Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

1 łyżeczka – ile to gram?
Wiele przepisów kulinarnych nie podaje konkretnej gramatury składników. Zamiast tego zastosowaną w nich miarą są m.in. szklanki i łyżeczki. W pierwszej chwili wydaje się wówczas, że danie łatwo będzie wykonać, nawet jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej! Czy na pewno? Czy zawsze 1 łyżeczka waży tyle samo? I jak przeliczyć łyżeczki na gramy?
Czytaj więcej
Ile to 3/4 szklanki? Podpowiadamy!

Chcesz upiec ciasto, ale nie masz wagi kuchennej? Nic nie szkodzi! Wystarczy, że zastosujesz tzw. przelicznik szklanek i sprawdzisz, ile to jest 250 g mąki, a ile 100 g cukru w szklankach. Następnie odmierzysz wskazane ilości produktów i gotowe! Zanim jednak zabierzesz się do pracy, właściwie wybierz… szklankę.

Czytaj więcej
Indyk gotowany czy smażony?

Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?  

Czytaj więcej
Jak gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!

Czytaj więcej
Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!

Czytaj więcej
Sernik gotowany – jak go przygotować?
Sernik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się podczas większych imprez, spotkań urodzinowych, albo po prostu sobotniego popołudnia. Przygotowanie wypieku według tradycyjnego przepisu jest jednak bardzo czasochłonne. Można prościej! Jeśli zdecydujesz się na sernik gotowany, czeka Cię maksymalnie 20 minut pracy. Potem trzeba będzie jedynie cierpliwie poczekać, aż deser stężeje w lodówce!
Czytaj więcej
Garnki szklane – co warto o nich wiedzieć?

Szklane garnki to ciekawy zamiennik popularnych naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej, aluminium czy ceramiki. Przygotowywanie w nich potraw jest bardzo zdrowe, a do tego szklane garnki przepięknie prezentują się w kuchni! Czy warto zdecydować się na ich zakup? Zdecydowanie tak – tym bardziej że garnki ze szkła mają naprawdę niewiele wad!

Czytaj więcej
Garnek kamionkowy – wady i zalety
Garnki z kamionki do gotowania (i przygotowywania potraw na wiele innych sposobów) znane są w Polsce już od XVI wieku! Obecnie głównie wykorzystywane są jako garnki do przygotowywania kiszonek. Warto jednak rozszerzyć ich zastosowanie, bo gotowanie i pieczenie w kamionkowych garnkach jest bardzo zdrowe!
Czytaj więcej
Garnek na ognisko – który się sprawdzi?

Bogracz, bigos albo pieczonki z ogniska to dania, które smakiem zawsze zachwycają gości letnich przyjęć w ogrodzie. Chciałbyś przyrządzać je także u siebie? A może planujesz wyjazd na pole namiotowe i samodzielne gotowanie? W obydwu przypadkach warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na ognisku! Właściwie dobrany do potrzeb odmieni każde przyjęcie, wyjazd i – krótko mówiąc – Twoją kuchnię!

Czytaj więcej
Garnek rzymski – co to takiego?

Garnek rzymski to gliniane naczynie, które ułatwia przygotowywanie zdrowych, a jednocześnie pysznych potraw. Jeśli do tej pory Twoja pieczeń nigdy nie była dostatecznie soczysta, kurczak kruchy, a domowy chleb – odpowiednio wysoki, wypróbuj właśnie garnek rzymski! Efekty zachęcą Cię do dalszych eksperymentów z tym niesamowitym, choć nieco zapomnianym naczyniem.

Czytaj więcej
pixel