śniadanie, filety na obiad i szparagi na kolację. Ach, na samą myśl aż ślinka cieknie. Jeśli stoisz właśnie przed dylematem, jaką patelnię wybrać, aby spełniła Twoje oczekiwania, podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie.
Na co zwrócić uwagę kupując patelnię?
- Przeznaczenie
- Surowiec, z którego została wykonana
- Rodzaj powłoki, którą została pokryta wewnątrz
- Dno
- Możliwość mycia w zmywarce
- Rozmiar
Patelnia dobrej jakości - rodzaje patelni ze względu na przeznaczenie
Jaką patelnię wybrać? Poniżej zestawiamy nasz wybór dobrej jakości patelni - uniwersalnych, grillowych, do ryb, jajek i typu WOK.
Jaka patelnia jest najlepsza? Ta uniwersalna! Wszechstronne, przystosowane do przygotowywania różnych potraw. Doskonałe do przyrządzenia jajecznicy na maśle, smażenia kotletów i warzyw. Taka patelnia zdecydowanie powinna znaleźć się w każdym domu.
Jaka patelnia jest najlepsza do smażenia potraw fit? Dno patelni grillowych zostało specjalnie zaprojektowane tak, by przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu można było grillować mięso, ryby, warzywa czy owoce, dzięki czemu tak przygotowane potrawy były zdrowsze. Ryflowane dno odpowiada za odprowadzenie nadmiaru tłuszczu z potraw.
Czytaj także: Patelnia grillowa - jaka najlepsza? Przegląd najlepszych modeli Floriny!
Jaką patelnię wybrać do smażenia ryb? Dostosowaną do nich kształtem! Patelnia Florina ma faliste dno jak w patelni grillowej. Ma też kształt owalny lub też kształt ryby, aby można było przygotować ją w całości bez konieczności dzielenia.
Patelnie do jajek
Posiadają specjalne zagłębienia przystosowane do przygotowania sadzonych jajek, placków czy racuchów. Jeśli chodzi o smażenie jajek i innych delikatnych potraw, śmiało możemy polecić także patelnie nieprzywierające. Na takiej patelni możesz smażyć bez tłuszczu bądź z niewielkim jego dodatkiem, dzięki czemu jajko sadzone czy placuszki dadzą się łatwo zdjąć, bez żadnych uszkodzeń.
Dobrej jakości patelnia WOK gwarantuje krótki czas przygotowania potraw oraz sprawiają, że dania są soczyste i bogate w składniki odżywcze. Idealna do dań mieszanych — warzyw z mięsem.
Jaka patelnia jest najlepsza? Podział ze względu na materiał, z jakiego wykonane są patelnie
Szukając odpowiedzi, jaka patelnia najlepsza jest do Twojej kuchni, warto poznać najpopularniejsze materiały, z których wykonane są te naczynia.
Patelnia aluminiowa – jest lekka i doskonale przewodzi ciepło. Dzięki temu nagrzewa się bardzo szybko i przede wszystkim równomiernie. Jaka jest najlepsza patelnia do smażenia mięs, ryb i owoców morza? Aluminiowa!
Patelnia stalowa – wyjątkowo trwała i wytrzymała; odporna na zarysowania i wysokie temperatury. Najczęściej wybierana przez profesjonalnych kucharzy. Nagrzewa się nieco dłużej niż patelnia aluminiowa, ale za to wolniej oddaje ciepło. Kiedy pozostawisz przygotowane potrawy na dobrej jakości patelni stalowej, przez dłuższy czas pozostaną ciepłe i gotowe do spożycia.
Czytaj także: Patelnia stalowa - jak używać?
Patelnia żeliwna – wybór na długie lata. Wyjątkowo trwała i wytrzymała. Świetnie przewodzi ciepło i na długo zachowuje wysoką temperaturę.
Patelnia miedziana – może być też wyjątkową ozdobą ze względu na nietypowy kolor. Jeśli więc szukasz odpowiedzi na pytanie, jaką patelnię wybrać na prezent dla profesjonalnego kucharza, to może być właśnie odpowiedź. Prócz wyjątkowego koloru, kucharze uwielbiają patelnie miedziane, bo nagrzewają się i chłodzą błyskawicznie. Niemniej mają też swoje wady. Miedź nie jest odporna na działanie kwasów zawartych w żywności.
Patelnia tytanowa – wyjątkowo odporna na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Poza dużymi atutami główną wadą jest cena. Można na niej smażyć bez tłuszczu, używając np. minimalnej ilości wody. Potrawy przygotowane w ten sposób zachowują naturalny smak i aromat.
Patelnia granitowa/mineralna – to patelnia, która łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuje nieprzywieralność. Czytaj także: Patelnia granitowa - 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!
Jaką patelnię wybrać? Podział ze względu na typy powłok
Dalsze rozważania o tym, jaką patelnię wybrać, prowadzą nas do zewnętrznej powłoki patelni, która jest niezwykle ważna w kontekście przygotowywania różnego rodzaju dań.
