Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?

2023-01-30
Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?

Smażona pierś z kurczaka z dodatkiem ziemniaków lub ryżu oraz świeżych warzyw to szybkie i sycące danie, które smakuje niemal każdemu. Jak długo je przygotowywać, aby mieć pewność, że mięso nie jest zbyt suche, przypalone albo niedopieczone? I jak urozmaicić klasyczny przepis? Sposobów na to jest bardzo wiele – pierś z kurczaka na patelni można przygotować na milion sposobów!

pierś z kurczaka na patelni

Dlaczego warto jeść pierś z kurczaka?

Czy w ogóle warto przygotowywać w swojej kuchni pierś z kurczaka (na patelni albo w inny sposób)? Tak - mięso z piersi kurczaka ma wiele zalet! Po pierwsze jest niskokaloryczne! Surowa pierś bez skóry to tylko 98 kcal w 100 g. Jeśli więc jesteś na diecie, takie mięso będzie świetnym wyborem.
Druga kwestia to wartości odżywcze, jakich dostarcza mięso z kurczaka. W piersi ważącej 100 gramów znajduje się aż 21,8 g białka, ważnego budulca mięśni. Mięso z kurczaka jest także świetnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin (A, D, E, K i C) oraz mikroelementów – potasu, sodu i fosforu.
Jednak pomimo tych wszystkich zalet, coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa z kurcząt. Wynika to z obawy o jego jakość - wielkie hodowle przez pewien czas dodawały do paszy dla kurcząt hormon wzrostu. Obecnie na terenie Unii Europejskiej jest to zakazane. Jeśli jednak wciąż nie jesteś pewien jakości mięsa dostępnego w marketach, wybieraj piersi z kurczaka z ekologicznych hodowli albo przynajmniej z wolnego wybiegu.

Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni? Podstawowy przepis

Najprostszy sposób na to, by cieszyć się smakiem chrupiącego, drobiowego mięsa, to przygotowanie piersi z kurczaka na patelni w panierce. Takie danie przyrządzisz w mniej niż 30 minut! Na początek dokładnie umyj mięso i odetnij białe błonki ostrynożem kuchennym. Następnie pokrój pierś na mniejsze kawałki na desce do krojenia. Teraz weź tłuczek do mięsa i delikatnie rozbij pierś. Najlepiej przed uderzeniem włóż przygotowany do rozbicia kawałek mięsa do foliowego woreczka - unikniesz zachlapania kuchni. Nie uderzaj też zbyt mocno – mięso z kurczaka jest delikatne, więc możesz w ten sposób zrobić w nim dziury.
Kiedy pierś z kurczaka będzie gotowa, natrzyj ją solą i pieprzem. Najlepszy aromat dają przyprawy świeżo zmielone w młynku do soli i pieprzu. Możesz użyć również innych przypraw - np. słodkiej i ostrej papryki, czosnku albo bazylii. Nad dużą ilością tego rodzaju dodatków łatwiej zapanujesz dzięki akcesoriom do przypraw - nie tylko młynkom, ale także przyprawnikom.
Teraz czas przygotować panierkę. Na jeden talerzyk wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Na drugi wysyp bułkę tartą (możesz dodać do niej odrobinę mąki). Zanurz mięso w jajku, a potem dokładnie obtocz w bułce tartej. Wykładaj pierś z kurczaka na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Smażenie powinno zająć Ci sumarycznie ok. 15 minut – podstawowy przepis pozwala więc przygotować pierś z kurczaka na patelni na szybko.

Kurczak w marynacie grillowany na patelni - dietetyczne i soczyste rozwiązanie

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na patelni? Zamiast smażyć, zgrilluj ją! Tak przygotowane danie będzie przy okazji jeszcze mniej kaloryczne i zdrowsze. Zanim jednak umieścisz mięso na rozgrzanej patelni grillowej, wymieszaj kilka przypraw i zamarynuj kurczaka. Dzięki temu piersi będą smakowały jeszcze lepiej!
Najprostsza marynata do piersi z kurczaka na patelnię grillową wymaga użycia tylko kilku składników! Wymieszaj sok z połówki cytryny i otartą z niej skórkę z łyżką tymianku, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku oraz 6 łyżkami oliwy z oliwek. Taka ilość marynaty wystarcza na przyrządzenie 2 piersi z kurczaka. Zanurz mięso w marynacie na minimum 10 minut (im dłużej, tym lepiej, bo smak będzie bardziej wyrazisty).
Co dalej? Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni grillowej? Dobrze rozgrzej patelnię. Będzie gotowa, kiedy umieszczając nad nią rękę, poczujesz ciepło. Wtedy wyłóż mięso i grilluj przez ok. 2-5 minut z każdej strony - dokładny czas zależy od grubości kawałków mięsa. Do odwracania używaj łopatki. Gdy mięso będzie gotowe - po prostu wyłóż je na talerze.

Pierś z kurczaka z patelni – przepisy, które warto wypróbować

Sposobów na to, jak na patelni przyrządzić pierś z kurczaka jest bardzo wiele! Jeden z najprostszych zakłada po prostu zastosowanie ulubionej marynaty do mięsa, a potem usmażenie go albo zgrillowanie.
Świetna marynata do piersi z kurczaka na patelni to np. połączenie soli morskiej z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżeczkami soku z cytryny. Do tej bazy warto dodać więcej przypraw. Może to być łyżka świeżego tymianku wraz ze szczyptą imbiru i ostrej papryki. Albo słodka papryka połączona z bazylią i oregano. Pierś z kurczaka zawsze zanurzaj w marynacie na minimum 10-15 minut. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz jednak, jeśli marynatę przygotujesz dzień wcześniej. Niech mięso poleży w niej (oczywiście w lodówce!) przez całą noc. Przejdzie wtedy smakami i zapachami przypraw, a po usmażeniu będzie naprawdę pyszne!
Dobry przepis na pierś z kurczaka na patelni to przygotowanie jej w wersji z sosem! Jak się za to zabrać? Umyj i osusz mięso, a potem krótko podsmaż je na oliwie (po ok. 2-3 minuty na stronę). Następnie zalej pierś z kurczaka śmietaną albo mleczkiem kokosowym (ok. 400 gramów) i zagotuj. Na drugiej patelni podsmaż posiekaną cebulkę i pieczarki i dodaj je do sosu. Przykryj i duś na małej mocy palnika, aż mięso zmięknie (zależnie od grubości piersi będzie to od 6 do 15 minut). Gotowy sos możesz posypać świeżym koperkiem albo szczypiorkiem. Danie podawaj z ziemniakami, ryżem albo makaronem.
Inny pomysł na szybkie danie zakłada na początek podsmażenie podzielonej na mniejsze części piersi z kurczaka (2-3 minuty). Następnie dodaj do mięsa posiekaną cebulkę i 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli, zalej całość wodą albo bulionem, dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie i duś pod przykryciem 15 minut. Sos zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ¼ szklanki wody. Możesz też zabielić go śmietaną albo mlekiem. Podawaj z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką (sprawdzi się kiszona kapusta, gotowane buraczki albo mieszanka świeżych warzyw).

Jak zrobić filet z kurczaka na patelni? Pomysłów na przyrządzenie mięsa jest bardzo dużo – nie zawsze musi to więc być po prostu pierś usmażona w panierce! Na początek wypróbuj kilka sprawdzonych dań, a potem daj się ponieść kulinarnej fantazji! Być może odkryjesz połączenia smaków, które zachwycą zarówno Ciebie, jak i Twoich znajomych?

Czytaj także:
Naleśniki z kurczakiem – 5 propozycji
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Kurczak z warzywami na patelni. 3 sprawdzone przepisy
Pstrąg z patelni. Najlepsze przepisy 
Jak usmażyć jajka sadzone
Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad 
Risotto z kurczakiem i warzywami – sprawdzony przepis

 

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2023

Polecane

pixel