Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wekowanie zup. Jak prawidłowo pasteryzować zupy?

2022-05-06
Wekowanie zup. Jak prawidłowo pasteryzować zupy?

Chcesz zabrać ulubioną zupę na wyjazd? A może zostało Ci dużo jedzenia po obiedzie i boisz się, że ulubiona pomidorowa się zepsuje? Przedłuż trwałość dania, decydując się na jego pasteryzację. Zobacz, na czym polega ten proces i poznaj różne metody wekowania. Ciesz się smakiem ulubionej zupy nawet kilka tygodni później.


Wekowanie zup

Wielu smakoszy rosołu, pomidorowej albo żurku, zadaje sobie pytanie, czy można pasteryzować zupę. Okazuje się, że jak najbardziej. Bez obaw możesz zrobić to z praktycznie każdym rodzajem tego dania, w tym również z zupą zawierającą mięso.

Bezpieczne jest zarówno wekowanie zupy dyniowej, rosołu, jak i wekowanie zupek dla niemowląt. Jeżeli Twoja pociecha nie ma akurat ochoty na to, by zjeść zupkę, a na jutro masz już zaplanowane inne posiłki, zapasteryzuj to danie. Podasz dziecku świeżą zupę za kilka dni.

Wekowanie zupy skutecznie przedłuży jej termin przydatności do spożycia. Dobrze zapasteryzowane zupy można wziąć ze sobą na urlop, studia czy dłuższą podróż samochodem. Wekowanie zup na wyjazd jest ostatnio modne. Oszczędność czasu czy niemarnotrawienie żywności to argumenty przemawiające za tym, że warto poddać ulubiony rosół temu procesowi.

Jedynym ograniczeniem jest wekowanie zupy ze śmietaną, jogurtem czy mlekiem. Dlaczego? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Czytaj także: Jak pasteryzować słoiki?

Wekowanie zup zabielanych

Jeżeli chodzi o zupy zabielane, ich pasteryzacja wzbudza liczne kontrowersje. Zupa z dodatkiem śmietany, mleka czy jogurtu, ma znacznie krótszy okres przydatności. Dlatego jeżeli zależy Ci na tym, by nawet kilka tygodni później zupa nadawała się do zjedzenia, lepiej wstrzymać się z wekowaniem zupy zabielanej. Znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie więc pasteryzacja dania bez tego typu składników i dodanie ich dopiero po otwarciu słoika.

Dlatego, gdy np. planujesz wekowanie żurku albo wekowanie zupy pomidorowej, już podczas gotowania zadbaj o to, by nie dodawać do dania śmietany. Ta sama zasada obowiązuje, jeżeli chodzi o wekowanie zupy krem. Uważaj, by wśród składników nie znalazło się mleko lub inny produkt tego typu.

Czytaj także: Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?

Jak pasteryzować zupy w słoikach?

Zastanawiasz się, jak pasteryzować zupy? Wekowanie zupy w słoiku należy rozpocząć od wyboru dobrego naczynia. Zwróć uwagę nie tylko na to, czy słoje nie są poszczerbione, ale też, czy mają szczelne zakrętki. Często to właśnie nieodpowiednie pokrywki sprawiają, że pasteryzowanie zup się nie udaje. Warto, by słoiki były jednakowej lub chociaż zbliżonej wielkości. To m.in. od pojemności słoika zależy, ile czasu należy poświęcić na wekowanie potrawy.

Pamiętaj, że każdy typ pasteryzacji wymaga innego rodzaju słoika. Słoików typu weck z silikonową uszczelką pod żadnym pozorem nie wkładaj do piekarnika. Takie zabezpieczenie ulegnie uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Zamiast tego sięgnij po słoiki typu twist off z metalowymi nakrętkami. Pierwszy z omówionych rodzajów słoi sprawdzi się natomiast podczas pasteryzacji na mokro – w garnku lub zmywarce. Oba typy słoików znajdziesz w sklepie florina.pl. Dzięki temu, że zostały wykonane z mocnego szkła są znacznie wytrzymalsze niż wiele innych tego rodzaju produktów dostępnych na rynku. Co więcej, nie musisz się obawiać o ich szczelność, ponieważ wszystkie mają solidne zamknięcie, zabezpieczające aromat, smak i jakość potraw.

Gdy już masz do dyspozycji odpowiednie słoje, przejdź do ich wyparzenia. Zapobiegnie to namnażaniu się drobnoustrojów podczas przechowywania jedzenia. Jedną z popularniejszych metod sterylizacji jest umieszczenie słoików z odkręconymi pokrywkami w garnku z zimną wodą i zagotowanie. Gotuj całość przez około 10 minut. Po wyjęciu przelej ciepłą wodą z czajnika.

Czytaj także: Pasteryzacja mięsa w piekarniku. To proste!

Jak wekować zupy?

Teraz możesz umieścić zupę w słoiku. Dobrze, by do wyparzonego słoika nalać jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zupę. W tym celu skorzystaj z dobrej jakości nabierki, która jest odporna na działanie wysokich temperatur, a jednocześnie nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Tego typu w pełni bezpieczne chochle znajdziesz w sklepie florina.pl. Nie nalewaj zupy po same brzegi słoika. Pozostaw 2-3 cm odstępu.

Następnie bardzo dokładnie zakręć słoik. Możesz użyć do tego ręczników kuchennych. Te w ofercie Floriny wyróżniają się wysoką jakością, wytrzymałością na podarcie oraz mogą zostać wykorzystane do wyłożenia dna garnka na cele pasteryzacji.

Wybierz jedną z poniższych metod na to, jak pasteryzować zupę pomidorową lub inną ulubioną zupę.

Czytaj także: Jak przebiega pasteryzacja w zmywarce?

Wekowanie zupy w piekarniku

Sprawdź temperaturę swojego słoika. Ciepłe lub gorące słoiki umieść w już nagrzanym piekarniku. Natomiast, gdy słoje są zimne, piekarnik również musi być zimny. Poukładaj naczynia w taki sposób na blaszce, by się nie stykały. Następnie nagrzej piekarnik elektryczny do 130 st. Celsjusza (120 st. Celsjusza, gdy masz włączony termoobieg). Pasteryzacja powinna trwać 20-30 minut od momentu uzyskania tej temperatury przez urządzenie grzewcze.

Nie wyjmuj słoików natychmiast po dźwięku minutnika. Pozwól nieco wystygnąć swoim słojom. Wykładaj je ostrożnie, mając ręce zabezpieczone rękawicami kuchennymi. W sklepie Florina znajdziesz tego typu akcesoria wyróżniające się dużą odpornością na wysokie temperatury. Rękawice Florina są jednocześnie wygodne i dobrze przylegają do dłoni. Dzięki temu unikniesz wyślizgnięcia się słojów z rąk.

Czytaj także: Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Wekowanie zup w garnku

Chcąc pasteryzować zupy w ten sposób, musisz rozpocząć od wyboru odpowiedniego garnka. Do wekowania idealnie nadaje się chociażby garnek nierdzewny Florina wysoki 19, 5 cm - 8 l, który wyróżnia się odpornością na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokich temperatur.

Teraz czas wyłożyć dno garnka ściereczką. Zapobiegnie to potłuszczeniu słoików. Zatroszcz się o to, by słoje nie stykały się ze sobą. Teraz zalej je ciepłą wodą. Zadbaj, by woda nie sięgała do nakrętek. Gotuj słoiki przez 20-30 minut.

Czytaj także: Jak zawekować bigos

Wekowanie zup z mięsem

Jeżeli Twoja zupa zawiera mięso, na wszelki wypadek możesz poddać ją tyndalizacji, a więc trzykrotnemu wekowaniu. Taka liczba pasteryzacji to gwarancja tego, że mięso nie zepsuje się wewnątrz słoika. Więcej na temat tego procesu pisaliśmy w naszym artykule poświęconym wekowaniu mięsa.
Czytaj więcej: Wekowanie mięsa - jak to się robi?

Wekowanie zup – jak długo?

Czas wekowania, który podaliśmy w artykule, odnosi się do słojów o pojemności około 0,5 litra. Jeżeli jednak korzystasz z większych słoików lub masz w składzie zupy składniki trudniejsze w pasteryzacji, np. mięso, wydłuż ten czas nawet o kilkadziesiąt minut. Na koniec powykładaj słoiki na ręcznik i pozostaw do wystygnięcia.

Wekowanie zupy – ile może stać?

Zupy pasteryzowane w słoikach nadają się do zjedzenia nawet kilka tygodni po wekowaniu. Najlepiej przechowywać je w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Wówczas będą przydatne do spożycia nieco dłużej. Wysoka temperatura, np. 35-40 st. Celsjusza, nie sprzyja utrzymaniu świeżości. Dlatego szukaj dla nich chłodniejszej przestrzeni.

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel