Znasz kogoś, kto nie przepada za zupą pomidorową? My także nie! Wiemy również, że zupa pomidorowa bywa przyrządzana na wiele różnych sposobów – nie tylko jako metoda na wykorzystanie resztek niedzielnego rosołu. Jeśli więc do tej pory zawsze przyrządzałeś ją w dokładnie ten sam sposób, sprawdź nasze porady, zainspiruj się i przeprowadź udane kuchenne eksperymenty!
Jesień to nie tylko bogactwo pysznych, dojrzałych warzyw, ale również grzybów! To właśnie teraz w lasach (ale też w wielu sklepach) znajdziesz kurki, prawdziwki i podgrzybki. Co z nich przyrządzić? Choćby zupę grzybową! Takie danie jest bardzo aromatyczne i sycące. A jego smak zachwyca nawet największych niejadków!
Zupa gulaszowa to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Jest sycąca, bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Brzmi pysznie? W takim razie koniecznie powinieneś jej spróbować! Nie musisz jednak czekać do urlopowego wyjazdu – pyszną, tradycyjną zupę gulaszową przyrządzisz także we własne kuchni!
Lato i jesień obfitują w świeże, soczyste owoce i warzywa! Chciałbyś sprawić, by ich pyszny smak i aromat pozostały z Tobą na dłużej? Przygotuj soki! W zimowe wieczory przypomną Ci o ciepłych, słonecznych dniach. Ich przyrządzenie jest bardzo proste – pod warunkiem że wybierzesz odpowiedni dla Twoich potrzeb sokownik!
Langosz to dobrze znany, podawany przy wielu okazjach specjał kuchni węgierskiej. Chciałbyś spróbować tego wyjątkowego placka? Wcale nie musisz jechać nad Balaton! Wyjmij z lodówki kilka popularnych produktów i spróbuj, jak smakuje langosz podany w najlepszej restauracji – Twoim domu!
Masz ochotę na włoskie smaki w nowej odsłonie? W takim razie zamiast pizzy lub lasagne przygotuj minestrone! Ta włoska zupa na bazie sezonowych warzyw jest pyszna i bardzo pożywna. Idealnie sprawdzi się zarówno w czasie letniego przyjęcia w ogrodzie, jak i spotkania przy stole w środku zimy!
Pyszny, zdrowy obiad gotowy w kilka minut? To możliwe! Wystarczy, że przyrządzisz sos szpinakowy. Nie obawiaj się reakcji domowników na zielone liście na talerzach. Dobrze przyprawiony szpinak smakuje wyśmienicie. Jeśli wciąż nie jesteś przekonany, po prostu wypróbuj nasz przepis – jesteśmy pewni, że zmienisz zdanie!
Chcesz przyrządzić pyszny, kolorowy i sycący obiad? A do tego chciałbyś, aby był odpowiedni zarówno na upały, jak i zimowe chłody? To możliwe! Przygotuj zupę jarzynową! Wiosną i latem będzie zachwycała kolorami młodych, świeżych warzyw. Jesienią i zimą, dzięki odrobinie aromatycznych przypraw, zamieni się we wspaniale rozgrzewającą ciało ucztę.
Sos ostrygowy tradycyjnie wykorzystywany jest w kuchni chińskiej. Jego intrygujący słodko-słony smak w niezwykły sposób odmienia dania rybne i mięsne. Czy sos ostrygowy można przyrządzić także we własnym domu? Teoretycznie tak, jednak zadanie wcale nie jest proste. O wiele lepiej sięgnąć po gotowy sos ostrygowy ze sklepowej półki, a potem – wyczarować we własnej kuchni pyszne danie w azjatyckim stylu!