Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

2022-03-21
Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Alergia na jajka, dieta wegańska czy po prostu niechęć do jedzenia tego produktu – istnieje mnóstwo przyczyn, dla których ludzie rezygnują z jajek w diecie. Wiele potraw można bez trudu wykonać, nie sięgając po ten składnik. Czy jednak można zrobić naleśniki bez jajka i w jaki sposób je wówczas przyrządzić?



 

Naleśniki bez jajek

Mleko, mąka, woda, jajka… – to w przekonaniu wielu osób podstawowy przepis na naleśniki. Tymczasem, w rzeczywistości można zrobić naleśniki bez jajek. Co więcej, placuszek – bez zastosowania tego ostatniego składnika – jest równie smaczny, co klasyczny naleśnik.

Naleśnik bez jajek może wydawać się czymś odległym, ale gdy lepiej się zastanowić, to okaże się, że jajko to taki składnik tej potrawy, który z różnych względów może być kłopotliwy dla wielu osób. Niektórzy rezygnują z jedzenia jajek z powodu alergii albo w imię wyznawanego światopoglądu. Inni zwyczajnie ich nie lubią i dlatego nie dodają do żadnych potraw. Czasem jednak przyczyna wykluczenia tego produktu jest znacznie bardziej prozaiczna. Po prostu nie ma już żadnego jajka w domu, które można byłoby dodać do ciasta naleśnikowego.

Naleśnik bez jajka stanowi więc alternatywne rozwiązanie dla osób, które zapomniały kupić jajka. To również sposób na to, by każdy – nawet uczulony na jajka czy weganin – mógł sięgnąć po sycące naleśniki. To dla wielu ludzi możliwość jedzenia naleśników nawet wtedy, gdy nie mogą jeść jednego z podstawowych składników.

Wiesz już, czy można zrobić naleśniki bez jajka. Teraz zapoznaj się ze sposobami ich przyrządzenia.

Zobacz też: Naleśniki na słono - 6 przepisów  

Naleśniki bez jajek – przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić naleśniki bez jajek? Poznaj kilka naszych propozycji. Oto podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe bez jajek. Jego realizacja zajmie Ci około 10-15 minut.

Przygotuj następujące składniki:

• 2 szklanki mąki pszennej,

• 1 szklankę mleka,

• 1 szklankę wody gazowanej,

• 50 ml oleju,

• szczyptę soli.

Jak zrobić naleśniki bez jajka? Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą mikserem w wysokim naczyniu. Jeżeli wolisz, możesz zamiast tego urządzenia użyć rózgi i trzepaczki. Mieszając ciasto ręcznie, osiągniesz podobne rezultaty, co w przypadku miksowania całości mikserem.

Przygotuj chochlę oraz patelnię. Decydując się na patelnię nieprzywierającą rekomendowaną przez ambasadora marki Mateusza Gesslera, możesz przyrządzić to danie w mniej kalorycznej wersji. Na tego typu patelni możesz smażyć bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu potrawa zyskuje bardziej wyrazisty smak, a Ty jesz zdrowiej. Smaż naleśniki z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem czy farszem warzywnym.

Przepis na naleśniki bez jajek możesz również wzbogacić o inne składniki. Jakie? Tego dowiesz się w dalszej części tekstu.

Poznaj również: Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis

Naleśniki bez jajek z bananem

Czy wiesz, że przyrządzając naleśniki, możesz nie tylko pominąć jajka, ale również zastąpić je innym produktem? Coraz większą popularnością cieszą się naleśniki z bananem bez jajek. Poniżej prezentowany przepis nie zawiera również mąki. Placuszki są więc bezglutenową propozycją na smaczne śniadanie, obiad czy podwieczorek.

Niezbędne składniki:

• 1 szklanka mleka,

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 banan,

• 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania: Wszystkie przedstawione powyżej składniki zblenduj ze sobą lub zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie gotowe, usmaż je na dobrej patelni. Sprawdzą się tu np. patelnie teflonowe. Są wytrzymałe, odporne na przypalenie i równomiernie się nagrzewają. Usmażone ciasto z jednej strony odwróć na drugą stronę za pomocą specjalnej drewnianej łopatki, która nie porysuje powierzchni patelni.

Bananowe naleśniki świetnie smakują z dodatkiem miodu, suszonych śliwek czy mandarynek. Takie zestawienie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. 

