Karkówka z grilla – jak zrobić najlepszą?
Pierwsze skojarzenie z rozpoczynającym się sezonem grillowym? Karkówka z grilla! Aromatyczne, marynowane kawałki mięsa, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku skuszą każdego. Jak przyrządzić je w idealny sposób? Najważniejsze jest to, jak potraktujesz mięso przed ułożeniem go na grillu!
Karkówka z grilla - jak zrobić? Zacznij od przygotowania akcesoriów!
Soczysta karkówka z grilla to smak, którego nie da się zastąpić żadnym innym! Wynika to przede wszystkim z cech samego mięsa: karkówka jest odpowiednio tłusta, aby grillowanie nie wysuszyło jej tak, jak np. piersi z kurczaka. Tłuszcz jest też świetnym nośnikiem smaku – to właśnie dzięki jego odpowiedniej zawartości karkówka smakuje tak wybornie!
Zdarza się jednak, że smak karkówki odbiega od Twoich wyobrażeń… Co zrobić, żeby karkówka z grilla była krucha? Przede wszystkim, odpowiednio ją przygotować!
Zanim przejdziesz do szykowania podpałki do grilla albo łączenia składników marynaty do mięsa, przygotuj sobie ostry nóż kuchenny, którym podzielisz karkówkę na odpowiedniej wielkości kawałki. Przyda Ci się także duża miska i deska do krojenia. Zamiast tradycyjnej, drewnianej lepiej użyj plastikowej lub szklanej wersji deski. Taką deskę łatwiej utrzymać w czystości. Nie zbiera ona także aromatów poprzednio krojonych produktów.
Karkówka z grilla - marynata to podstawa!
Kiedy akcesoria kuchenne są gotowe, możesz zabierać się do pracy. Pamiętaj, że idealna karkówka z grilla uda się wówczas, gdy mięso będzie dobrze doprawione. Jeśli jednak po prostu posypiesz kawałki przyprawami tuż przed ułożeniem ich na grillu, nie wydobędziesz pełni smaku. Najlepsza karkówka z grilla to ta marynowana!
Marynatę możesz przyrządzać na różne sposoby i dodawać do niej dowolne składniki. Pamiętaj jednak o podstawowych zasadach:
- Im dłużej będziesz marynował mięso, tym lepiej. Kilka godzin w lodówce to absolutne minimum!
- Podstawą marynaty zawsze będzie olej lub oliwa. Do tej bazy konieczne dodaj przyprawy oraz coś ostrego (ocet, musztardę itp.).
- Jeśli zależy Ci, aby jeszcze bardziej podkręcić smak marynaty, a pyszna karkówka z grilla stała się bardziej wyrazista, dodaj odrobinę słodyczy (miodu, rodzynek, żurawiny albo po prostu cukru).
Karkówka z grilla - przepisy, które zawsze się sprawdzą
Przepis na karkówkę z grilla, która uda się każdemu? Podstawa to oczywiście dobra marynata! Karkówka z grilla będzie pyszna np. w lekko pikantnej wersji jak w poniższym przepisie.
Składniki:
- 1 duża cebula;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 8 łyżek oleju;
- 2 łyżki octu jabłkowego (albo z czerwonego wina);
- 1 łyżeczka cukru;
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu, kolendry i ostrej papryki;
- 2 łyżeczki kminku.
Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z pozostałymi składnikami i zanurz w marynacie 1 kg pokrojonej w plastry karkówki. Odstaw na kilka godzin.
Soczysta, miękka karkówka z grilla, którą polubią wszyscy biesiadnicy, to także karkówka na grilla z miodem. Do przygotowania marynaty na 1 kg mięsa potrzebujesz:
- 2 łyżki musztardy;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki oleju lub oliwy;
- po 1 łyżce słodkiej papryki i pieprzu.
Połącz wszystkie składniki i zanurz w nich plastry mięsa. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Karkówka z grilla - ile czasu przygotowywać
Jak grillować przygotowane mięso, aby cieszyć się soczystą karkówką z grilla? Czas pieczenia wynosi ok. 8 minut. Przez cały czas kontroluj jednak stan wypieczenia grillowanych kawałków i w razie potrzeby obracaj mięso oraz zmieniaj wysokość rusztu.
Pamiętaj też, że smakiem karkówki z grilla możesz cieszyć się o każdej porze roku! Zimą do przyrządzenia mięsa przyda Ci się patelnia grillowa i łopatka kuchenna, którą szybko przewrócisz grillowane kawałki. Mięso możesz też przygotować w piekarniku – wówczas niezbędnym akcesorium będą także rękawice kuchenne!
Karkówka to ten rodzaj mięsa, którego nie może zabraknąć podczas wiosenno-letnich spotkań przy grillu! Właściwie przyrządzona, podana z lekką sałatką ze świeżych warzyw smakuje jak żadne inne danie. Co więcej, jej przyrządzenie wcale nie zajmie Ci dużo czasu! Wykorzystaj więc nasze pomysły na marynaty i w tym roku przygotuj karkówkę, która nie będzie miała sobie równych.
Czytaj także:
Grill węglowy, elektryczny czy patelnia – wady i zalety
Steki z grilla – jak je zrobić?
Przepis na udanego grilla
Naczynia jednorazowe – kiedy się sprawdzą?
Jaka sałatka na grilla?
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Karkówka pieczona – obiadowy klasyk!
Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?
Kiełbasa z grilla – jak ją przyrządzić?