Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Naleśniki na słono - 6 przepisów

2022-02-04
Naleśniki na słono - 6 przepisów

Naleśniki na słono – przepisy

Aby przygotować naleśniki na słono, potrzebujesz nie tylko odpowiedniego farszu, ale także idealnych naleśników. Jak przygotować naleśniki na słono? Przepis nie różni się od tego, z którego korzystasz podczas robienia naleśników na słodko. Jeśli dodajesz do nich cukier, tym razem możesz z niego zrezygnować.

naleśniki na słono

Do zrobienia idealnych, puszystych naleśników potrzebujesz dwóch szklanek mąki pszennej, półtorej szklanki mleka, szklanki wody gazowanej i dwóch jajek. Jeśli chcesz zrobić naleśniki w wersji wegańskiej, możesz użyć mleka roślinnego i zrezygnować z jajek. Naleśniki świetnie się usmażą i będą smakować równie dobrze.

By zrobić placuszki, niezbędne będą także odpowiednie akcesoria. Po jakie patelnie warto sięgać podczas smażenia naleśników? Najlepszym rozwiązaniem są patelnie nieprzywierające, które umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu bez ryzyka, że jedzenie przypali się i będzie trudne do usunięcia z powierzchni patelni. To na przykład patelnie teflonowe, które ciągle są popularne w polskich domach. Mogą to być jednak także patelnie aluminiowe czy patelnie stalowe, które zostały pokryte odpowiednią powłoką. Tego typu powłoki pokrywają na przykład patelnie grillowe, które muszą umożliwiać dobre smażenie w wysokiej temperaturze bez jakichkolwiek przypaleń. Oczywiście naleśników na takiej patelni nie usmażysz, za to zrobisz to  na uniwersalnej patelni, z której korzystasz podczas smażenia mięsa czy robienia sosów. Świetnym wyjściem może być jednak zakup patelni do naleśników – na przykład Florina Bono, która polecana jest przez Mateusza Gesslera. Jeśli często przyrządzasz naleśniki, warto mieć ją w domu.

Czytaj także:

Naleśniki na słono – farsz

  Farsz do naleśników wytrawnych możesz przygotować z naprawdę różnych składników – nie warto się ograniczać. Doskonale sprawdzi się tu zarówno mięso jak i warzywa. Przepis na naleśniki na słono nie może być nudny, dlatego mamy dla Ciebie kilka ciekawych propozycji, z których warto skorzystać podczas przygotowywania obiadu.

Czytaj także:

Z czym naleśniki na słono?

Naleśniki to danie, które daje nam ogrom możliwości. Z łatwością przygotujesz na słodko i wytrawnie, z mięsem, sosem, warzywami – czymkolwiek. My mamy dla Ciebie propozycje, które koniecznie musisz wypróbować.

  • Naleśniki na słono z kurczakiem – kurczak to doskonały składnik do naleśników. Dzięki niemu obiad będzie dużo bardziej sycący. Pamiętaj jednak, by mięso upiec bądź usmażyć przed położeniem go na naleśniki. W ten sposób upewnisz się, że nie jest surowe. Kurczak będzie pasować do naleśników ze szpinakiem, ale także sosem grzybowym bądź samym serem.
  • Naleśniki na słono z serem i szynką – tradycyjny przepis, który zrobisz bez większego problemu. Możesz oczywiście posypać gotowe naleśniki serem i na to położyć szynkę. Jeśli jednak chcesz, by ser ciągnął się jak na pizzy, musisz położyć go na naleśniku jeszcze na patelni. Jak to zrobić? Jeśli naleśnik jest już gotowy, zmniejsz moc palnika i dodaj starty ser oraz szynkę. Zamknij naleśnik – najpierw lewy i prawy bok zagnij do środka, później to samo zrób z górą i dołem tak, by całość się zamknęła. „Kopertę” z naleśnika odwróć na drugą stronę i smaż dwie minuty. Po tym czasie ser będzie już rozpuszczony.
  • Naleśniki na słono z pieczarkami – idealne dla osób, które nie jedzą mięsa. Pieczarki musisz tylko pokroić i usmażyć z cebulą. Możesz dodać także natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Farsz włóż do miseczki i pozwól, by każdy z domowników samodzielnie nałożył go na naleśniki w odpowiedniej ilości. 
  • Naleśniki ze szpinakiem – pyszne, zdrowe i proste do przygotowania. Naleśniki ze szpinakiem to niekończąca się opowieść. Można zrobić je na naprawdę wiele sposobów. Właśnie dlatego napisaliśmy o tym na naszym blogu. Przejdź do artykułu Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat i przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić pyszne naleśniki z tym składnikiem.  

Naleśniki na słono bez mięsa

Naleśniki na słono – wegetariańskie, bez mięsa – mogą być tak samo pyszne, jak te z mięsem. Nie tylko dla wegetarian. Naleśniki na słono z warzywami zasmakują każdemu, kto docenia bogaty smak darów natury. Jak przygotować warzywny farsz do naleśników? Świetnym pomysłem jest zrobienie warzywnego leczo z pomidorów i cukinii. Takie placuszki będą aromatyczne i bardzo sycące. A może coś meksykańskiego? Z łatwością zrobicie farsz z fasoli, pomidorów, kukurydzy i papryki, który można położyć na naleśniku. Wystarczy kilka składników, by zamienić zwykłe naleśniki w meksykańską ucztę. Oba farsze najlepiej nakładać na placki, które są już gotowe, a następnie podgrzewać je na patelni w sposób, o którym pisaliśmy wyżej w przypadku naleśników z serem i szynką. Właśnie – ser! Nie zapomnijcie dodać sera do meksykańskiego farszu. To będzie prawdziwe niebo w gębie.   Wydawało Ci się, że naleśniki to nuda? Mamy nadzieję, że już tak nie myślisz – to danie, które można zrobić na setki różnych sposobów.  

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel