Napar z imbiru – skuteczny sposób na przeziębienie i wiele więcej!
Korzeń imbiru od wieków stosowany jest nie tylko w kuchni – bardzo ceniony jest także w chińskiej i indyjskiej medycynie ludowej. I nie bez powodu! Picie naparu z imbiru sprawdzi się podczas przeziębień, wzmocni też odporność organizmu. To jednak nie wszystko! Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne osiągniesz, sięgając po napar z imbiru – a potem wprowadź go na stałe do swojej kuchni!
Świeży korzeń imbiru - zastosowanie
Spożywanie imbiru przede wszystkim pomaga łagodzić pierwsze objawy przeziębienia. Po napar warto więc sięgać zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. Warto przy tym pamiętać, że równie dobrze, jak napar działa także sok wyciśnięty z imbiru.
A jeśli smak tych napojów wydaje Ci się zbyt intensywny? Imbir możesz dodawać do potraw w innej postaci! Zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach i stosuj jako dodatek do mięs, zup oraz makaronów. Imbir świetnie sprawdzi się także jako dodatek do domowych wypieków, a nawet – dżemu lub marmolady!
Korzeń imbiru — właściwości zdrowotne
Korzeń imbiru pozytywnie wpływa nie tylko na wzmocnienie odporności organizmu. Korzyści z jego stosowania jest o wiele więcej – po napar z imbiru warto więc sięgać o każdej porze roku!
Do dobroczynnych właściwości naparu z imbiru należą m.in.:
- działanie przeciwbólowe – napar z korzenia imbiru można z powodzeniem stosować np. w trakcie bolesnych miesiączek albo jako sposób łagodzący objawy migreny (i bóle głowy innego pochodzenia);
- działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe;
- pozytywne oddziaływanie na krążenie krwi (tj. pobudzenie krążenia);
- pozytywny wpływ na proces trawienia (napar z imbiru przyspiesza trawienie) oraz wzdęcia;
- działanie pobudzające pracę mózgu (imbir wzmacnia koncentrację w czasie pracy);
- łagodzenie mdłości, nudności i wymiotów.
Witaminy i minerały, które znajdziesz w naparze z imbiru
Z czego wynika tak wszechstronne działanie naparu z imbiru? Każdy kubek tego napoju dostarcza Ci wielu cennych składników odżywczych! Świeży imbir zawiera np. witaminę E, C, K, A oraz witaminy z grupy B. W korzeniu imbiru obecne są także mikroelementy – m.in. cynk, fosfor, potas, żelazo, miedź czy mangan.
Znajdziesz w nim również kwas foliowy, błonnik oraz olejki eteryczne – to właśnie one odpowiadają za ostry, intensywny zapach i smak imbiru.
Kiedy sięgać po napar z imbiru?
Zastanawiasz się, czy warto przygotować napar z imbiru (albo shot imbirowy)? Jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy i przyspieszyć walkę z infekcją (w tym bólem gardła, kaszlem lub gorączką), zdecydowanie tak! Po napar ze świeżego korzenia imbiru sięgaj także wówczas, gdy cierpisz z powodu niestrawności, zgagi albo po prostu – lubisz smak imbiru i szukasz łatwego sposobu na dostarczenie sobie cennych witamin i minerałów.
Zawsze pamiętaj jednak o zachowaniu umiaru! Imbir stosowany w nadmiarze może wywołać bóle brzucha, biegunkę, a nawet ogólne podrażnienie układu pokarmowego.
Z przygotowania napoju na bazie imbiru zrezygnuj więc, jeśli masz problemy z ciśnieniem krwi albo cierpisz na choroby układu trawienia (zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks). Na imbir muszą także uważać osoby chore na hemofilię.
Z ostrożnością do picia naparu z imbiru powinny też podchodzić kobiety w ciąży. Choć nie ma przeciwwskazań do przyjmowania go w tym szczególnym czasie, to ostry smak i zapach imbiru mogą podrażniać błony śluzowe żołądka oraz powodować u przyszłych mam zgagę.
Gotowanie imbiru – o czym warto pamiętać, by uzyskać wartościowy napar z imbiru?
Czy można gotować imbir, czy lepiej zalać go po prostu ciepłą wodą? Tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie! Korzeń imbiru przygotujesz na wiele różnych sposobów – w każdym przypadku będzie tak samo wartościowy. Imbir nie traci swych właściwości w procesie gotowania. Jeśli więc zależy Ci na przygotowaniu większej porcji napoju, sięgnij po garnek i zalej imbir gorącą wodą, a potem gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Przygotowany w ten sposób wywar będzie gotowy do picia po ok. 15 minutach. Najlepiej pić go razem z ugotowanymi cząstkami imbiru, ale równie wartościowy pozostanie nawet przecedzony przez sitko. Wybierz więc tę wersję napoju, która bardziej Ci odpowiada.
Działanie naparu możesz wzmocnić, dodając miód lub sok wyciśnięty z cytryny. Pamiętaj jednak, że takich składników nie zalewa się wrzącą wodą – dodaj je do kubka, kiedy napój nieco ostygnie.
