Żurek wielkanocny - przepis na najlepszy świąteczny żur!
Święta tuż, tuż. Inne niż zwykle. Na pewno bardziej rodzinne. A przygotowania do wielkanocnego śniadania i do przeżycia świąt można wykorzystać do integracji członków najbliższej rodziny. Nic tak bardzo nie integruje jak wspólne pałaszowanie aromatycznych potraw. Tylko jak zrobić wielkanocny żurek i inne wielkanocne dania, by przypominały o czasach dzieciństwa, zachwycały wyglądem, zapachem i smakiem?
Jak zrobić żurek wielkanocny?
Jest to poważne przedsięwzięcie zwłaszcza dla tych, którzy zawsze na wielkanocne śniadanie bywali zapraszani do rodziców czy dziadków.
Teraz trzeba wziąć Wielkanoc w swoje ręce, sprawić, by przestrzeń domowa stała się świąteczna, a przede wszystkim wykorzystać mamine czy babcine przepisy, m.in. na babkę wielkanocną ale i najważniejszą zupę. Jak ugotować żurek wielkanocny?
Ponadczasowy żurek wielkanocny - jak go zrobić i czy to trudne? Jeśli babcinego przepisu nie mamy, a jego niepowtarzalny smak nasze kubki smakowe zapamiętały, trzeba co prędzej wykonać telefon i poprosić o recepturę i dokładny opis jak się robi żurek wielkanocny, czy też inne potrawy, takie jak ciasto wielkanocne a może i chleb, którego pieczenie staje się ostatnio ulubionym zajęciem coraz większej grupy pań i panów. A jakże! W końcu tradycyjny żurek wielkanocny w chlebie to danie, które zachwyci wszystkich gości!
No to czas zakasać rękawy i wziąć się za robotę. Jak ugotować żurek wielkanocny? Najpierw trzeba sprawdzić, czy dysponujemy wszystkimi niezbędnymi akcesoriami. W końcu po raz pierwszy robimy świąteczne smakołyki samodzielnie albo w gronie najbliższej rodziny: męża, dzieci, których warto w to wspólne gotowanie, pieczenie i duszenie zaangażować.
Macie dużą, kuchenną deskę do krojenia, bez której żadna gospodyni sobie nie poradzi? Jeśli nie macie, zdążycie jeszcze kupić, albo tradycyjną dębową, albo nowoczesną bambusową.
Żurek wielkanocny - przepis
Żurek na święta wielkanocne potrzebuje odpowiedniego garnka. W końcu żurek to prawdziwy król wielkanocnego stołu. Na pewno jakiś duży garnek w domu macie. Mimo to warto mieć specjalny komplet garnków, który zawsze będzie wam się kojarzył z szukaniem przepisu na żurek wielkanocny i gotowaniem tej wyjątkowej zupy.
Przepis na żurek wielkanocny nie musi być trudny. Jeśli nigdy nie gotowaliście żurku, bo zawsze robiła to babcia i nie zdradza sprawdzonego przepisu na żurek wielkanocny, bo – jak mówi, gotuje z głowy, podpowiem, jak najprościej go przyrządzić. Korzystając oczywiście z gotowego zakwasu, który można kupić gdziekolwiek, zwłaszcza przed Wielkanocą. Tradycyjny przepis łączy wielkanocny żurek z białą kiełbasą. Chociaż amatorów żurku świątecznego z białą kiełbasą jest wielu, to warto otwierać się na nowe smaki i doznania. Dlatego mój wielkanocny przepis na żurek nie zawiera mięsa.
Żurek wielkanocny wegetariański
Nasz żurek jest wegetariański, do którego mięsożercy mogą wrzucić białą kiełbaskę. Zacznijmy od wywaru, który jest podstawą aromatycznego wegetariańskiego żurku wielkanocnego. Do 2 litrów zimnej wody wrzucam 4 marchewki, 1 pietruszkę, połowę małego selera, kawałek pora, opaloną nad gazem cebulkę, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Niektórzy preferują żurek wegetariański z ziemniakami i to także bardzo smaczna opcja. Wywar gotuje się około pół godziny, po czym wyjmuj się ziemniaki do miseczki. I potem dodaję do jarzynowej sałatki. Wegetariański żurek wielkanocny zaczyna powoli nabierać smaku.
Jak zrobić żurek wielkanocny z butelki
Żurek wielkanocny na zakwasie z butelki może być bardzo smaczny, pod warunkiem, że zakwas jest wysokiej jakości, jak najbardziej naturalny. Wróćmy więc do naszego przepisu na żurek wielkanocny. Do wywaru wlewam pół litra zakwasu, dodaję majeranek, zagotowuję. Doprawiam śmietaną, którą wcześniej wymieszam z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Można jeszcze wycisnąć nad gotowym żurkiem czosnek. Nasz przepis na żurek na zakwasie z butelki już prawie się kończy. Czas na kropkę na i.
