Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Sos sojowy – jak go wykorzystać?

Sos sojowy to jeden z wyróżników kuchni azjatyckiej. Mało kto wie, że Japończycy korzystają aż z 5 różnych jego odmian! Sosy sojowe są popularne także w Chinach i Indonezji. W każdym z tych krajów receptura sosu jest zupełnie inna. Od kilkunastu lat sos sojowy zyskuje też coraz większą popularność w polskiej kuchni. Do czego można go wykorzystać? Sposobów jest wiele!

Czytaj więcej
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!

Kwintesencja złotej, polskiej jesieni na talerzu? Oczywiście aromatyczny sos kurkowy! Jego smak nie ma sobie równych. A co najlepsze, przyrządzenie tego sosu grzybowego wcale nie jest skomplikowane. Sięgnij więc po świeże lub mrożone kurki i zachwyć się poezją smaku.

Czytaj więcej
Sos teriyaki – przepis

Tajemnica wielu japońskich dań? Słodko-ostry sos teriyaki! Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi oraz wegańskimi. A do tego w skład sosu wchodzą wyłącznie produkty wartościowe dla zdrowia!

Czytaj więcej
Sos tzatziki – szybki przepis

Sos tzatziki jest charakterystycznym dodatkiem do najpopularniejszych (i najbardziej znanych!) greckich przystawek. Podaje się go także do mięs, grzanek oraz świeżych i gotowanych warzyw. Aby spróbować oryginalnego, orzeźwiającego smaku sosu tzatziki wcale nie musisz jednak wyjeżdżać na greckie wyspy! My również znamy tradycyjny przepis na ten wyjątkowy sos na zimno.

Czytaj więcej
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!

Wbrew oczywistemu skojarzeniu, sos holenderski nie wywodzi się z kuchni niderlandzkiej, lecz francuskiej. Nazwę zawdzięcza jednak swej genezie – podobno powstał specjalnie dla odwiedzającego Francję króla Niderlandów. Dziś sos holenderski jest popularny na całym świecie. Wprowadź go więc również do swojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos tatarski – przepis idealny!

Znudziły Ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przy następnej okazji podaj je więc z sosem tatarskim! Ten pyszny dodatek do potraw przyrządzisz samodzielnie w zaledwie kilkanaście minut. A co najważniejsze – przepis jest banalnie prosty! 

Czytaj więcej
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?

Szukasz dodatku do potraw o wyrazistym smaku, który nawet najprostsze danie zamieni w prawdziwą ucztę? W takim razie sięgnij po butelkę sosu Worcestershire! Jego wyjątkowy, korzenno-dymny aromat odmieni zarówno smak grillowanych żeberek, jak i domowego burgera!

Czytaj więcej
Jak zagęścić sos?

Przyrządziłeś pyszny sos, który idealnie dopełni serwowane przez Ciebie danie, ale… okazał się zbyt rzadki? Spokojnie, nie wylewaj go! Jest przynajmniej kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu. Sprawdź które produkty masz w kuchni i wypróbuj jedną z naszych metod.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak w prosty sposób sprawić, aby obiadowa zapiekanka, pieczona ryba, a nawet gotowane warzywa zyskały ciekawszy, głębszy smak? Każde z tych dań podaj z sosem beszamelowym! Jeśli do tej pory nigdy nie udało Ci się przyrządzić jego idealnie kremowej wersji, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy to jeden z tych dodatków do obiadów, które w zasadzie nie mają wad. Jest pyszny i niskokaloryczny. Pasuje do makaronu, ziemniaków, a nawet dań na bazie ryżu. A do tego przyrządzisz go dosłownie w kilka minut!

Czytaj więcej
pixel