Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Ryż czarny – właściwości i potrawy

2024-01-26
Ryż czarny – właściwości i potrawy

Czy wprowadzenie małych zmian w diecie może dać wielkie efekty? Okazuje się, że tak!
Wystarczy np., że zamiast klasycznie białego, wybierzesz czasem ryż czarny. Nie tylko odmienisz smak i wygląd serwowanych dań, ale przede wszystkim – zyska na tym Twoje zdrowie.

ryż czarny

Ryż czarny – czym jest i skąd pochodzi?

Co najważniejsze, ryż czarny nie jest jedną, konkretną odmianą ryżu. Pojęciem tym określana jest cała grupa odmian o bardzo ciemnym zabarwieniu, które ziarna ryżu zawdzięczają obecnym w nim antocyjanom. W związku z tym wyróżnić można np. ryż jaśminowy czarny czy czarny ryż indonezyjski (łącznie na świecie uprawia się obecnie ponad 200 odmian czarnego ryżu).
Ryż czarny najbardziej popularny jest w kuchni indonezyjskiej, tajskiej i filipińskiej. Od wieków znany był też w Chinach, ale tutaj początkowo zarezerwowany był jedynie dla cesarza.                       

Unikalne właściwości odżywcze i zdrowotne ryżu czarnego

Kto może sięgać po ryż czarny? Właściwości ciemnych odmian ryżu dostępne są w zasadzie dla każdego! IG odmian ryżu o ciemnym kolorze wynosi jedynie 42 – czarny ryż jest więc bezpieczny dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Jak i inne odmiany ryżu, także ryż czarny nie zawiera glutenu – mogą więc spożywać go osoby ograniczające lub całkiem wyłączające ten składnik ze swojej diecie.

Czarny ryż – właściwości

Właściwości czarnego ryżu wynikają głównie z zawartych w ziarnach witamin i mikroelementów. Co znajdziesz w ryżu czarnym? Wartości odżywcze, które należy wymienić jako pierwsze to wspominane już antocyjany. Związki te nie tylko wpływają na kolor ryżu – wykazują także silne, pozytywne działanie na układ immunologiczny, nerwowy i sercowo-naczyniowy człowieka.
Oprócz tego czarny ryż zawiera także spore ilości regulującego pracę jelit błonnika oraz witamin z grupy B. Znajdziesz w nim wreszcie żelazo, wapń, cynk i selen.

Podstawy gotowania ryżu czarnego – najlepsze praktyki

Czy trudno jest przyrządzić ryż czarny? Jak gotować go odpowiednio? Zanim sięgniesz po garnek i wrzucisz do niego ziarna, pamiętaj, aby czarny ryż wymoczyć. Dzięki temu zachowa on o wiele więcej cennych wartości odżywczych.
Niektórzy polecają moczyć ryż nawet 12 godzin przed gotowaniem! Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy choć kilkanaście minut.
Podczas całego procesu moczenia ryżu, może zaskoczyć Cię, jak bardzo zmieni się kolor wody, w której zanurzyłeś czarny ryż. Gotowanie przeprowadź jednak właśnie w niej – i to pomimo tego, że (przy dłuższym moczeniu) zyska barwę ciemnego fioletu.

Ryż czarny – gotowanie

Jak ugotować czarny ryż na sypko? Wybierz odmianę o odpowiedniej konsystencji (np. czarny ryż jaśminowy). Następnie wymoczony umieść w garnku (świetnie sprawdza się garnek emaliowany lub garnek ze stali nierdzewnej z grubym dnem) i zalej wodą.
Przyjmuje się, że na 1 szklankę ryżu do garnka powinieneś wlać 2 szklanki wody. Jeśli wymoczyłeś ryż w mniejszej ilości wody, dolej po prostu świeżą wodę z kranu.
Ryż gotuj na małym ogniu ok. 35 minut od zagotowania.

Przepisy kulinarne: twórcze sposoby wykorzystania ryżu czarnego

Do jakich dań warto wykorzystać ryż czarny? Przepisy i inspiracje znajdziesz nie tylko w kuchniach azjatyckich, ale także europejskich! Wśród potraw wytrawnych z pewnością króluje czarny ryż z warzywami i grzybami – danie, które idealnie zastąpi tradycyjne risotto.
Wypróbuj też przepis na czarny ryż z łososiem. Rybę zapiecz z ulubionymi ziołami. Do ugotowanego ryżu dodaj przyprawy takie jak sok z limonki, świeży imbir i posiekane listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj. Ryż wyłóż na talerz, a na nim ułóż kawałek łososia. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw.
Czy można przygotowywać także dania na słodko, w których pojawi się czarny ryż? Przepisy w tej wersji to wszelkie puddingi i budynie z dodatkiem ryżu serwowane z owocami. Czarny ryż sprawia, że takie desery są zdrowsze, a dodatkowo – oryginalnie się prezentują.

Ryż czarny w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

Czarny ryż w daniach bezmięsnych? Jak najbardziej! Bardzo popularne – a przy tym pyszne – opcje to np.:

  • Czarny ryż z pieczarkami. Wystarczy dodać do ryżu odrobinę czosnku, cebulę i czerwoną paprykę, a potem całość podsmażyć. Takie danie możesz zjeść od razu albo zamknąć w słoiki i przechować w lodówce.
  • Czarny ryż ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, papryką i odrobiną cebuli.
  • Świeże warzywa połączone z czarnym ryżem. Sałatka, która powstanie z takiego zestawienia smaków na pewno będzie wyjątkowa. Z czarnym ryżem dobrze smakują wszystkie warzywa – decyduj więc na podstawie swoich preferencji. Na obiad taką sałatkę podawaj z ciepłymi, chrupiącymi grzankami i smażonym kurczakiem. Jeśli z kolei planujesz danie zabrać ze sobą, koniecznie zaopatrz się w szczelne pojemniki plastikowe.

Ryż czarny w kulturach świata – tradycyjne wykorzystanie

Jak już wiesz, czarny ryż wywodzi się przede wszystkim z kuchni azjatyckich. Do dziś serwuje się go tam na wiele różnych sposobów: czarny ryż wykorzystywany jest zarówno jako składnik dań słodkich, jak i wytrawnych.
W Tajlandii popularne jest przyrządzanie czarnego ryżu na słodko. Zazwyczaj dodawane są do niego lokalne owoce – tak powstaje np. przepyszny czarny ryż z mango.
Inny specjał, znany powszechnie w Indonezjii i na Filipinach to czarny ryż z mlekiem kokosowym.
A wytrawne potrawy? Czasem, zwłaszcza w Japonii, spotkać możesz się z wykorzystaniem czarnego ryżu do sushi. Dzięki temu każde nigiri i futomaki prezentuje się jeszcze ciekawiej – i oczywiście nadal wybornie smakuje!
Chciałbyś wypróbować azjatyckie smaki w domu? Nic prostszego! Przepisy są najczęściej bardzo intuicyjne – wystarczą więc wagi kuchenne do odmierzania składników, garnek do gotowania ryżu i trochę cierpliwości.

Dlaczego ryż czarny jest uważany za „superfood”?

Czy wiesz czym jest „superfood”? To wyjątkowo zdrowe produkty spożywcze. Należą do nich np. amarantus, awokado, imbir i właśnie czarny ryż. Dlaczego?
W przypadku ryżu decydują o tym nie tylko wspomniane już antycyjany, ale też pozostałe składniki zawarte w ziarnach czarnego ryżu. Odchudzanie, wzrost odporności, sprawniejsze trawienie – to tylko niektóre korzyści z wprowadzenia do swojej diety odmian ryżu o ciemnym kolorze.

Czarny ryż to idealny składnik diety osób, które cenią sobie jedzenie zdrowe, a przy tym pyszne i oryginalnie podawane. Jeśli więc nigdy dotąd nie pojawił się na Twoim talerzu, najwyższa pora to zmienić! Spróbuj i osobiście przekonaj się, że naprawdę warto.

Czytaj także:
Ryż do sushi - jak go przygotować?
Ryż jaśminowy - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż basmati w Twojej kuchni
Ryż brązowy - jak go wykorzystać?
Ryż arborio - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż paraboiled - niezbędny w każdej kuchni!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2024

Polecane

pixel