Powłoka ceramiczna – jaką patelnię wybrać do domu? Ta z powłoką ceramiczną jest coraz popularniejszym wyborem. Zaletą tej powłoki to odporność na zarysowania. Równomiernie się nagrzewają i świetnie oddają to ciepło potrawom, co sprzyja środowisku poprzez niższe zużycie energii.
Czytaj także: Patelnia ceramiczna. Co trzeba o niej wiedzieć? Jak jej używać?
Powłoka teflonowa – wciąż bardzo popularna i bardzo chętnie wybierana. Ta powłoka jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu. By cieszyć się jak najdłużej taką patelnią, nie należy myć jej w zmywarce, szorować ani stosować podczas smażenia metalowych sztućców. Zarysowana powierzchnia traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non-stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Czytaj także: Patelnia teflonowa - jak o nią dbać?
Powłoka kamienna – nie dość, że szybko i zdrowo przygotujesz potrawy dla rodziny i przyjaciół, to dodatkowo nie będziesz się trudzić przy jej czyszczeniu. Jej nieprzywierająca powierzchnia pozwala na użycie minimalnej ilości tłuszczu! Wyjątkowo trwałe i odporne – podczas smażenia na dobrej jakości patelni z powłoką kamienną możesz używać dowolnych przyborów kuchennych, zarówno drewnianych, teflonowych, a nawet metalowych. Nic dziwnego, że patelnie kamienne Florina poleca ambasador marki Mateusz Gessler! Więcej rekomendowanych przez niego produktów znajdziesz w kategorii Mateusz Gessler poleca.
Jaka patelnia najlepsza na indukcję?
Jaką patelnię wybrać na indukcję? Jeśli używamy kuchenki indukcyjnej, naczynie musi mieć specjalne dno, które jest na pierwszy rzut oka płaskie i równe. Najłatwiej sprawdzić, jakie dno ma patelnia, przykładając do niego magnes, testując w ten sposób jego przyciąganie. Najlepiej sprawdzić, czy ma oznaczenie indukcji symbolem „sprężynki”.
Każda patelnia, która nadaje się na indukcję, działa również na innych kuchenkach!
Zasady zdrowego smażenia
Wiesz już, jaka patelnia jest najlepsza? Osiągnąłeś połowę sukcesu. Zapamiętaj jeszcze kilka zasad, w jaki sposób smażyć potrawy, by uzyskać zdrowy i wyśmienity efekt. W końcu nawet najlepsza patelnia do naleśników, grillowanych potraw, mięsa, czy warzyw nie sprawdzi się dobrze, jeśli jedzenie przygotowane na niej nie będzie zdrowe.
Niezbędnym uzupełnieniem tematu, jaka patelnia jest najlepsza, jest nauczeniu się kilku zasad.
Patelnię powoli rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Jej prawidłowość sprawdzisz, wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała wskazaną temperaturę.
Dodaj niewielką ilość tłuszczu (tylko jedna łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kliku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, ale nie za długo, by olej nie zaczął dymić. Wrzuć wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzuć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty.
Krótki proces smażenia zapewni Twojemu daniu niską kaloryczność i pełen bukiet smaków. Na nowo odkryjesz swoje ulubione potraw.
Czy wiesz, że…
Dobrej jakości patelnia z powłoką nieprzywierającą to wyjątkowa technologia. Rozgrzana powłoka przekazuje ogromną ilość ciepła przygotowywanej potrawy, równocześnie tworząc między potrawą a powierzchnią patelni mikroskopijną poduszkę powietrzną.
Jaka patelnia jest najlepsza dla wegetarian, których dieta nie zawiera mięsa ani ryb? Tu polecane są patelnie głębokie typu wok lub grillowe, które idealnie nadają się do obróbki warzyw.
Środki czyszczące używane powszechnie w zmywarkach skracają żywotność produktów. Zawsze należy dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Niektóre patelnie dobrej jakości, np. z rączką soft touch w ogóle nie powinno się myć w zmywarkach.
Sprawdzając, jaka patelnia jest najlepsza, trudno jednoznacznie określić czy lepszym wyborem będzie ceramiczna, czy teflonowa. Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Warto mieć dwie różne patelnie w domu z różnym przeznaczeniem. Dobrej jakości patelnie aluminiowe z powłoką non-stick polecane są dla osób odchudzających się i dbających o zdrowe odżywianie, gdyż możemy smażyć bez tłuszczu dowolną potrawę bez ryzyka jej przypalenia.
Powłoki patelni różnią się pod względem trwałości. Najbardziej podatna na uszkodzenia jest powłoka teflonowa. Łatwo ją zarysować, zarówno podczas używania akcesoriów kuchennych, jak i podczas przechowywania. Zarysowana powierzchnia teflonowa traci swoje nieprzywierające właściwości. Pozostałe powierzchnie non-stick są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Niemniej jednak nie powinno się stosować metalowych akcesoriów kuchennych. Bezpieczne i bardziej praktyczne są łopatki plastikowe, silikonowe bądź drewniane.
A jaka patelnia najlepsza jest do Twojej kuchni?
Przeczytaj więcej o Lava Stone – Patelnia do zadań specjalnych