Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?

2022-04-13
Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?

Kiedy myślisz o obiedzie, pieczona karkówka od razu powinna wskoczyć Ci do głowy. To klasyk, który na polskich stołach zawsze znajdzie swoje miejsce. Jest idealnym daniem na niedzielny obiad spędzony z całą rodziną. Jeśli kochasz karkówkę i chcesz przygotować ją szybko, koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę pieczoną w rękawie.

Karkówka z piekarnika w rękawie – jakie akcesoria Ci się przydadzą?

Rękawy do pieczenia zrewolucjonizowały sposób, w jaki przygotowujemy mięso czy warzywa. Dzięki niemu wszystko idzie znacznie szybciej, bez konieczności podlewania potrawy podczas pieczenia. To było uciążliwe zwłaszcza przy mięsie w całości. Teraz możesz jednak spokojnie zrobić karkówkę na wiele sposobów bez żadnych problemów. Czego do tego potrzebujesz? Oczywiście przyda się rękaw do pieczenia, który może być używany podczas przygotowywania drobiu, wieprzowiny, pieczeni czy warzyw. Konieczny będzie też ostry nóż kuchenny, który umożliwi Ci piękne pokrojenie karkówki na mniejsze kawałki. Oczywiście możesz upiec mięso w całości. Deska do krojenia będzie niezbędna podczas przygotowywania mięsa i ewentualnych warzyw. Trzeba też w czymś upiec to mięso! Brytfanny same wpadają do głowy, jednak inne naczynia do zapiekania także będą dobre. Najważniejsze, by można było położyć karkówkę zawiniętą w rękaw na bezpiecznym podłożu. Takie naczynia znajdziesz na przykład w naszej sekcji Mateusz Gessler poleca.

Czytaj także:

● Karkówka pieczona - obiadowy klasyk! 
● Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo! 
● Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą - przepis na aromatyczne i miękkie mięso 

Soczysta karkówka pieczona w rękawie – jakie mięso wybrać?

Pieczona karkówka w rękawie będzie najpyszniejsza wtedy, jeśli wybierzesz odpowiednie mięso do tego dania. Karkówka powinna zawierać chociaż odrobinę tłuszczu, by mógł on wytopić się podczas pieczenia. Dzięki temu w rękawie powstanie naturalny sos, samo mięso zaś będzie niezwykle miękkie i rozpadające się. Staraj się jednak unikać zbyt tłustych kawałków – mięso posiada przecież nasycone kwasy tłuszczowe, które nie należą do najzdrowszych.

Pieczenie karkówki w rękawie – co najpierw?

Jak upiec karkówkę w rękawie, by mięso było idealne i pełne smaku? Tu oczywiście niezbędna okaże się marynata! Chociaż rękaw bardzo pomaga podczas samego procesu pieczenia, nie zapewni odpowiedniego smaku. Tutaj musisz pamiętać o przyprawach. Możesz zrobić marynatę z oliwy i ziół – na przykład majeranku, czosnku, tymianku oraz soli i pieprzu. Mięso powinno poleżeć w niej przez przynajmniej dwie godziny. Jeśli jednak nie masz czasu i chcesz od razu zrobić pyszny obiad, możesz natrzeć plastry karkówki wybranymi przyprawami. Wystarczy, że umyjesz mięso, osuszysz je, a następnie delikatnie natrzesz je wybranymi dodatkami. Pamiętaj o soli i pieprzu, jednak nie przesadzaj. Rękaw wyciąga naturalny smak mięsa – nie warto zabijać go nadmiarem soli. Nie żałuj jednak ziół, jeśli chcesz, by karkówka była bardzo aromatyczna. Do rękawa możesz też włożyć nieobrany czosnek. Upiecze się on, odda karkówce swój smak, a później będzie można rozsmarować go na ziemniakach lub po prostu wycisnąć na język. Taki czosnek to przysmak! Jak jeszcze można przyprawić karkówkę? Oto trzy pomysły na marynaty:

● Marynata z miodem i musztardą – pyszna i słodko-pikantna marynata, która idealnie nadaje się właśnie do wieprzowiny. Zrobisz ją z łatwością. Wystarczy, że trzy lub cztery łyżki oliwy wymieszasz z łyżeczką musztardy i łyżeczką miodu płynnego. Możesz dodać nasiona gorczycy lub użyć musztardy francuskiej.

● Marynata azjatycka – również będzie pasować do wieprzowiny, choć sprawdzi się też przy kurczaku. Zmieszaj dwie łyżki sosu sojowego z dwiema łyżkami oleju ryżowego, sokiem z połowy limonki, łyżeczką srirachy i łyżeczką miodu. Będzie słodko, ostro, słono – idealnie.

● Marynata pikantna – a skoro mowa o ostrych daniach… jeśli chcesz, by karkówka była naprawdę wyrazista i mocno pikantna, użyj tej marynaty. Zrobisz ją z oliwy (2 łyżki), sosu sojowego (2 łyżki), soku z połowy cytryny, trzech łyżeczek ostrej papryki i łyżeczki sambalu.

Oczywiście proporcje są zależne od ilości mięsa.

Jak zrobić karkówkę w rękawie?

Gdy masz już zamarynowane bądź przyprawione mięso, musisz włożyć je do rękawa. Pamiętaj, by zabezpieczyć go z obu stron za pomocą specjalnych zamknięć bądź zwykłego sznurka. Jeśli zostawisz rękaw otwarty, w momencie, w którym tłuszcz się w nim pojawi, szybko zacznie z niego wyciekać. To sprawi, że brytfanna będzie pływać w sosie, który jednak nie dosięgnie mięsa. Może to skończyć się wysuszoną karkówką, a tego przecież nie chcesz. Przełóż rękaw z mięsem do brytfanny czy innego naczynia do zapiekania. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Włóż naczynie z karkówką i czekaj.

Ile piec karkówkę w rękawie?

Jak długo robi się karkówka w rękawie? Ile piec mięso, by było idealne? To oczywiście zależy od samego mięsa. Jeśli jest ono pokrojone w cienkie plasterki, prawdopodobnie już po godzinie będą one dobre. Warto jednak przed wyciągnięciem rozciąć rękaw i sprawdzić, jak ma się mięso. Jeśli zaczyna rozpadać się już po dotknięciu widelcem, będzie idealna. Pozostaw ją chwilę w piekarniku z rozerwanym workiem. Niech delikatnie się przypiecze. Karkówka pieczona w całości w rękawie wymaga dłuższego pieczenia. Porcja 1,5 kilograma będzie piec się ponad dwie godziny. Daj jej czas, by mięso wyszło idealne.

Karkówka pieczona w rękawie na obiad – jakie dodatki?


Jak upiec karkówkę w rękawie do pieczenia? Najlepiej w towarzystwie dodatków, takich jak ziemniaczki i inne warzywa. Pieczona karkówka w rękawie foliowym zmieści przecież także inne składniki. Nie musisz się przejmować, że w tym czasie nie dojdą bądź też będą zbyt miękkie. Ziemniaki zrobią się w godzinę i będą doskonałe – także dzięki naturalnemu sosowi z mięsa. Możesz dorzucić do rękawa również marchewki czy seler lub pietruszkę. Unikaj raczej takich warzyw jak cukinia czy brokuły, gdyż one będą gotowe znacznie szybciej, niż mięso. Wtedy warto upiec je oddzielnie – także w rękawie, oczywiście.

Karkówka pieczona w rękawie to danie pyszne, a tak proste, że zrobi je dosłownie każdy – nawet kompletny amator. Możesz swobodnie przygotować je na jutrzejszy obiad.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

pixel