Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak zrobić sos grzybowy?
Sos grzybowy wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. A niesłusznie! Taki sos, podany razem z makaronem może stanowić pyszne i sycące jesienne danie. Jeśli z kolei zechcesz przyrządzić go o innych porach roku, wystarczy sięgnąć po grzyby mrożone lub suszone!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos serowy?
Sos serowy sprawdzi się jako podstawa szybkiego obiadu, urozmaicenie smaku dobrze znanej przekąski albo dip do nachos i warzyw. Zależnie od wersji i Twoich upodobań, przyrządzisz go z dowolnego rodzaju sera! Sprawdź więc, jak zrobić sos serowy – taki przepis przyda Ci się zawsze, gdy nie masz pomysłu, co podać na stół albo po prostu się spieszysz!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos czosnkowy?
Domowy sos czosnkowy sprawdzi się jako dodatek do wielu dań serwowanych podczas spotkań z przyjaciółmi oraz rodzinnych kolacji. Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a smak zachwyci bardziej niż sosy serwowane w restauracjach. Najlepsze jest jednak to, że do przygotowania takiego sosu wystarczą proste, łatwo dostępne składniki!
Czytaj więcej
Nowalijki – co to jest?
Wraz z początkiem wiosny masz ochotę wprowadzić zmiany w diecie? Kuszą Cię soczyste kolory rzodkiewek, pomidorów i świeżych ogórków na sklepowych półkach? Sięgnij więc po młode warzywa! Najpierw jednak upewnij się, że wybierasz te, które faktycznie są zdrowe i pełne smaku. Sprawdź, czym są i jak kupować nowalijki.
Czytaj więcej
Marchewka gotowana – dodatek idealny?

Pierwsze skojarzenia z hasłem marchewka gotowana? Dla wielu osób to wspomnienie znienawidzonego dodatku do obiadu z czasów przedszkolnych. Tymczasem gotowana marchewka może smakować o wiele lepiej niż w zamierzchłej przeszłości. Warto więc dać jej ponownie szansę i wprowadzić ten dodatek również do swojej kuchni! Tym bardziej że jest bardzo zdrowy!

Czytaj więcej
Jaka sałatka na grilla?
Jak podawać mięsa i kiełbasy z grilla? Takie pyszności najlepiej smakują w towarzystwie odpowiednich dodatków! Np. lekkiej sałatki, która idealne dopełni oraz podkreśli smak grillowanych potraw. Jeśli znudziło Ci się klasyczne połączenie pomidora, świeżego ogórka oraz cebulki, i szukasz nowych pomysłów na sałatki do grilla, dobrze trafiłeś! Przed Tobą garść inspiracji!
Czytaj więcej
Naczynia jednorazowe – kiedy się sprawdzą?
Czy wiesz, że jednorazowe naczynia to nie tylko popularne białe tacki i plastikowe talerzyki, które można wykorzystać podczas grilla w ogrodzie? Jednorazowe naczynia przydadzą Ci się również w wielu innych sytuacjach. A co najważniejsze – wcale nie muszą być wykonane z plastiku! Na rynku jest obecnie dostępnych wiele innych, bardziej ekologicznych propozycji.
Czytaj więcej
Grill węglowy, elektryczny czy patelnia – wady i zalety
Rozpoczęcie sezonu grillowego nie jest możliwe bez odpowiedniego sprzętu. Trzeba więc odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiego typu grill wybrać? A może zamiast tradycyjnego grilla wystarczająca będzie po prostu patelnia grillowa? Wszystko tak naprawdę zależy od Twoich preferencji oraz możliwości wykorzystania różnego typu grilli.
Czytaj więcej
Kiełbasa z grilla – jak ją przyrządzić?

Kiedy tylko pogoda wreszcie na to pozwala, rozpoczynasz sezon grillowy? W takim razie poza mięsami i innymi potrawami na pewno na Twoim stole pojawia się również kiełbasa z grilla. Jaką wybierasz i jak ją przyrządzasz? Jeśli do tej pory po prostu nacinałeś dowolną kiełbasę nożem i rzucałeś na ruszt, mamy dla Ciebie kilka nowych pomysłów do przetestowania!

Czytaj więcej
Karkówka z grilla – jak zrobić najlepszą?
Pierwsze skojarzenie z rozpoczynającym się sezonem grillowym? Karkówka z grilla! Aromatyczne, marynowane kawałki mięsa, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku skuszą każdego. Jak przyrządzić je w idealny sposób? Najważniejsze jest to, jak potraktujesz mięso przed ułożeniem go na grillu!
Czytaj więcej
pixel