Sprawdź: Naleśniki na słodko - 7 szybkich propozycji 

Naleśniki bez jajek z jogurtem

Jeżeli rezygnujesz z jajek, możesz przyrządzić smaczne naleśniki z dodatkiem jogurtu. Jak je zrobić? Potrzebne Ci będą następujące składniki:

• 150 g gęstego jogurtu – jeżeli stawiasz na wegańską wersję tego dania, wybierz jogurt roślinny, np. sojowy albo kokosowy,

• 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej,

• 150 g mąki pszennej – możesz ją zastąpić np. mąką orkiszową,

• 1/3 szklanki wody – jeżeli chcesz, by placuszki były grubsze, dodaj mniej wody. Analogicznie, większa ilość wody to cieńsze naleśniki,

• 3 łyżki soku z cytryny,

• 2-4 łyżki cukru.

Jak przyrządzić naleśniki bez jajek z dodatkiem jogurtu? Wymieszaj dokładnie produkty suche, takie jak: mąka, soda oraz cukier. Teraz połącz ze sobą jogurt, wodę oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Jeżeli to konieczne, dodaj więcej wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, nalej porcję na patelnię. Sprawdzą się tu chociażby patelnie aluminiowe. Warto wybierać patelnie z powłoką non-stick, która zabezpiecza przed przywieraniem jedzenia do jej powierzchni. Ogromną zaletą tego typu patelni jest jej uniwersalność. Przyrządzisz na niej nie tylko naleśniki, ale również podsmażysz warzywa czy mięso.

Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi dodatkami.

Polecamy: Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis

Naleśniki z budyniem bez jajek

To propozycja dla miłośników słodkich smaków. Prosty przepis na naleśniki bez jajek jest wzbogacony o dodatek budyniu. Aby przyrządzić takie naleśniki niezbędne będą:

• 1 szklanka mąki,

• 1/3 szklanki oleju,

• 1 szklanka wody mineralnej,

• 1 szklanka mleka,

• 2 budynie śmietankowe,

• 2 łyżki cukru.

Sposób przyrządzenia jest bardzo podobny jak w przypadku wcześniejszych przepisów. Wystarczy więc dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak, by powstała jednolita konsystencja. Warto zaznaczyć, że przyrządzone ciasto na bazie budyniu będzie znacznie rzadsze niż w przypadku tradycyjnych naleśników. Nie należy do niego dosypywać już mąki. Następnie wystarczy usmażyć ciasto. Kolejnym typem patelni, który sprawdzi się podczas smażenia naleśników, są patelnie stalowe. Można je bardzo łatwo nagrzać, a dodatkowo nadają się do przygotowywania innych dań.

Naleśniki bez jajek z budyniem są na tyle smaczne, że można jeść je bez innych dodatków. Jeżeli chcesz, możesz posypać placuszki cukrem pudrem.

Naleśniki drożdżowe bez jajek

Ciekawym rozwiązaniem jest przyrządzenie naleśników bez jajek z dodatkiem drożdży. Wystarczy połączyć ze sobą takie składniki jak:

• 400 ml mleka 2%,

• 20 dag mąki,

• 7 g suszonych drożdży,

• ½ łyżeczki cukru,

• 2 łyżki oleju,

• 1 szczypta soli.

Jak przygotować naleśniki drożdżowe bez jajek? Wszystkie wskazane powyżej składniki dokładnie zmiksuj lub zblenduj. Następnie odstaw na 10 minut. Po tym czasie usmaż ciasto na patelni. Drobna wskazówka – jeżeli chcesz, by naleśniki zachowały na dłużej swoją teksturę i sprężystość, przechowuj je pod przykryciem, np. pod ściereczką. 

Zobacz również: Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko! 

Naleśniki do krokietów bez jajek

Czy wiesz, że naleśniki bez jajek można wykorzystać do stworzenia krokietów? Wówczas należy skorzystać z przepisu podstawowego, który został podany na początku tego artykułu. Możesz również przyrządzić naleśniki do krokietów, mieszając ze sobą tylko trzy składniki. Są to:

• 160 g mąki tortowej,

• 1 szklanka mleka,

• 2 łyżki oleju roślinnego.

Proces przygotowania jest taki sam jak w przypadku innych naleśników.

Naleśniki bez jajek mogą stanowić ciekawą alternatywę dla osób, które szukają urozmaiceń w kuchni. To danie sprawdzi się również wtedy, gdy w Twojej lodówce zabrakło jajek, a nie masz możliwości wybrania się na zakupy.

Czytaj także: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

pixel