Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis

2022-09-09
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis

Zupa dyniowa to obowiązkowy element jesiennego menu. Jest sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca i ma piękny, głęboki kolor! Pamiętaj, że sezon na dynię trwa od września do listopada – wykorzystaj go i choć raz ugotuj pyszną zupę z dyni. W dzisiejszym artykule pokażemy Ci przepisy, które wyjdą każdemu!

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym – prosty przepis

Jeden z najlepszych przepisów na zupę dyniową to ten z dodatkiem mleczka kokosowego. To właśnie ten składnik sprawia, że zupa nabiera pełniejszego smaku. Do zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym potrzebujesz:

● 1 kg dyni

● 1 marchew

● 1 średnią cebulę

● 1 puszkę mleka kokosowego

● 0,5 kg ziemniaków

● 4 ząbki czosnku

● 1 łyżeczkę imbiru

● 3 łyżki masła klarowanego

● 3 szklanki wody

● 1 płaską łyżkę curry

● 1 łyżeczkę soli

● 0,5 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

● 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej  

Kupując dynię na zupę dyniową, najlepiej użyj odmiany piżmowej lub hokkaido. Kilogram tego warzywa po obraniu powinien mieć około 800 gramów – najlepiej odmierz to przy pomocy wagi kuchennej.  

Nasz przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym zacznij od umycia dyni, obrania (wybierz ostry nóż, ponieważ skórka dyni jest dość twarda) i wydrążenia z pestek. Następnie na desce do krojenia pokrój warzywo na dość sporą kostkę. Kolejno pokrój ziemniaki, cebulę, a marchew zetrzyj na tarce.

dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę oraz marchew. Warzywa smaż około 5 minut. Ważną przyprawą do zupy dyniowej jest czosnek. Pokrój go na cienkie plastry i dodaj do warzyw. Smaż kolejne 5 minut.

W kolejnym kroku w przepisie na zupę dyniową dolewamy 3 szklanki wody i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Teraz czas na przyprawy do zupy dyniowej. Dodaj curry, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową oraz imbir. Zupa dyniowa z imbirem jest szczególnie aromatyczna. Imbir ma też właściwości rozgrzewające – tak  doprawiona zupa dyniowa sprawdzi się na długie i chłodne jesienne wieczory.

Sprawdź także Krem z dyni – jak sprawić, by był aromatyczny?  

Tak doprawioną zupę dyniową gotuj do momentu, gdy dynia i ziemniaki zmiękną, czyli około 20-25 minut.  

Nasza zupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest już prawie gotowa. Czas otworzyć puszkę mleczka (wcześniej dobrze ją wstrząśnij). Wlej mleczko do zupy i całość zblenduj na gładki krem. Sprawdź smak zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Gotowe! Teraz weź chochlę do zupy i nakładaj, póki zupa jest gorąca. Z pewnością szybko zobaczysz puste miski do zupy i usłyszysz prośbę o dokładkę!

Ta klasyczna zupa dyniowa jest pyszna, ale też bardzo zdrowa. Dynia jest nie tylko bogatym źródłem błonnika, białka czy składników mineralnych (takich jak potas i cynk), ale zawiera także wiele witamin antyoksydacyjnych (A, C i E) oraz kwas foliowy. Co więcej – to warzywo niskokaloryczne – w 100 gramach ma około 34 kcal. A ile kcal ma zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym? Około 110 w 100 ml zupy. Możesz więc zajadać ją na zdrowie, bez wyrzutów sumienia!

Przepis na zupę dyniową z pieczonej dyni

Ciekawą alternatywą, choć nieco bardziej czasochłonną, jest zupa dyniowa z pieczonej dyni. Jeśli masz wolny wieczór, warto wypróbować ten przepis na zupę z dyni. Jej smak zachwyci Cię głębią aromatów. Czego potrzebujesz do zupy dyniowej z pieczoną dynią?

● 1 średnią dynię hokkaido

● oliwę z oliwek

● 1 czerwoną cebulę

● tymianek i oregano

● 600 ml wywaru warzywnego

● 1 łyżeczkę kurkumy

● 1 łyżeczkę curry

● 1 łyżeczkę ostrej papryki

● 1 łyżeczkę masła

● 1 łyżeczkę imbiru

● sól i pieprz do smaku  

Ten przepis na zupę z dyni zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°. Pokrój dynię w paski, wydrąż pestki i ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki warzyw posmaruj oliwą i oprósz solą, oregano i tymiankiem. Dynię piecz przez około 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój cebulę. Gdy dynia na zupę dyniową będzie już upieczona – ostrożnie ściągnij z niej skórkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę aż do zeszklenia. Następnie dodaj dynię oraz przyprawy: kurkumę, curry, ostrą paprykę i imbir. Papryki możesz dodać nieco więcej, jeśli lubisz zupę dyniową na ostro. Podsmaż warzywa z przyprawami przez około 30 sekund i całość zalej wywarem. Gotuj około 10 minut i zblenduj na gładki krem. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Zupa dyniowa z grzankami i nie tylko – pyszne dodatki

A z czym podawać zupę z dyni? Klasyczna zupa dyniowa doskonale komponuje się z grzankami. Najpyszniejsze są te przygotowane w domu. Jak je zrobić? Bagietkę (może być nawet kilkudniowa) pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na rozgrzanej, suchej patelni aż do lekkiego zarumienienia.  Zupa dyniowa z grzankami jest bardziej sycąca – duża porcja z pewnością starczy za cały obiad.  

Świetnym dodatkiem do zupy dyniowej na ostro są prażone pestki dyni lub migdały. Ostry smak przełamany subtelnym, orzechowym smakiem pestek tworzy idealną kompozycję.  

Jeśli lubisz nietypowe połączenia i marzy Ci się zupa dyniowa na słodko – ciekawym dodatkiem jest wyciśnięty sok z pomarańczy oraz niewielkie fragmenty tego owocu. Zupa dyniowa z pomarańczą intryguje delikatną słodyczą. Z pewnością jest wersją zupy z dynią, którą warto wypróbować jeszcze w tym sezonie!  

Czytaj także:

Ciasto dyniowe – X wariantów na jesienne podwieczorki 

Placki z dyni – na słodko i słono!

Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?

Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?

Dynia w occie. Zdradzamy przepis na marynowaną dynię

Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!

Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? X pomysłów

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel