Wszystko, co musisz wiedzieć o garnkach emaliowanych
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O GARNKACH EMALIOWANYCH
Gdy przypominamy sobie ulubione smaki, nasze wspomnienia zazwyczaj wędrują do kuchni babć i mam. Dania, do których wracamy tak chętnie, powstawały w domowych kuchniach, których nieodzownym wyposażeniem były tradycyjne, emaliowane naczynia. Najbardziej znana polska fabryka garnków emaliowanych Olkusz przez ponad 100 lat istnienia osiągnęła ogromny sukces w tej kategorii naczyń. W Polsce właściwie nie było domu, w którym gotowałoby się w naczyniach innych niż garnki Olkusz. Dziś, choć produkcja w fabryce Olkusz została na dobre wstrzymana, emalia przeżywa swój wielki renesans. Na piedestał popularności weszła marka Emalia Polska Pleszew, której największym walorem jest różnorodność wzornictwa. Jednak oryginalny design garnków emaliowanych to nie jedyna ich zaleta. Co jeszcze powinnaś wiedzieć o naczyniach emaliowanych?
Z czego wykonane są garnki emaliowane?
Do wykonania korpusu garnków emaliowanych fabryki wykorzystują stal węglową, która świetnie przewodzi ciepło. Surowiec pokrywany jest szklistą powłoką emaliowaną, która chroni przed działaniem rdzy i pozbawiona jest jakichkolwiek szkodliwych związków. Garnki emaliowane wypalane są w wysokich temperaturach (do 850oC), dzięki czemu zyskują wysoką odporność. Naczynia emaliowane nadają się do mycia w zmywarce, podgrzewania potraw w piekarniku i przechowywania żywności w lodówce.
Rodzaje garnków emaliowanych
Brązowy, niczym niewyróżniający się garnek emaliowany to już przeszłość. W ofercie marki Emalia Polska Pleszew znajdziesz naczynia emaliowane o różnorodnych fasonach, kolorystyce i zdobieniu. Oto kilka naszych ulubionych propozycji:
-
Nowoczesna odsłona garnków emaliowanych z okuwanym rantem i uchwytami ze stali nierdzewnej. Naczynia mają szklane pokrywy, które umożliwiają monitorowanie gotującej się potrawy bez utraty ciepła. Te eleganckie garnki emaliowane można używać na dowolnej kuchence: ceramicznej, elektrycznej, gazowej i indukcyjnej. W sklepie Florina.pl znajdziesz pojedyncze garnki emaliowane w różnych pojemnościach. Możesz z nich stworzyć własny komplet naczyń emaliowanych.
-
Połączenie tradycyjnej stylistyki z nowoczesną formą. Najczęściej zdobione autorskimi wzorami polskiej projektantki. Niektóre garnki emaliowane sprzedawane są bez pokrywki. To jednak nie problem. W sklepie Florina.pl możesz dobrać do naczyń pokrywki emaliowane o odpowiedniej średnicy.
-
Korpus o wypukłych bokach i idealnie płaskim dnie. Stąd są idealne do używania na dowolnym typie kuchenki, nawet indukcji.
Nie tylko wygląd ma znaczenie. Jak gotowanie w naczyniach emaliowanych wpływa na nasze zdrowie?
Rosół, pomidorowa, lane kluski, gęste, aromatyczne sosy, idealnie miękkie mięsa duszone i wreszcie coś słodkiego – domowy budyń, konfitury i powidła. Proste potrawy, przygotowane bez wyszukanych składników, według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, kryły w sobie niepowtarzalny smak. To właśnie te dania wykreowały nasze kulinarne gusta. I choć dziś chętnie sięgamy po nowinki, próbujemy dań z różnych stron świata, innowacyjnych form serwowania – to wciąż nieustannie poszukujemy w nich tego, co tak dobrze znamy z dobrej, domowej kuchni – doskonałego smaku.
Co było najważniejsze w przygotowywaniu tych tak dobrze znanych nam potraw? Oczywiście – gotowanie „z sercem”, ale też składniki, tradycyjne receptury i bez wątpienia – kuchenne naczynia. Wtedy najczęściej gotowało się w emalii, do której dziś tak chętnie wracamy.
Emalia Polska Pleszew idealnie łączy w sobie sentyment do dobrej, domowej kuchni ze świeżym spojrzeniem na kulinaria. Te wysokiej jakości garnki w żaden sposób nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie zmieniają smaku potraw – właśnie tu tkwi sekret idealnie przyrządzonych dań. Co więcej – gotowanie w emalii to zdrowe gotowanie. Szklista powłoka emaliowana niczym bariera ochronna zapobiega przenikaniu jakichkolwiek szkodliwych związków do potraw. Dlatego garnki polecane są szczególnie do przyrządzania dań dla dzieci i alergików. Naczynia Emalia Polska Pleszew nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. Wykonane są z wysokiej jakości surowca, który hamuje rozwój drobnoustrojów, a ich gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Można ich używać na wszystkich typach kuchenek – również indukcyjnych.
Przechowuj gotowe dania i zachowaj ich świeżość na dłużej
Czy wiesz, że absolutnie żadne garnki nie nadają się przechowywania gotowych potraw w lodówce?! Naczynia ze stali nierdzewnej lub aluminium prędzej czy później zaczną reagować z żywnością, nadając jej specyficzny metaliczny posmak. Wyjątkiem są garnki emaliowane, które w żaden sposób nie reagują z żywnością. Dzięki temu jedzenie na długo pozostaje świeże.
Rondel emaliowany też się przyda w kuchni
To niby zwykły garnek – a jednak dla wielu osób jest naprawdę ulubionym naczyniem. Rondelki – bo o nich mowa – darzymy szczególnym sentymentem. Zwłaszcza te emaliowane przynoszą miłe wspomnienia z kuchni naszych mam i babć. Rondelki są wygodne, praktyczne, ale też bardzo ładne – będą świetnym uzupełnieniem stylizacji kuchni.
Kuchnia nierzadko jest uznawana za serce domu – miejsce, w którym z przyjemnością gromadzi się cała rodzina. Kuchnie budzą wiele pozytywnych emocji – i nawet te skromnie urządzone mają dla nas szczególny charakter. Tworzą go nie tylko wyjątkowe smaki i aromaty domowych dań – ale też różne drobne elementy wyposażenia, wśród których wyjątkowe miejsce zajmują emaliowane rondelki.
Kiedyś były używane powszechnie – korzystano z nich na co dzień w niemal każdym domu. Ale i dziś są jednym z podstawowych akcesoriów kuchennych. Są niezastąpione, gdy chcemy przygotować ciepłe śniadanie (mleko, owsiankę, kaszkę), sosy i marynaty, mniejsze porcje dań czy desery (budyń, panna cottę, masy i kremy).
Rondelki Emalia Polska Pleszew są również pięknie dekorowane. Unikalne wzory są autorskim dziełem polskiej projektantki. Majolica to delikatne i niezwykle kunsztowne ornamenty w niebieskim odcieniu, idealnie pasujące do tradycyjnych aranżacji. Scandi – to dekor inspirowany twórczością ludową, w świeżej, nowoczesnej odsłonie. Białe, delikatne wzory zaprojektowane w malarskiej stylizacji znakomicie prezentują się na tle koloru kawy z mlekiem. Dekor Return to the Village - motyw kurek ze stylizowanym napisem - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom stylu rustykalnego. Dostępne są również rondelki białe i kolorowe, bez dekoracji.
Rondelki Emalia Polska Pleszew idealnie sprawdzą się do przygotowywania dań dla dzieci czy osób w starszym wieku, jak również alergików. Są wykonane z wysokiej jakości surowca, który hamuje rozwój drobnoustrojów i nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Co ważne, emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu ani smaku. Rondelki Emalia Polska Pleszew są trwałe i odporne na działanie detergentów czy wysokich temperatur. Można je stosować na każdym rodzaju kuchenki – również indukcyjnej.
Kompletujesz własny zestaw garnków emaliowanych? Nie zapomnij też o kubku!
Emaliowany kubek możesz wykorzystać na wiele sposobów. Zabierz go ze sobą na górskie wędrówki. Kawa lub herbata podawana w kubku emaliowanym dłużej zachowa wysoką temperaturę. Dzięki temu porządnie się rozgrzejesz, siedząc na szycie zdobytej góry. W domu z kolei małe naczynie emaliowane jest doskonałym pomysłem na podanie dziecku porcji zupy pomidorowej albo owocowego budyniu. Podwieczorek podany w kubku emaliowanym Asterico zostanie zjedzony w mgnieniu oka nawet przez niejadka. Emaliowany kubeczek może pełnić też funkcję osłonki na doniczkę. Zasadź zioła, takie jak bazylia, pietruszka czy mięta. Doniczki wstaw do kubka emaliowanego Trelis. Zioła ustaw na kuchennym parapecie. Sama będziesz zaskoczona, jaki piękny efekt wizualny uzyskasz.
Czy garnki emaliowane są drogie?
Emaliowane naczynia nie są drogie. Rondel lub mały garnuszek możesz zakupić już w cenie 20 zł. Za idealny garnek do rosołu zapłacisz niecałe 50 zł, z kolei kubek emaliowany kosztuje jedyne 16 zł. Doskonałą ofertę niedrogich garnków emaliowanych znajdziesz w sklepie Florina.pl.
Czy przypalony garnek emaliowany wciąż nadaje się do użycia?
Jak najbardziej! Jeśli do tej pory nie znalazłaś jeszcze sposobu, jak wyczyścić przypalony garnek, oto nasza porada. Dno garnka emaliowanego zasyp sodą oczyszczoną i zalej małą ilością wody. Całość gotuj prze kilka minut. W trakcie gotowania przypalone resztki jedzenia oderwą się od ścianek i dna naczynia. Teraz garnek wystarczy umyć gąbką z odrobiną płynu do naczyń pod bieżącą, ciepłą wodą.