Jak zrobić napar z imbiru? Podstawowy przepis
Napar z imbiru możesz przygotować także bez gotowania. W tym celu warto zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty albo dzbanek z podgrzewaczem. Imbir pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce o małych oczkach. W tym drugim przypadku uzyskasz bardziej intensywny napar – podczas ścierania imbiru wydziela się więcej olejków eterycznych i soku niż w trakcie jego krojenia.
Imbir umieść w zaparzaczu. Zagotuj wodę, weź ulubiony szklany kubek, umieść w nim zaparzacz i zalej całość wrzątkiem. Możesz też skorzystać z dzbanka z podgrzewaczem i to do niego włożyć zaparzacz. Odczekaj 3-4 minuty i ciesz się smakiem naparu!
Przygotowany w ten sposób napój wzbogacisz, dodając do niego inne składniki. Świetnie sprawdzi się np. miód, cynamon, sok z cytryny, goździki albo kardamon. Napar z imbiru dobrze smakuje także z dodatkiem soku wyciśniętego z połowy pomarańczy.
Napar z imbiru – jak przygotować? Proste przepisy
Czy słyszałeś kiedyś określenie "złote mleko"? Tak właśnie nazywany jest napar z imbiru zalanego nie wrzątkiem, ale mlekiem. Przepis ten wywodzi się z ajurwedy – tradycyjnej medycyny indyjskiej, której początki sięgają XII w.! Jak przygotować ten wyjątkowy napój o działaniu przeciwzapalnym?
Potrzebujesz kilku składników:
- 1 szklanki mleka krowiego albo ulubionego roślinnego;
- pół łyżeczki oleju kokosowego;
- 1-2 łyżeczki miodu;
- 1 łyżeczka startego imbiru;
- szczypta pieprzu, cynamonu i kurkumy.
Wszystkie składniki oprócz miodu włóż do garnka i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 5-6 minut. Tak przygotowany napar z imbiru odcedź i przelej do kubka. Zaczekaj aż odrobinę przestygnie i uzupełnij dowolnym miodem.
Smak naparu będzie tym łagodniejszy, im więcej miodu dodasz. Najlepiej wybierać miody o delikatnym, łagodnym smaku, np. lipowy, akacjowy.
Napar z imbiru z herbatą? Wypróbuj koniecznie!
Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe wykazują nie tylko napary z imbiru przygotowane na bazie wody lub mleka, ale też – napary herbaciane. Taki napój dodatkowo reguluje ciśnienie krwi. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy czajnik z wrzącą wodą, Twój ulubiony kubek ceramiczny i kilka składników.
Jeśli nie masz czasu, zetrzyj imbir na tarce albo cienko pokrój i włóż do kubka. Dodaj torebkę herbaty (albo włóż do kubka zaparzacz z herbacianym suszem) i zalej wszystko wodą. Po ok. 2-3 minutach napar jest gotowy!
Chcesz przygotować ciekawszy w smaku napój? W garnuszku zagotuj szklankę wody. Dodaj do niej po szczypcie goździków, anyżu, cynamonu, pieprzu i mielonego kopru włoskiego. Dołóż łyżeczkę startego imbiru oraz łyżeczkę suszu herbacianego (najlepiej na bazie czarnej herbaty) i wyłącz palnik. Przykryj garnuszek i odczekaj ok. 2-3 minut. Napar z imbiru przecedź przez sitko i dosłodź miodem lub cukrem waniliowym.
Napar z gotowanego imbiru do pasteryzacji – przepis na napar, który będziesz miał zawsze pod ręką
Napar z imbiru może okazać się pomocny nie tylko w trakcie jesiennego sezonu grypowego, ale także o każdej innej porze roku. Jeśli więc należysz do osób zabieganych, poświęć jedno popołudnie i przygotuj większą ilość napoju, a potem zapasteryzuj go. Dzięki temu będzie gotowy do picia w każdej chwili!
Napar z imbiru możesz przygotować na wiele sposobów. Najprostszy z nich? Zagotuj litr wody z kilogramem pokrojonych w plastry cytryn, kilogramem cukru i dwoma dużymi kawałkami imbiru (również pokrój je w cienkie plasterki). Całość gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Przelej do małych, dobrze wyparzonych słoiczków. Szybko zakręć, odwróć go góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Napar z imbiru świetnie sprawdza się jako wsparcie organizmu w okresie przeziębień. Sięgaj jednak po niego także wtedy, gdy np. chcesz zrzucić kilka kilogramów albo szybko rozprawić się z bólem. Na pewno się nie zawiedziesz!
Czytaj także:
Napar z pokrzywy
Napar z liści laurowych
Napar z siemienia lnianego
Napar z goździków
Napar z majeranku
Napar z tymianku
Napar z igieł sosny
Herbata rozgrzewająca – 6 przepisów nie tylko na zimę
Picie zielonej herbaty – co warto o nim wiedzieć?