Żurek wielkanocny z chrzanem
Żurek lubi miseczki. Nie stygnie tak szybko, jak na talerzu. Białe, minimalistyczne, ustawione na płytkim talerzu, na którym będziemy kontynuować śniadanie, wyglądają ciekawie. Żurek z garnka z kogutkiem nalewa do miseczek gospodyni.
I jeszcze jedno. Ja te miseczki wykorzystuję cały rok np. do musli czy do płatków owsianych. Szczególnie lubię klasyczne komplety talerzy zawierające talerze i miseczki różnej głębokości.
Miseczki gwarantują także wyjątkową prezencję zupie. Pięknie eksponują żółtka połówek jajek, które wrzucimy do żurku. Niektórzy wzbogacają zupę odrobiną chrzanu. Taki żurek wielkanocny z chrzanem na zakwasie ma wyjątkowo bogaty, pełny smak. Ponadto, żurek wielkanocny z chrzanem pozytywnie wpływa na naszą odporność. O czym warto pamiętać? Z wegetariańskiej zupy łatwo zrobić tradycyjny żurek wielkanocny z chrzanem i białą kiełbasą - po prostu dodając ulubione dodatki. Teraz czas wyjąć eleganckie sztućce i zajadać! Pamiętaj, by na stole wielkanocnym znalazła się także solniczka i pieprzniczka, aby każdy z domowników mógł doprawić swój żurek wielkanocny z chrzanem do smaku, tak jak lubi. Przy okazji planowania miejsca na stole, przeczytaj także artykuł Stroiki wielkanocne na stół - jak je zrobić samodzielnie?
Żurek wielkanocny w chlebie
Prawdziwym wyzwaniem dla młodej gospodyni może być chleb, który także sprawdzi się w przepisie na tradycyjny żurek wielkanocny w chlebie, a także znajdzie miejsce w koszyczku wielkanocnym (czytaj także: Co do koszyczka wielkanocnego? ). Na święta okrągły, z chorągiewką z barankiem wielkanocnym (Czytaj także: Baranek wielkanocny - przepis na baranka z ciasta, masła i cukru), doda uroku wielkanocnemu stołowi. A upieczenie takiego chleba nie jest wielkim problemem, zwłaszcza że nie musimy palić w piecu chlebowym. Możemy sobie ustawić temperaturę w elektrycznym piekarniku i delektować się swoim chlebkiem. A ile radości dzieci przy tym mają?
Do zarobienia, czyli zaczynienia ciasta, potrzebna jest duża miska do wyrabiania ciasta. Najlepiej większa, żeby można było ciasto dobrze wygnieść. Potrzebna jest też foremka – keksówka. Może być ta od pieczenia babki czy pasztetu, ale najlepiej mieć oddzielną foremkę tylko do pieczenia chlebka, jeśli ma być on prostokątny.
Jeśli planujemy żur wielkanocny w chlebie okrągłym, blaszka musi być kwadratowa. Na przykład taka z talerzykiem. Albo duża, jeśli bochenek jest duży z podwójnej porcji. Na niewielki chlebek potrzeba 0,5 kg mąki, np. orkiszowej, bo orkisz do wzrostu nie wymaga stosowania tylu pestycydów, co inne zboża. Potrzebne są też drożdże instant, które znajdziemy w każdym markecie, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli (koniecznie z młynka!), 2 niepełne szklanki ciepłej wody. No i fartuszek, obowiązkowo. Na przykład taki, zakładany przez głowę, z kieszenią.
Najpierw w małym pojedynczym garnku (np. garnku ze stali nierdzewnej do żurku) łączymy drożdże z ciepłą wodą. I zostawiamy na 10 – 15 minut. Potem w misce mieszamy mąkę, sól i cukier, po czym dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto na chleb mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą. Kiedy składniki się połączą, zostawiamy je na pół godziny. Żeby odpoczęło. Miskę nakrywamy ściereczką, najlepiej, jeśli mamy ściereczkę specjalną, tylko do tego. Ja mam taką ciekawą z kaktusikami. Po pół godzinie ponownie zagniatamy krótko ciasto i przekładamy je do foremki.
W foremce leżakuje jeszcze z kwadrans i wędruje do piekarnika, oczywiście nagrzanego do 200 stopni.
A może żurek wielkanocny w chlebie z nasionami słonecznika, dyni, sezamu? Można je wsypać albo do ciasta, albo na ciasto. A potem delektować się smakowitymi zapachami, które czuć w całym domu. Chleb może być rewelacyjną przystawką wielkanocną. Zapach chleba kojarzy się z ciepłem, dobrostanem, bezpieczeństwem. Czego na ten przedświąteczny i świąteczny czas wszystkim życzymy!
Czytaj także:
Wielkanocne śniadanie - jak powinno wyglądać?
Dekoracje wielkanocne do domu - jak udekorować dom na święta?
Babka wielkanocna - przepis na tradycyjną babkę i nie tylko
Jakie ciasto wielkanocne upiec?
Garnki do gotowania - które wybrać?
Jak udekorować stół wielkanocny?
Czytaj także: Wegańska Wielkanoc - jak ją zorganizować?