Czy rosół jest zdrowy? Sprawdzamy fakty i mity o rosole!
Jeśli czujesz, że choroba za chwilę Cię pokona, zrób rosół. Przecież już nasze mamy, babcie i prababcie leczyły się tą pyszną, rozgrzewającą zupą. Czy więc może się okazać, że wcale nie jest ona tak zdrowa, jak nam się wydawało? Warto rozprawić się z mitami na temat tej zupy i przekazać trochę faktów.
Czy rosół jest zdrowy?
Rosół a zdrowie – to kwestia, która zastanawia naukowców, a jednak cały czas nie została do końca zbadana. Wiemy z pewnością, że nasze mamy uważają rosół za najlepszy lek na wszystko. No, może z wyjątkiem biegunek. W takich sytuacjach nie poleca się podawania tej zupy. Jest ona jednak popularna podczas przeziębienia i grypy, chorób układu oddechowego. Wiemy z pewnością, że rosół, a dokładniej składniki, które się w nim znajdują, mają wpływ na migrację neutrofili. To białka krwi, które pojawiają się w organizmie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Sprawiają one, że produkujemy więcej śluzu, który objawia się oczywiście jako kaszel i katar. Według naukowców z University of Nebraska Medical Center, picie rosołu podczas choroby sprawia, iż liczba neutrofili spada, a objawy przeziębienia, takie jak kaszel i katar, są mniej uciążliwe. Widać więc, że podczas chorób rzeczywiście warto pić rosół.
Właściwości zdrowotne tej zupy są potwierdzone badaniami. Przynajmniej częściowo. Ze względu na to, że większość z nas leczyła się choćby raz rosołem, wiadomo, że pomaga on również podczas bólów gardła. To dzieje się nie tylko z powodu wysokiej temperatury płynu, ale i ze względu na zawartość tłuszczu, który niczym balsam koi bolące gardło. Oczywiście rosół, jak każda inna zupa, pomaga w uzupełnieniu poziomu płynów w organizmie. A to, zwłaszcza podczas przeziębienia, jest jak najbardziej pożądane. Właściwości zdrowotne rosołu są zatem niemałe. Warto o tym pamiętać podczas następnej choroby.
Czytaj także:
● Mętny rosół - jak go uratować?
● Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać
Czy rosół jest kaloryczny?
Czy rosół jest ciężkostrawny? To pytanie mogą zadawać sobie osoby na diecie, ale też te, które ze względów zdrowotnych nie powinny spożywać ciężkostrawnych posiłków. Na szczęście rosół to zupa niezabielana i niezagęszczana. Dzięki temu jest mniej kaloryczna niż inne potrawy. Czy rosół jest dietetyczny? To daleko idące wnioski. Rosół, ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych pochodzących z mięsa, nie jest dietetyczny. Wiele jednak zależy od tego, jak go jemy i jak został ugotowany. Rosół na kościach będzie z pewnością mniej kaloryczny od tego ugotowanego na piersiach ze skórą. Różnice są znaczne. Czysty rosół na kościach to około 50 kcal w 100 ml z kolei rosół z większych ilości mięsa to już około 90 kcal. Liczą się też dodatki. Makaron, chociaż w rosole jest niemal niezbędny, dodaje zupie kolejnych 60 do nawet 100 kcal. Dużo bardziej dietetyczny jest rosół z ryżem. Czy rosół jest tuczący? Jeśli wypijamy go litrami każdego dnia, oczywiście da się to zauważyć w naszej sylwetce. Dlatego z rosołem lepiej nie przesadzać, choć nie raczej nie jest to specjalne trudne.
Czy rosół jest zdrowy na żołądek?
Problemy żołądkowe nie powinny zachęcać Cię do tego, by jeść rosół. Niestety ta zupa nie ze wszystkimi chorobami może sobie poradzić. Ze względu na dużą osmolarność nie nadaje się on do nawadniania w trakcie biegunki. Czy rosół jest zdrowy dla dziecka? Jak najbardziej – jeśli nie jest ono uczulone na składniki zupy, możesz podawać mu tę zupę. Jednak nie podczas biegunki czy wymiotów. Może ona bowiem zwiększyć biegunkę. Dlaczego? Wyższa osmolarność sprawia, że woda zostaje ściągnięta to jelita, a co za tym idzie, rozwadnia zalegające w nim złogi. Powoduje to rozluźnienie się stolca, czyli oczywiście biegunkę.
