Krem z dyni – jak sprawić, by był aromatyczny?
Krem z dyni to idealne danie na jesień – wykorzystuje smak sezonowego warzywa, rozgrzewa i cudownie wygląda! Jak sprawić, by zupa krem z dyni zachwycała smakiem i nie była nijaka?
Zupa krem z dyni – jakie przyprawy i dodatki urozmaicają jej smak?
Pyszna zupa krem z dyni nie wyjdzie, jeśli nie dodamy do niej odpowiednich przypraw. Dynia sama w sobie ma dość mdły smak, jednak w połączeniu z odpowiednimi dodatkami odkryje przed nami swoją głębię. Jak zrobić krem z dyni, który przekona do siebie nawet sceptyków i niejadków?
Przygotowując zupę krem z dyni, warto mieć przy sobie te przyprawy i dodać je – w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać:
● imbir – sprawi, że krem z dyni nabierze jesiennego, rozgrzewającego charakteru;
● ostra papryka lub pieprz cayenne – dodaj, jeśli masz ochotę na krem z dyni na ostro; zarówno ostra, jak i słodka odmiana papryki sprawią, że nasza zupa krem z dyni nabierze jeszcze intensywniejszego koloru;
● gałka muszkatołowa – dopisz ją do przepisu na krem z dyni, jeśli zależy Ci na wydobyciu głębi smaku z dyni. Uważaj jednak – ta przyprawa w nadmiarze może sprawić, że Twoja zupa krem z dyni będzie zbyt gorzka;
● cynamon i jabłka – jak zrobić krem z dyni, który pokochają wszyscy, nawet dzieci? Dodając jabłka i cynamon sprawisz, że danie nabierze delikatnej słodyczy, którą pokochają także najmłodsi;
● pasta miso lub sos sojowy – jeśli chcesz dodać do zupy krem z dyni nieco orientalnego charakteru, postaw na podkreślenie smaku umami!
● kolendra i sok z cytryny lub limonki – dodaj je, jeśli lubisz ziołowo-cytrusowy smak.
Wśród dodatków, którymi warto urozmaicić przepisy na krem z dyni z pewnością nie może zabraknąć prażonych pestek dyni, migdałów, orzechów ziemnych, ale też czarnego sezamu czy nasion słonecznika. Do najprostszej zupy krem z dyni wrzuć po prostu kilka grzanek, dzięki którym danie stanie się nie tylko ciekawsze w smaku, ale też bardziej sycące. Jeśli lubisz zupy dyniowe, wypróbuj również nasz przepis z artykułu Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Krem z dyni – wybieramy najlepszą dynię
Zanim pokażemy Ci, jak zrobić krem z dyni – pyszny i aromatyczny, warto sprawdzić, które rodzaje warzyw sprawdzą się do tego dania.
Polecamy zwłaszcza zupy krem z dyni hokkaido. Dlaczego? Ta odmiana warzywa ma bardzo intensywny, pomarańczowy kolor. Wszystko dlatego, że zawiera bardzo dużo karotenu – więcej nawet od marchewki! Także w smaku hokkaido wyróżnia się intensywnością, zatem zupa krem z dyni hokkaido zachwyci Cię głębią, która przypomina nieco smak pieczonych kasztanów. Co więcej, z tą odmianą (i doborem odpowiednich przypraw i dodatków) z pewnością wyjdzie Ci bardzo aromatyczny krem z dyni.
Równie pyszna jest zupa krem z dyni piżmowej. Smak i konsystencja tego warzywa sprawią, że całość nabiera kremowego, lekko słodkiego charakteru, który warto przełamać na przykład dodatkiem chilli. Krem z dyni na ostro z odmiany piżmowej wart jest spędzenia każdej minuty w kuchni!
