Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Napar z pokrzywy – płynna porcja zdrowia

2024-04-08
Napar z pokrzywy – płynna porcja zdrowia

Napar z pokrzywy kojarzony jest głównie jako środek, po który chętnie sięgają osoby pragnące zadbać o swój wygląd. Picie pokrzywy poprawia kondycję skóry, dobrze wpływa na stan włosów i paznokci. To jednak zdecydowanie nie wszystkie właściwości tej dobrze znanej rośliny. Pokrzywa zwyczajna pomoże Ci o wiele bardziej kompleksowo zadbać o zdrowie!

 

herbata z pokrzywy

Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej

Herbata z pokrzywy, jako środek leczniczy, powszechnie stosowana była już w średniowieczu. Co ciekawe, równie chętnie sięgano wówczas po liście pokrzywy, jak i jej korzeń. Okazuje się, że obydwie części rośliny zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.

Pokrzywa dla dbających o wygląd i linię

Przede wszystkim napar z pokrzywy zwyczajnej (urtica dioica l) pomoże Ci zadbać o wygląd zewnętrzny. Picie pokrzywy ułatwia pozbycie się trądziku, zaskórników oraz drobnych ranek. Pozytywnie wpływa też na wygląd włosów – stają się one gęstsze i bardziej lśniące. Warto wiedzieć także, że pokrzywa działa przeciwłupieżowo.
Jeśli Twoje paznokcie są słabe i łamliwe, napar z pokrzywy także będzie dla Ciebie odpowiedni – paznokcie wzmocnią się i zaczną rosnąć o wiele szybciej!
Pokrzywa reguluje wreszcie przemianę materii, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i produkcję żółci, a w konsekwencji – przyspiesza trawienie. To dobra wiadomość dla wszystkich osób na diecie odchudzającej!

Prozdrowotne właściwości pokrzywy

Borykasz się z obrzękami? W takim razie regularne sięganie po kubek naparu z pokrzywy będzie dobrym rozwiązaniem – i to niezależnie od powodu dolegliwości! Pokrzywa wykazuje działanie moczopędne, a także aktywizuje pracę trzustki, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się nagromadzonej w organizmie wody. Z tego samego powodu pokrzywę mogą popijać osoby cierpiące na choroby układu krążenia.
Napar z pokrzywy w postaci herbaty pomaga zapobiegać tworzeniu się kamicy nerkowej. Pokrzywa wykazuje też właściwości przeciwkrwotoczne i dobrze wpływa na krzepliwość krwi.
Regularne picie herbaty z pokrzywy wspomaga obniżanie poziomu cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Śmiało więc po tego typu napary sięgać mogą osoby chorujące na cukrzycę.
W medycynie ludowej pokrzywę zaleca się także kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz osobom chorującym na anemię. Dlaczego? Pokrzywa zwiększa liczbę krwinek czerwonych – zawiera spore ilości żelaza tak potrzebnego obydwu tym grupom.
Pokrzywa czasem nazywana jest także naturalnym antybiotykiem. Wspiera układ odpornościowy – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Witaminy i minerały, które zawiera pokrzywa zwyczajna

Zarówno liść pokrzywy, jak i korzeń zawierają sporo witamin i mikroelementów – to właśnie z ich obecności wynikają właściwości prozdrowotne pokrzywy. Picie naparów w formie herbaty to prosty sposób, by dostarczyć sobie sporej dawki witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Poza tym korzeń pokrzywy (tak jak i jej liście) zawiera także żelazo, miedź, cynk, selen i krzem. Znajdziesz w nich wreszcie flawonoidy, kwasy organiczne i garbniki.
Taka mieszanka wartościowych składników to kolejny dowód na to, że warto zrobić napar z pokrzywy i regularnie rozkoszować się jego smakiem. Zdecydowanie ułatwi Ci to ustawiony na biurku dzbanek z podgrzewaczem – dzięki takiemu naczyniu po ciepły napar z pokrzywy sięgniesz zawsze wtedy, gdy przyjdzie Ci na to ochota! Przy okazji zadbasz o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości napoju.