Rosół – właściwości
Co ma w sobie rosół? Właściwości lecznicze tej zupy są znane, jednak dlaczego warto ją wypijać poza sezonem na przeziębienia? Dobrze ugotowany rosół, a zatem ten z dużą ilością warzyw, jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Przede wszystkim znajdziemy w nim żelazo, potas, wapń, magnez i beta-karoten, a także witaminę E. Ze względu na proces długiego gotowania nie uświadczymy w rosole witaminy C, jednak nic straconego. Już w talerzach warto dodać do niego świeżą natkę pietruszki.
Czy rosół jest szkodliwy?
Pozostaje nam jeszcze jedna kwestia do wyjaśnienia – czy rosół może być szkodliwy? Przecież znajduje się w nim wcale niemało soli. To prawda, rosół nie jest polecany każdemu. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, Twój lekarz może odradzić Ci częste spożywanie rosołu z dużą ilością soli, a tym bardziej z kostkami rosołowymi, które przecież mają w sobie całą masę zbędnych w diecie substancji. Oczywiście zupę możesz doprawić samodzielnie, a jeśli zostanie ona zrobiona według dobrego przepisu, będzie miała mnóstwo smaku nawet bez kostki rosołowej i dużej ilości soli. Rosół zatem, sam w sobie, nie jest szkodliwy. Nie służą nam jednak sól, tłuszcz palmowy i wzmacniacze smaku, które znajdują się w kostce rosołowej.
Jak zrobić idealny rosół?
Gotowanie rosołu to sztuka, której człowiek uczy się latami. Powie to każda doświadczona kulinarnie babcia. Jeśli jednak masz odpowiednie składniki i trochę umiejętności, a także dobry przepis, z pewnością sobie poradzisz. Co przyda Ci się podczas gotowania rosołu?
● Porcja rosołowa – kości, skrzydełka, udka a czasami piersi,
● Kawałek wołowiny – dzięki temu bulion będzie miał głębszy, bardziej wyrazisty smak,
● Warzywa – tutaj nie ma czego żałować. Wrzuć ich dużo, bo to od warzyw zależy smak Twojego wywaru. Pamiętaj jednak, że duża ilość marchwi będzie powodowała, że rosół stanie się słodki. Jeśli chcesz zbilansować ten smak, dodaj więcej pietruszki i selera oraz opaloną nad palnikiem cebulę. Przydadzą się także zielone liście pora.
● Woda i przyprawy – ziele angielskie oraz liście laurowe, a także sól i pieprz.
Do tego oczywiście musisz mieć także akcesoria, takie jak:
●Garnki emaliowane – aby tradycji stało się zadość. Prawdopodobnie właśnie w takich garnkach Twoja babcia przygotowywała rosół. Poszczególne komplety garnków mogą różnić się pojemnością. Ty wybierz taki, który jest wystarczająco duży, by zmieścić spore ilości rosołu. Lepiej ugotować go więcej. Idealnym przykładem jest garnek emaliowany Emalia Polska Pleszew Rosół 22 cm 6,25l.
● Chochla do zupy – by od czasu do czasu ją zamieszać, a także przelać zupę do bulionówki, gdy będzie już gotowa.
● Łyżka cedzakowa – którą wyłowisz szumowiny, a później też warzywa i kawałki mięsa.
A zatem – jak zrobić rosół? To proste. Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, a następnie w garnku lekko je przysmaż na odrobinie oleju. To pozwoli Ci wyciągnąć z nich jak najwięcej smaku. Następnie wrzuć mięso i zalej całość wodą. Od początku gotuj rosół na małym ogniu. Poczekaj, aż całość się zagotuje i zacznij zdejmować szumowiny, które już się pojawiły. Rosół gotuj przez minimum 3 godziny na małym ogniu.
Jeśli czujesz, że zbliża się przeziębienie, czas na gotowanie rosołu. Z pewnością ten domowy lek pomoże na popularne dolegliwości!