Ryż basmati w Twojej kuchni
Ryż basmati najbardziej popularny jest w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Możesz jednak sięgnąć po niego także w swoim domu! Dzięki temu wzbogacisz smak takich dań jak kurczak curry czy wieprzowy gulasz. Z dodatkiem tej odmiany ryżu świetnie będą smakowały także owoce morza, ryby i bardzo aromatyczne, rozgrzewające sosy na bazie warzyw.
Ryż basmati: dlaczego jest tak ceniony w kulinariach?
Co sprawia, że w wielu daniach sprawdza się właśnie ryż basmati? Znaczenie ma przede wszystkim jego wyjątkowy smak i aromat.
Ryż basmati charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem i kwiatowym zapachem. Każdemu daniu nadaje więc wyjątkowego charakteru. Warto też zwrócić uwagę na jego konsystencję. Ryż basmati ma długie, cieńsze niż inne gatunki ryżu, ziarna, które po ugotowaniu wciąż są sypkie i łatwe do rozdzielenia.
W sklepach znajdziesz dwie odmiany ryżu basmati: brązową (naturalną) i białą.
Wybór ryżu basmati: jak rozpoznać wysokiej jakości produkt?
Jaki jest najlepszy ryż basmati? Przy wyborze kieruj się przede wszystkim wyglądem, kształtem ziaren i zapachem ryżu. Dobrej jakości produkt rozpoznasz właśnie po unikalnym kształcie oraz aromacie.
Zwróć też uwagę na pochodzenie ryżu, który planujesz kupić. Jeśli zależy Ci na jakości, postaw na odmiany pochodzące z Indii lub Pakistanu. Zasada ta dotyczy obydwu rodzajów ryżu basmati: zarówno białego, jak i ryżu basmati pełnoziarnistego (tzw. brązowego).
Jeśli poświęcisz nieco czasu na wybór ryżu dobrej jakości, szybko zauważysz różnicę. Twoje dania staną się bardziej aromatyczne, a ich smak – pełniejszy. Oryginalny, dobrej jakości ryż dłużej zachowa też świeżość, smak i charakterystyczny zapach!
Kiedy już wybierzesz produkt idealny, pamiętaj o jego właściwym przechowywaniu. Najlepiej sprawdzają się szczelne pojemniki plastikowe albo słoiki. Umieszczony w nich ryż zachowa wszystkie swoje właściwości, a dodatkowo będzie chroniony przed ewentualnym atakiem moli spożywczych!
Gotowanie ryżu basmati: podstawowe zasady i techniki
Jak ugotować ryż basmati, by wydobyć pełnię jego smaku i aromatu? Zacznij od przygotowania odpowiedniego naczynia. Najlepiej sprawdzi się garnek z grubszym dnem – może to być zarówno garnek emaliowany, ceramiczny, jak i garnek ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, że jego dno będzie wystarczająco masywne, całe naczynie nagrzeje się równomiernie. A to oznacza, że wszystkie ziarenka ryżu zostaną przygotowane dokładnie w tym samym czasie.
Zanim jednak umieścisz ryż basmati w garnku i zalejesz wodą, przygotuj ziarna do gotowania.
Ryż basmati – jak gotować, by smakował idealnie
Jak przygotować ryż basmati? Gotowanie to ostatni etap jego przyrządzania. Wcześniej ziarna ryżu wymagają dobrego wymoczenia.
Zacznij więc od umieszczenia ich na sitku i dokładnego przepłukania zimną wodą. Płucz tak długo, aż woda straci mleczne zabarwienie. Jeśli masz mało czasu, tak przygotowany ryż przełóż od razu do garnka.
Jeśli jednak możesz sobie na to pozwolić, przełóż ryż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20-30 minut. Po tym czasie odlej wodę – Twój ryż jest gotowy do gotowania.
Przełóż ziarna do garnka i zalej wodą w proporcjach 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Dodaj odrobinę soli, doprowadź do wrzenia. Przykryj i zmniejsz moc palnika.
Ile gotować ryż basmati? Zwykle wystarcza 12-15 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ryżem z palnika i pozostaw jeszcze pod przykryciem na ok. 3-4 minuty, zanim przełożysz go na talerze.
Zdrowotne korzyści płynące z włączenia ryżu basmati do diety
Czy ryż basmati jest zdrowy i czy każdy może go spożywać? Ryż basmati jest bezpieczny dla osób, które chorują na celiakię oraz powinny ograniczać ilość spożywanego glutenu. Tak jak wszystkie inne rodzaje ryżu, również basmati zupełnie go nie zawiera.
A co z osobami chorującymi na insulinooporność i cukrzycę? Czy one również mogą przyrządzać dania na bazie ryżu basmati? Indeks glikemiczny brązowego basmati wynosi 45. Sprawdzi się więc on w diecie diabetyków. Nie muszą oni rezygnować również z białego ryżu basmati. IG w tym przypadku wynosi 50.
Basmati przypadnie do gustu także osobom na diecie odchudzającej. Nieugotowany ryż basmati w 100 g ma ok. 350 kcal. Jednakże pamiętaj, że – tak jak inne ryże – pod wpływem gotowania zwiększa on swoją objętość. Co to oznacza? Kaloryczność 100 g ugotowanego ryżu basmati (kcal w tym przypadku to już tylko 130!) prezentuje się o wiele lepiej.
Ryż basmati – wartości odżywcze
Dlaczego warto sięgać właśnie po ryż basmati? Właściwości tej odmiany to przede wszystkim wsparcie układu nerwowego i działania tarczycy. Zarówno biały, jak i brązowy ryż basmati zawierają także wiele cennych witamin i mikroelementów – w tym witaminy z grupy B, magnez i selen.
Podstawową różnicą pomiędzy wartościami odżywczymi białego i brązowego ryżu basmati jest jednak zawartość błonnika.
W białym ryżu basmati, z uwagi na proces oczyszczania, jakiemu zostają poddane ziarna, znajdziesz o wiele mniej błonnika niż w ryżu brązowym. Oznacza to, że po biały ryż basmati powinny sięgać raczej osoby na diecie lekkostrawnej oraz borykające się np. z problemem refluksu. Z kolei ryż brązowy będzie idealny dla tych, których głównym celem jest wsparcie procesu trawienia i unikanie przykrych zaparć.
Ryż basmati w kuchniach świata: jak jest wykorzystywany?
Wiesz już jak przygotować ryż basmati. Do czego warto go podawać? Tradycyjnie najczęściej stanowi on składnik dań kuchni indyjskiej. Tutaj popularne jest np. serwowanie ryżu basmati z warzywami, mięsem drobiowym albo owocami morza.
W Pakistanie ryż basmati podaje się z reguły na ostro, z dodatkiem warzyw, ciecierzycy oraz przypraw takich jak curry, pieprz cayenne i garam masala.
To oczywiście wciąż nie wszystkie możliwości! Niektórzy stosują ryż basmati do gołąbków albo po prostu – jako dodatek do klasycznych mięsnych sosów pieczeniowych.
Jedyne ograniczenie to dania, do których przyrządzenia wymagane są kleiste odmiany ryżu. Dlatego też raczej nie powinno się używać ryżu basmati do sushi czy risotto. Sushi może rozklejać się i nie przyjmować właściwych kształtów, z kolei konsystencja risotto nie będzie tak kremowa i zwarta, jak powinna. Do tego typu dań o wiele lepiej sprawdzi się np. włoski ryż arborio.
Twórcze przepisy wykorzystujące ryż basmati
Jak podawać ryż basmati? Przepisy, w których warto go wypróbować to butter chicken, indyjskie curry albo biryani. Do przyrządzania tych dań niezbędne będą wagi kuchenne, dzięki którym na pewno odmierzysz właściwe proporcje składników.
Ryż basmati świetnie sprawdzi się także w mniej klasycznych połączeniach. Jeśli zależy Ci na sycącym, ale lekkostrawnym śniadaniu, ugotuj go w mleku i podaj z dodatkiem startych, lekko podsmażonych jabłek i cynamonu.
Inny pomysł na słodki ryż basmati? Przepis na deser! Ugotowany ryż basmati połącz z ulubionym budyniem i schłodź w lodówce. Przełóż do miseczek, a wierzch udekoruj konfiturą, świeżymi owocami i bitą śmietaną!
Lekkostrawny ryż basmati o wyróżniającym się aromacie i smaku może okazać się prawdziwą rewolucją w Twojej kuchni. Dlaczego więc nie spróbować? Zacznij od przyrządzenia jednego z klasycznych dań, a potem daj się ponieść wyobraźni i eksperymentuj! Na pewno wyczarujesz coś naprawdę pysznego.
Czytaj także:
Ryż do sushi - jak go przygotować?
Ryż jaśminowy - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż brązowy - jak go wykorzystać?
Ryż czarny - właściwości i potrawy
Ryż arborio - co musisz o nim wiedzieć?
Ryż paraboiled - niezbędny w każdej kuchni!