Picie herbaty z pokrzywy nie dla każdego! Przeciwwskazania do stosowania naparu

Choć napar z pokrzywy ułatwia trawienie, a także pozytywnie wpływa na wygląd skóry, to niestety nie jest odpowiedni dla każdego.
Przede wszystkim rozsądnie do jego stosowania powinny podejść osoby tuż po zabiegach chirurgicznych oraz z przewlekłymi chorobami nerek. Uważać muszą także diabetycy – choć napar z pokrzywy wspiera radzenie sobie z cukrzycą, to przed jego zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym. W trakcie kuracji pokrzywą koniecznie trzeba też ograniczyć się do popijania maksymalnie 4 filiżanek pokrzywy dziennie. Dlaczego? Pokrzywa może doprowadzić do wypłukiwania soli mineralnych z organizmu oraz niebezpiecznego w tym przypadku obniżenia poziomu glukozy.
Ziele pokrzywy nie jest także polecane osobom z chorobami (a zwłaszcza nowotworami) narządów rodnych.
Na pokrzywę uważaj także, jeśli kiedykolwiek zaobserwowałeś u siebie dowolne reakcje alergiczne na zioła. W takiej sytuacji pokrzywę wprowadzaj do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości.

Jak przygotować napar z pokrzywy?

Przygotowanie naparu z pokrzywy nie jest trudne. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na popijanie herbatki z liści, czy z korzenia pokrzywy, potrzebny będzie jedynie czajnik do zagotowania wody i Twój ulubiony ceramiczny albo szklany kubek.
Suszone liście pokrzywy (albo jej korzeń) umieść w kubku i zalej wrzątkiem. Odczekaj ok. 10-15 minut (szczegóły zawsze znajdziesz na opakowaniu suszu) i gotowe!
Jeśli chcesz uzyskać zupełnie klarowny napój, sięgnij po zaparzacz do herbaty i to w nim umieść liście lub korzeń pokrzywy.
Możesz też wybrać pokrzywę w formie herbaty ekspresowej. Jej zaparzenie będzie jeszcze łatwiejsze niż parzenie suszu – wystarczy kubek ceramiczny, do którego włożysz torebkę herbatki. Picie naparu przygotowanego w ten sposób także przyniesie wiele korzyści dla zdrowia!

Świeże liście pokrzywy na napar? Jak najbardziej!

Czy można przygotować napar ze świeżej pokrzywy? Oczywiście! Zanim jednak samodzielnie zbierzesz liście, sprawdź miejsce, w którym rosną. Pokrzywa z przydrożnego rowu (zwłaszcza przy drodze szybkiego ruchu) na pewno nie będzie zbyt wartościowa, a wręcz może zaszkodzić! Do przyrządzania prozdrowotnych naparów nadają się jedynie liście pokrzywy z upraw ekologicznych, ewentualnie łąk i lasów. Po przyniesieniu do domu umyj je dokładnie i rozdrobnij (możesz porwać na kawałki albo posiekać nożem). Uważaj przy tym na kłujące włoski – liście najlepiej rozdrabniać w jednorazowych rękawiczkach. Teraz wystarczy zalać pokrzywę wrzątkiem na ok. 1 minutę i już możesz wypić napar!
Niektórzy napar z pokrzywy od razu przygotowują na cały dzień, w większej ilości. Herbata z pokrzywy równie dobrze działa (i smakuje!) na ciepło i na zimno. Jak to zrobić? Zamiast po kubek, do przygotowania naparu wykorzystaj mniejszy garnek. Kiedy napój będzie gotowy, przecedź go przez sitko – zachowa swe właściwości, a jego picie stanie się wygodniejsze.

Jak często można pić napar z pokrzywy?

Korzystne działanie pokrzywy będzie zauważalne przy jej regularnym stosowaniu. W tym przypadku nie wystarczy więc niestety raz sięgnąć po kubek napoju – aby pokrzywa faktycznie zadziałała, potrzebna jest konsekwencja. Napar z pokrzywy powinieneś więc pić przez dłuższy czas – minimum 14-21 dni. Po tym czasie zauważalne staną się pierwsze efekty. Zwykle jest to pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, czyli moczopędne działanie pokrzywy. To właśnie dzięki niemu Twoje ciało będzie sprawiało wrażenie smuklejszego i bardziej jędrnego.
Pamiętaj jednak, że herbata z pokrzywy to wciąż jedno z ziół stosowanych w medycynie naturalnej, które naprawdę działa! Nie przesadzaj więc z jego ilością. Kuracja pokrzywą powinna trwać maksymalnie 1-2 miesiące. Po tym czasie zrób ok. 6 tygodniową przerwę zanim znów powrócisz do picia naparu.
Czy warto pić pokrzywę? Jeśli nie ma przeciwwskazań – jak najbardziej! Jej łagodne działanie przyniesie wiele korzyści dla organizmu.

Czytaj także:

Napar z imbiru
Napar z liści laurowych
Napar z siemienia lnianego
Napar z goździków 
Napar z majeranku
Napar z tymianku
Napar z igieł sosny
Herbata rozgrzewająca – 6 przepisów nie tylko na zimę
Picie zielonej herbaty – co warto o nim wiedzieć?

 


 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2024

Polecane

pixel