Przepis na krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Nie da się ukryć, że wśród przepisów na zupy krem z dyni królują te z dodatkiem mleczka kokosowego. Rzeczywiście, krem z dyni z mleczkiem kokosowym to świetna kompozycja. Mleczko zagęszcza zupę, sprawia, że ta staje się kremowa i nabiera orientalnego charakteru. Poznaj więc nasz sprawdzony i najprostszy przepis na zupę krem z dyni. Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
● 1 kg dyni piżmowej,
● 2 ziemniaki,
● 2 marchewki,
● 3 łyżki oleju rzepakowego,
● 500 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego),
● 1 puszkę mleka kokosowego (400 g),
● 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
● 1 małą cebulę,
● ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
● 1 łyżeczkę ostrej papryki,
● 1 łyżeczkę słodkiej papryki,
● ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
● soli i pieprzu,
● szczypiorku,
● ziarna słonecznika.
Do przygotowania kremu z dyni z mleczkiem kokosowym przygotuj również blender, a także bulionówki lub miski do zupy.
Przepis na krem z dyni zaczniemy od obrania i pokrojenia w kostkę dyni. Dobrze jest wcześniej odmierzyć kilogram warzywa przy pomocy wagi kuchennej (reszta dyni spokojnie wytrzyma w lodówce przez 4-5 dni). Do krojenia użyj ostrego noża i dobrej jakości deski do krojenia. Dynia, ze względu na twardą skórkę i śliski miąższ może sprawiać przy tej czynności nieco kłopotów – warto więc zachować ostrożność. Następnie obierz i umyj ziemniaki, marchewki oraz cebulę i pokrój je w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wcześniej przygotowane warzywa. Dodaj ostrą i słodką paprykę, a także imbir i gałkę muszkatołową. Smaż przez 30 sekund, po czym dodaj mleczko kokosowe, bulion i sok pomarańczowy. Gotuj na małym ogniu aż do momentu, kiedy warzywa na krem z dyni będą miękkie.
Po tym czasie zblenduj całość na gładką zupę krem z dyni i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie podawaj z dodatkiem szczypiorku i prażonych ziaren słonecznika. Nakładaj jeszcze gorące, przy pomocy plastikowej lub silikonowej chochli do zupy.
Przepis na krem z dyni pieczonej
Masz więcej czasu? Smak zupy krem z dyni możesz podkręcić jednym prostym trikiem: piekąc to warzywo w piekarniku. Smak pieczonej dyni jest intensywniejszy, lekko orzechowy, a jej konsystencja jeszcze bardziej aksamitna.
Jak zrobić krem z dyni pieczonej? Przygotuj następujące składniki:
● 1 kg dyni hokkaido,
● 1 cebulę,
● 4 ziemniaki,
● 2 ząbki czosnku,
● 1 łyżkę słodkiej papryki,
● 1 łyżeczkę papryki wędzonej,
● 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
● sól,
● pieprz,
● 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
● 2 łyżki masła,
● Grzanki.
Przygotowanie kremu z dyni pieczonej zacznij od dokładnego umycia dyni, przekrojenia jej, oczyszczenia z pestek i pokrojenia w grube plastry. Tak przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawionego do 200℃ na około 20-25 minut. Po przestudzeniu pokrój dynię na mniejsze kawałki.
W kolejnym kroku naszego przepisu na krem z dyni umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, posiekaj cebulkę, a czosnek pokrój na cienkie paski. Następnie w garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj cebulkę oraz czosnek. Całość delikatnie posól i smaż aż do zeszklenia. Dodaj ziemniaki i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Aby nasz krem z dyni pieczonej był bardziej aromatyczny, kluczowe jest podsmażenie przypraw. Wsyp więc oba rodzaje papryki i mieszając, smaż kolejne 30 sekund. Teraz dodaj bulion i gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wrzuć dynię i gotuj całość około 10 minut.
Teraz czas na dokładne zblendowanie zupy i doprawienie jej gałką muszkatołową. Ta pyszna zupa krem z dyni świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Czytaj także:
Ciasto dyniowe - 4 wariantów na jesienne podwieczorki.
Placki z dyni – na słodko i słono!
Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
Dynia w occie. Zdradzamy przepis na marynowaną dynię
Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów