Przepis na kolorowe naleśniki, które wygonią nudę z Twojego domu!
Wielu rodziców zastanawia się, jak skłonić swoje pociechy do jedzenia. Bo przecież wiadomo, że przygotowanie pysznego posiłku nie wystarczy. Idealnym sposobem na to, by skłonić nawet największego niejadka do zajadania swojego obiadu, jest kolorowe gotowanie. To metoda, która pomaga ubarwić tradycyjne i mniej tradycyjne dania, by raz na zawsze przegonić nudę z kuchni. Tak działają na przykład kolorowe naleśniki.
Kolorowe naleśniki – jak je zrobić?
Kolorowe naleśniki dla dzieci to nie tylko pyszny posiłek, ale także sprytny sposób na to, by nakłonić pociechy do jedzenia. Nie musisz bardzo się natrudzić – kolorowe naleśniki z barwnikami (oczywiście naturalnymi), zrobisz tak samo, jak zwykłe naleśniki. Czego do tego potrzebujesz?
• dwóch szklanek mąki,
• szklanki mleka,
• szklanki wody,
• dwóch jajek.
• barwnik.
Skąd wziąć barwnik? Jak zrobić kolorowe naleśniki, które zachwycą maluchy?
● Czerwone naleśniki otrzymasz, dodając do ciasta niewielką ilość soku z buraków. Nie będzie on wyczuwalny w samym daniu. A nawet jeśli, buraki są przecież słodkie – maluchom nie będzie to przeszkadzać. Tym bardziej, jeśli nie poznają tajemnicy koloru placuszków.
● Żółte naleśniki zrobisz, dodając do ciasta sok marchwiowy. Najlepiej przygotować go samodzielnie, jednak oczywiście możesz skorzystać z gotowych soków butelkowanych. Możesz dodać także łyżeczkę kurkumy, jeśli będziesz robić na przykład kolorowe naleśniki z warzywami.
● Zielone naleśniki to też nie problem. Do ciasta musisz dodać trochę szpinaku, a następnie zblendować całość, by upewnić się, że w masie nie ma żadnych kawałków liści. Banalnie proste.
Jeśli chcesz zrobić naleśniki 2-kolorowe, wystarczy wylać na patelnię najpierw ciasto w jednym kolorze, a później w drugim. Przepis na kolorowe naleśniki bez barwników syntetycznych, za to z naturalnymi, jest naprawdę prosty. Teraz musisz jeszcze usmażyć swoje placuszki.
Czytaj także:
● Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?
● Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
● Ciasto na naleśniki - podstawowy przepis
Kolorowe naleśniki – na czym smażyć, by były zdrowe?
Kolorowe ciasto na naleśniki możesz wymieszać za pomocą rózgi lub trzepaczki bądź blendera czy miksera. Nie powinno mieć grudek. Teraz musisz je usmażyć. Przewracaj je drewnianą łopatką dopiero w momencie, gdy wierzchnia warstwa stanie się zupełnie matowa. Ale na czym smażyć naleśniki, by nie były tłuste? Do tego potrzebne są patelnie nieprzywierające, a zatem takie, które powleczone zostały materiałem umożliwiającym bezpieczne smażenie nawet na niewielkiej ilości oleju. To na przykład patelnie teflonowe czy też patelnie aluminiowe z powłokami granitowymi. Do smażenia placuszków idealnie sprawdzą się oczywiście także patelnie do naleśników – na przykład Florina Bono, którą poleca ambasador marki, Mateusz Gessler. Takie patelnie świetnie sprawdzą się w domach z maluchami, które nie powinny jeść zbyt tłusto, a także u osób, które są na diecie.
Czytaj także:
● Cienkie naleśniki - na krokiety i nie tylko!
● Naleśniki amerykańskie - sprawdzony przepis
● Dutch baby - jak zrobić ten nietypowy naleśnik?
Kolorowe naleśniki na słono czy na słodko?
Kolorowe naleśniki z nadzieniem smakują doskonale i w wersji na słodko, i na słono. Kolorowe naleśniki na słodko będą pyszne z owocami czy serkiem homogenizowanym lub naturalnym dżemem bez cukru. Z kolei te na słono mogą być najlepszym sposobem na to, by nakłonić maluchy do zjedzenia warzyw.
Czytaj także:
● Naleśniki kokosowe. Przepis na naleśniki z mlekiem kokosowym
● Naleśniki z bananem - patent na pyszny deser
Przepis na kolorowe naleśniki nie jest skomplikowany. Wystarczy odrobina naturalnych barwników, by zwykłe danie zamienić w coś magicznego.