Jakie potrawy na Wielkanoc? Zaplanuj świąteczny obiad razem z nami!
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie osób bliskich. Jak kulinarnie urozmaicić sobie świętowanie? Oto nasze propozycje na smaczne dania w tradycyjnym i bardziej nowoczesnym wydaniu. Co można przyrządzić, by zachwycić gości, a przy okazji zjeść zdrowo? Jakimi daniami swojego regionu warto się inspirować?
Jakie potrawy na Wielkanoc?
Święta Wielkanocne to czas, gdy na naszych stołach króluje mnóstwo pysznego jedzenia. Jakie potrawy warto przygotować na Wielkanoc? Wszystko tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji rodziny. Zupełnie inne menu powinno zostać zaplanowane dla osób, które cenią sobie tradycyjne smaki, a inne np. dla wegan. Warto wziąć tu pod uwagę tradycje konkretnego regionu Polski, w którym żyjemy.
Przyrządzanie potraw na wielkanocny stół powinno być wydarzeniem, które spaja rodzinę. Dlatego warto uwzględnić gust wszystkich gości. Niech jadłospis zawiera zarówno świąteczne śniadanie, jak i obiad, przekąski oraz kolację. Przemyślmy też kwestię drugiego dnia Świąt. Niektórzy przyrządzają na tę okoliczność nowe dania, inni natomiast zjadają świąteczne potrawy wielkanocne z Niedzieli Wielkanocnej.
Zastanówmy się, jakie są realne potrzeby naszej rodziny i zaproszonych gości. Na tej podstawie podejmijmy decyzję, ile jedzenia ugotujemy. Przeanalizujmy poprzednie lata. Jeżeli wówczas zdarzało się nam wyrzucać potrawy ze Świąt Wielkanocnych, w tym roku ograniczmy się z gotowaniem. Będzie to korzystne dla naszego zdrowia, portfela i środowiska.
Jakie potrawy na Święta Wielkanocne przyrządzić? Oto krótki przegląd pomysłów, które sprawią, że świętowanie będzie jeszcze smaczniejsze.
Czytaj także:
● Jak przechowywać żywność skutecznie?
Tradycyjne potrawy wielkanocne
Zacznijmy od świątecznego śniadania. W niedzielę wielkanocną wedle zwyczaju zjada się poświęcone pokarmy z koszyczka. Warto więc podzielić jedzenie na porcje. Pozostałe produkty można poukładać na tacy i umieścić na stole. Na śniadanie wielkanocne możemy dodatkowo podać sałatki, np. sałatkę jarzynową. Niezjedzone pieczywo można schować do chlebaka albo przykryć folią albo serwetką. W ten sposób zabezpieczymy je przed wyschnięciem. Do picia można podać – podobnie jak przy zwykłym śniadaniu – kawę albo herbatę.
Gdy czas na obiad, warto zaangażować dzieci do tego, by porozkładały komplety talerzy i sztućców na stole. Dorośli mogą wtedy spokojnie przyrządzić tradycyjne potrawy wielkanocne. Na pierwsze danie warto zrobić takie zupy jak żurek, barszcz biały lub zupę chrzanową. Idealnym dodatkiem będą tu jajka. Można wykorzystać te ze święconki lub przygotować nowe.
Na drugie danie można zaserwować takie potrawy wielkanocne tradycyjne jak pieczeń ze śliwką, roladki schabowe, roladki z kurczaka czy indyka musztardowo-miodowego. W wielu domach podaje się również klasycznego kotleta schabowego z patelni albo kiełbasę. Smacznymi dodatkami będą tu ziemniaki pieczone, puree ziemniaczane oraz wszelkiego rodzaju surówki, np. z marchewki, buraczków czy zielonej sałaty. Dobrym pomysłem jest pieczenie mięsa dzień wcześniej. Wówczas w Wielkanoc wystarczy je podgrzać.
Po obiedzie pora na wspólne biesiadowanie. Potrawy wielkanocne, które mogą znaleźć się na stole, to wszelkie wyroby z jajek. Dobrze smakują jajka marynowane z buraczkami, jajka faszerowane cukinią i tartym serem czy jajka po tatarsku. Warto zadbać też o sałatki. Idealnie sprawdzi się tu np. sałatka jarzynowa, sałatka z chrzanem czy sałatki z wiosennymi składnikami – rzodkiewką, rzeżuchą albo szczypiorkiem. Wielu z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tradycyjnych dań ze śledziami. Warto więc zaserwować bliskim np. śledzie pod pierzynką.
Oczywiście, oprócz wytrawnych potraw, w Wielkanoc nie może zabraknąć także smacznych wypieków. Babka czy mazurek należą do tradycyjnych ciast tego okresu.
Czytaj także:
● Dekoracje wielkanocne do domu - jak udekorować dom na święta?
● Jakie ciasto wielkanocne upiec?
● Co do koszyczka wielkanocnego?
Potrawy wielkanocne nowoczesne
Niektórzy z nas rezygnują z klasycznych potraw wielkanocnych na rzecz bardziej nowoczesnych. Argumentują to wysoką kalorycznością dań oraz chęcią spróbowania czegoś nowego. Aby bardziej urozmaicić swoje potrawy, warto np. zrezygnować z ich gotowania w klasycznym garnku pojedynczym na rzecz korzystania z garnków do gotowania na parze. Takie jedzenie zawiera mniej kalorii i znajdziemy w nim więcej witamin i składników odżywczych. Do tego smakuje równie dobrze. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu mięso, lepiej przygotować je na parze. Charakteru nadadzą mu zioła oraz przyprawy zmielone w młynku elektrycznym.
Warto również klasyczne przekąski przemienić w bardziej nowoczesne potrawy na Wielkanoc. Wystarczy np., że zamiast farszu chrzanowego do jajka, stworzymy farsz na bazie pomidorów czy pietruszki. Natomiast klasyczny pasztet można zamienić wegetariańskim, np. przygotowanym z ciecierzycy.
Chcąc wprowadzić nowoczesne dania wielkanocne warto przyrządzić zupę z rzeżuchy, która sprawi, że klimat w naszym otoczeniu stanie się bardziej wiosenny.
Nowoczesne potrawy wielkanocne nawiązują do klasycznych rozwiązań, ale są bardziej urozmaicone.
Czytaj także:
● Wielkanocne śniadanie - jak powinno wyglądać?
● Jak przechowywać żywność w lodówce? Triki i sposoby na przechowywanie jedzenia w twojej lodówce
Regionalne potrawy wielkanocne
Planując jedzenie na święta, warto mieć do dyspozycji kilka kompletów garnków. Oprócz nowoczesnych i tradycyjnych dań, możemy zrobić także regionalne potrawy wielkanocne. Każda część Polski słynie z innych smaków.
Wielu mieszkańców Małopolski w swoich domach rodzinnych sięga po tzw. strząskę, czyli masę stworzoną z pokrojonych na desce do krojenia wędlin i jajek z chrzanem i przyprawami. Taką mieszankę zalewa się wodą oraz octem. Zupą jedzoną przez górali w Wielkanoc jest chrzonica, czyli zupa z chrzanu z dodatkiem śmietany, kwaśnego mleka oraz jajka i kiełbasy.
Śląsk natomiast słynie z takich regionalnych potraw na Wielkanoc jak świąteczny żur, babka majonezowa czy święcelnik będący ciastem drożdżowym z kawałkami wędzonych wędlin.
Ciekawe dania na wielkanocnym stole pojawią się też w Wielkopolsce, która słynie z galaret czy cielęciny z czosnkiem. Na Podlasiu serwuje się natomiast sękacze czy też paschę, inaczej deser z twarogu i bakalii.
Na Pomorzu i Kujawach na śniadanie wielkanocne często je się jajka sadzone na słoninie. Króluje też baba drożdżowa oraz ciasto z marchwi, mąki i wody. Na Kaszubach można np. na wielkanocne śniadanie zjeść tzw. prażnicę, czyli jajecznicę. Kaszubi chętnie sięgają też po zylc oraz gotowaną szynkę.
Czytaj także:
● Jak udekorować stół wielkanocny? [linkowanie do wpisu - Jak udekorować stół wielkanocny?]
● Żurek wielkanocny - przepis na najlepszy świąteczny żur! [linkowanie do wpisu - Żurek wielkanocny - przepis na najlepszy świąteczny żur!]
Nietypowe potrawy wielkanocne
Wiele osób jest nieco znudzonych tradycyjnymi przysmakami i poszukuje nietypowych potraw wielkanocnych. Jak można urozmaicić sobie Święta? Można choćby postawić na jajka faszerowane awokado, zrobić wiosenny krem groszkowy czy przyrządzić muffinki jajeczne.
Inne nietypowe dania na Wielkanoc to potrawy mięsne, np. pierś z kaczki ze smaczną konfiturą albo eskalopki w cieście. Można nieco odmienić smak ciasta ciekawym dodatkiem, przykładowo truskawkami. Zamiast po klasycznego mazurka, można sięgnąć po tzw. mini mazurki, czyli wykonać małe ciasteczka z dodatkami typowymi dla mazurków.
Aby danie miało inny smak, możemy zrezygnować ze smażenia go w głębokim oleju czy w oliwie na rzecz mniejszej ilości tego składnika. Wówczas warto wybrać odpowiednie patelnie nieprzywierające, które ułatwią nam smażenie.
Nie możemy zapomnieć również o napojach. Oprócz klasycznej kawy czy herbaty, zalewanej wodą z czajnika, można przyrządzić lemoniadę i postawić wśród innych potraw na stole wielkanocnym.
Czytaj także:
● Babka wielkanocna - przepis na tradycyjną babkę i nie tylko
● Wegańska Wielkanoc - jak ją zorganizować?
● Baranek wielkanocny - przepis na baranka z ciasta, masła i cukru
Potrawy wielkanocne dla dzieci
Święta Wielkanocne to niesamowity okres dla najmłodszych. W wielu domach przyjęła się już tradycja poszukiwania prezentów od zajączka wielkanocnego. Warto włączyć się w tego typu zabawę. Potrawy na Wielkanoc dla dzieci nie muszą znacznie odbiegać od tych, które będą zaserwowane dorosłym. Pamiętajmy jednak, by szczególnie młodszym pociechom podawać mniej ostre jedzenie. Chrzan czy inne ostrzejsze składniki mogą wywołać u nich alergie czy nietolerancje pokarmowe.
Poza tym warto, by potrawy wielkanocne dla dzieci były pięknie ozdobione, np. jajka można posypać w ozdobny sposób szczypiorkiem, a na majonezie dorobić oczka z rzodkiewki. Kanapki na śniadanie można udekorować w podobny sposób. Wówczas jedzenie będzie jeszcze bardziej zachęcająco wyglądać. Napoje, np. herbatę można podać w specjalnej szklance z motywami świątecznymi.
Można upiec dla dziecka słodkie pisanki, bezy czy mazurki. Dania wielkanocne dla dzieci mogą być słodkie, ale wcale nie muszą. Warto zapoznawać dziecko ze wszystkimi smakami, oczywiście na miarę możliwości dziecka.
Czytaj także:
● Stroiki wielkanocne na stół - jak je zrobić samodzielnie?
● Przystawki na Wielkanoc