Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!

2022-04-03
Karkówka pieczona - obiadowy klasyk!

Gdybyśmy mieli stworzyć listę obiadowych klasyków, pieczona karkówka prawdopodobnie znalazłaby się gdzieś wysoko – być może nawet na podium. Idealne mięso, doskonale przyprawione, a do tego ziemniaczki w mundurkach i surówka to przecież niebo w gębie. Jak zrobić ten pyszny, tradycyjny obiad?

Karkówka pieczona – czego potrzebujesz?


Karkówka pieczona na obiad to doskonały pomysł niezależnie od pory roku czy dnia tygodnia. Zawsze znajdziesz do niej pyszne dodatki, które będą świetnie komponować się z miękkim mięsem i aromatycznym sosem. Soczysta karkówka pieczona potrzebuje jednak odpowiednich akcesoriów, by mogła zachwycić wszystkich – nawet najbardziej wybrednych. Jak upiec karkówkę w piekarniku? Najpierw wybierz dobrą karkówkę! Powinna mieć trochę tłuszczu, który wytopi się podczas pieczenia. Dzięki temu mięso będzie kruchutkie i przepyszne. Oprócz dobrego mięsa musisz mieć też przyprawy, z których najlepiej zrobić marynatę. Oliwa, czosnek, majeranek, papryka, tymianek – to składniki, które mogą znaleźć się w marynacie i z pewnością będą pasować do mięsa wieprzowego. Czy coś jeszcze? Tak, akcesoria!

 

  • Nóż kuchenny – dzięki któremu szybko pokroisz karkówkę na piękne kawałki, które będą mogły swobodnie się piec. Możesz też upiec karczek w całości.
  • Deska do krojenia – na czymś musisz ją pokroić, prawda?
  • Brytfanny – jeśli masz w domu brytfankę, możesz z niej korzystać. Świetnie sprawdzą się tu także garnki, z których można korzystać w piekarniku. To na przykład garnek aluminiowy Florina Chef kwadratowy 24x24x10,9 cm 4,6l. Brytfannę znajdziesz z kolei w kategorii Mateusz Gessler poleca.
  • Łopatki – za pomocą których przełożysz mięso z brytfanny na talerz.

Jak upiec karkówkę? To proste. Już przechodzimy do przepisu.


Czytaj także:

  • Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo! 
  • Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku 
  • Karkówka pieczona z warzywami - danie, które robi się samo! 
  • Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?

 

Karkówka z piekarnika – przepis


Karkówka z pieca robi się niemalże sama. Musisz pamiętać zaledwie o kilku rzeczach. Zacznij od umycia mięsa i pokrojenia go na cieńsze plastry. Dzięki temu zrobi się szybciej niż karkówka pieczona w całości w piekarniku. Następnie zamarynuj ją. To sprawi, że będzie miała boski smak, a z czasem, pod wpływem temperatury, zrobi się krucha. Do marynaty dodaj ulubione przyprawy i oliwę. Mięso powinno w niej leżeć przez około 2 godziny. Następnie przełóż je do brytfanny. Tradycyjna karkówka pieczona może być też obłożona cebulą bądź grzybami. Zalej ją odrobiną bulionu bądź czerwonego wina i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczona karkówka na obiad będzie robiła się co najmniej godzinę, jednak daj jej więcej czasu, jeśli zauważysz, że jeszcze się nie rozpada. Piecz ją pod przykryciem. Od czasu do czasu zajrzyj, czy płyn nadmiernie nie odparował. Możesz dolać odrobinę, jednak nie za dużo, by sos nie był zbyt rozwodniony.


Gdy karkówka będzie już prawie gotowa, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę o 10 stopni. To sprawi, że lekko się przypiecze. Wyjmij ją i przełóż na talerze. Domownicy pewnie już nie mogą doczekać się tak pysznego obiadu.

Wiesz już, jak zrobić karkówkę z piekarnika. Teraz czas wziąć się do pracy. Jesteśmy pewni, że mięso wyjdzie idealnie!

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2022

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel