Domowa zupa pieczarkowa – jak ją zrobić?
Zupa pieczarkowa to jedna z najbardziej popularnych zup w polskiej kuchni. Jest lekkostrawna, a jej smak zachwyca nawet najmłodszych! Jak przyrządzić pyszną zupę pieczarkową? Z tym zadaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni – wystarczą popularne, dobrej jakości składniki!
Jak przyrządzić smakowitą domową zupę pieczarkową, która rozgrzeje Twoje podniebienie?
Zupa pieczarkowa jest odpowiednia zarówno dla osób na tradycyjnej diecie, jak i wegetarian. W wersji dla jaroszy po prostu nieco zmodyfikuj składniki: bulion drobiowy zastąp warzywnym, a tradycyjną śmietanę – śmietanką wegańską.
Zupa pieczarkowa - jak ją zrobić?
Jak przyrządzić pyszną zupę pieczarkową? Przepis wcale nie jest wymagający! Potrzebne będą:
- 450 g pieczarek;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 1,5 l bulionu;
- 400 g ziemniaków;
- 2 łyżki masła lub oliwy;
- 100 ml śmietany 12% lub 18%;
- liść laurowy, ziele angielskie;
- sól i pieprz do smaku.
Pieczarki umyj. Małych, świeżych grzybów nie musisz obierać! Możesz od razu pokroić je w kostkę lub cienkie plasterki. Większe, starsze pieczarki obierz dodatkowo ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę.
Teraz weź garnek z grubym dnem (świetnie sprawdzi się garnek emaliowany albo garnek ze stali nierdzewnej) i ustaw go na kuchence. Wlej oliwę albo roztop masło i na małej mocy palnika zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i podsmażaj warzywa przez ok. 3 minuty. Dodaj ziemniaki i podsmaż całość przez kolejnych 5 minut – często mieszaj zawartość garnka! Warzywa zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dorzuć pieczarki i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia.
Do kubeczka ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Tak „zahartowaną” śmietaną zabiel zupę.
Właśnie powstała pyszna zupa pieczarkowa! Jak zrobić wrażenie na gościach? Przyda się chochla, którą sprawnie wlejesz zupę w głębokie talerze. Wierzch posyp natką pietruszki albo koperkiem – zawartość talerzy od razu lepiej się zaprezentuje!
Zupa pieczarkowa z makaronem czy bez? Najlepsze składniki do domowej pieczarkowej!
Tradycyjna zupa pieczarkowa to oczywiście wersja ze śmietaną i ziemniakami. A jeśli chciałbyś nieco ją zmodyfikować? Nic nie stoi na przeszkodzie! Zupa pieczarkowa z ziemniakami może stać się w Twoim domu zupą z makaronem albo domowymi kluseczkami. Jeśli zdecydujesz się na taką zmianę, pamiętaj jedynie, aby makaron lub kluseczki ugotować oddzielnie. Dzięki temu zupa pieczarkowa z makaronem nawet po 2-3 dniach będzie nie tylko równie pyszna co świeża, ale też zachowa piękny wygląd.
Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami nabierze także charakteru (i stanie się bardziej sycąca), jeśli dodasz do niej mięso. Najlepiej sprawdza się ugotowane lub upieczone wcześniej i podzielone na kawałki mięso drobiowe. Jest delikatne w smaku, lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealnie więc sprawdzi się jako uzupełnienie Twojej zupy! Dużo gorszym wyborem w tym przypadku będzie wołowina. Choć pyszna i zdrowa, jest zbyt intensywna do zupy pieczarkowej – smak mięsa zdominuje Twoją zupę.
Najlepsza zupa pieczarkowa, czyli sekrety znanych kucharzy
Domowa zupa pieczarkowa jest pyszna, ale chciałbyś jeszcze bardziej podkręcić jej smak? To da się zrobić! Według wielu znamienitych kucharzy najlepsza zupa pieczarkowa powstaje wówczas, gdy przed dodaniem do wywaru lekko podsmażysz grzyby ! Zabieg ten pozwala wydobyć z pieczarek pełen aromat. Sprawia też, że smak dania staje się bogatszy.
Inny sposób to przyrządzenie pysznej zupy pieczarkowej w formie kremu. Wówczas pod koniec gotowania po prostu zblenduj zupę na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dodaj nieco wody albo bulionu. Zbyt rzadki krem zagęścisz mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody. Do podania zupy kremu najlepiej sprawdzają się bulionówki – danie od razu prezentuje się bardziej elegancko.
Chciałbyś, aby powstała wyrazista zupa pieczarkowa? Najlepsza będzie taka, do której dodasz ostre przyprawy: chilli, imbir albo biały pieprz.
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym?! Poznaj sposoby na urozmaicenie tradycyjnego dania
Kiedy wiesz już, jak przyrządzić najpyszniejszą zupę pieczarkową tak, że na talerzach domowników nie pozostaje nawet jedna łyżka, warto wypróbować nowe wersje przepisu. Tradycyjna zupa nie musi przecież zawsze wyglądać tak samo! Dzięki temu zyskasz pewność, że jej smak nigdy nie znudzi się bliskim. Jak zmodyfikować zupę pieczarkową? Nasze sprawdzone pomysły to:
- Zupa pieczarkowa z pulpetami – do zupy dodajesz po prostu pulpety z mięsa mielonego. Możesz wrzucić surowe pulpety do garnka na samym początku gotowania zupy albo dodać już usmażone mięso na sam koniec.
- Zupa pieczarkowa ze szpinakiem – zielone liście dorzuć dopiero pod koniec gotowania (wystarczą 2-3 garście).
- Zupa pieczarkowa z ryżem. Pamiętaj, by ryż – tak jak makaron – gotować oddzielnie!
- Zupa pieczarkowa z serkiem topionym. Serek dodaj pod koniec gotowania zamiast śmietany. Zupa stanie się gęstsza i bardziej treściwa.
Zupa pieczarkowa to w wielu domach ulubiony smak wszystkich – od najmłodszych po seniorów. Jeśli i wśród Twoich bliskich nie brakuje amatorów jej smaku, jak najczęściej serwuj im ulubione danie. Nie bój się też wprowadzać zmian w podstawowym przepisie! Być może dzięki temu odkryjecie nową wersję zupy, która zasmakuje Wam jeszcze bardziej?
Czytaj także:
Zupa ogórkowa – jak zrobić najlepszą?
Najlepsza zupa gulaszowa – jak ją przygotować?
Aromatyczna zupa grzybowa – sprawdź, jak ją przyrządzić!
Zupa pomidorowa – szybko i smacznie!
Zupa meksykańska – jak przyrządzić?
Zupa cebulowa – jak ją zrobić?
Zupa szczawiowa – szybka i tania!
Zupa fasolowa – co zrobić, by była pyszna?
Zupa tajska – jak zrobić ją dobrze?
Zupa z soczewicy – poznaj najlepsze przepisy!
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Rosół z kaczki – tradycyjny przepis, który warto znać
Bohater niedzielnych obiadów – ROSÓŁ