Picie zielonej herbaty – co warto o nim wiedzieć?
Zielona herbata uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie! Szczególnie cenią ją sobie osoby na diecie redukcyjnej. Jednak wpływ zielonej herbaty na metabolizm to niejedyna jej zaleta. Co jeszcze warto wiedzieć o tym napoju i jak go zaparzać, aby picie zielonej herbaty stało się prawdziwą przyjemnością? Warto wprowadzić kilka prostych zasad!
Jak powstaje zielona herbata?
Zielona herbata wywodzi się z Chin. To właśnie tam od wieków uprawiana jest herbata z gatunku camellia sinensis, czyli właśnie tradycyjna herbata zielona. Obecnie jednak w sklepach i herbaciarniach znajdziesz także mieszanki herbat zielonych przygotowane na bazie zielonej herbaty japońskiej.
Zebrane liście zielonej herbaty poddawane są krótkiej fermentacji, a następnie suszeniu. Dzięki temu zachowują wiele substancji aktywnych, które mają znaczący wpływ na zdrowie.
Co daje picie zielonej herbaty? Zalety naparu dla zdrowia
Codzienne picie zielonej herbaty może przyczynić się do poprawy Twojego wyglądu, stanu zdrowia i samopoczucia. Wszystko z uwagi na bogactwo substancji zawartych w herbacianym naparze. Każdy kubekzielonej herbaty dostarczy Ci:
- dawki polifenoli i flawonoidów, substancji o działaniu przeciwutleniającym (a więc hamującym procesy starzenia);
- teaflawinów, czyli związków o działaniu przeciwzapalnym, chroniącym wątrobę oraz działających antynowotworowo;
- polisacharydów, które działają przeciwcukrzycowo oraz wspierają ogólną odporność organizmu;
- aminokwasów, które przeciwdziałają chorobom krążenia i niektórym nowotworom;
- witamin A, C, B, E, i K;
- potasu, glinu, fosforu, cynku i fluoru.
Na co możesz liczyć, wprowadzając do swojego codziennego planu dnia picie zielonej herbaty? Efekty to m.in.:
- obniżenie poziomu cukru we krwi;
- redukcja tkanki tłuszczowej (zwłaszcza, jeśli zdecydujesz się na picie zielonej herbaty na noc);
- zapobieganie chorobom układu nerwowego, pokarmowego i niektórym nowotworom;
- poprawa samopoczucia (w tym minimalizowanie długotrwałego uczucia zmęczenia);
- wzmocnienie układu odpornościowego.
Wiele osób zastanawia się, ile pić zielonej herbaty, żeby schudnąć, a ile wypijać jej, aby cieszyć się innymi korzyściami dla zdrowia. Przy wprowadzeniu zdrowej diety i ograniczeniu spożycia słodyczy, proces odchudzania wystarczy wspomagać już 1 filiżanką zielonej herbaty dziennie. Tyle samo naparu wypijaj też, aby wzmocnić odporność. Uważaj jednak! Wypijanie już 4-5 filiżanek naparu herbacianego każdego dnia może powodować nieprzyjemne skutki uboczne!
Picie zielonej herbaty - skutki uboczne nadmiaru naparu w diecie
Czy picie zielonej herbaty jest zdrowe w każdej sytuacji? Jak inne substancje, również zielona herbata stosowana w nadmiarze może wywołać skutki uboczne. Picie dużej ilości zielonej herbaty zwiększa ryzyko wystąpienia anemii, może też być jedną z przyczyn osteoporozy. Wypijanie naparu wieczorem, choć działa pozytywnie na redukcję tkanki tłuszczowej, może przyczynić się do wystąpienia kłopotów ze snem (z uwagi na obecność kofeiny w liściach zielonej herbaty).
Picie zielonej herbaty na czczo może z kolei podrażnić ściany żołądka, wywołać niestrawność, nudności, a nawet wymioty i biegunkę! Zbyt duże ilości naparu wypijane codziennie przez dłuższy czas prowadzą czasem nawet do wystąpienia zespołu jelita drażliwego!
Ile pić zielonej herbaty dziennie, aby cieszyć się jedynie jej pozytywnym działaniem? Lekarze podkreślają, aby nie przekraczać ilości 3 filiżanek herbaty dziennie (o pojemności 250 ml).
Pamiętaj też, że w przypadku naparu tego typu znaczenie ma nie tylko ilość i pora (poranek lub wieczór) picia zielonej herbaty. Zalety działania naparu zauważysz przede wszystkim, jeśli będziesz właściwie go przyrządzał – i wybierzesz do tego odpowiednie naczynie!
W czym parzyć zieloną herbatę?
Parzenie zielonej herbaty dla wielu jej miłośników jest prawdziwym rytuałem. I słusznie! Jeśli chcesz wydobyć pełnię smaku i aromatu naparu, powinien on być nie tylko parzony przez odpowiedni czas, ale też przyrządzany we właściwym naczyniu. Najlepiej sprawdzają się ceramiczne, szklane lub porcelanowe dzbanki i kubki z zaparzaczem. Tego typu naczynia wyposażone są w spore sitka, na których liście herbaty mogą w pełni się rozwinąć - i dzięki temu wydobyć pełnię swego aromatu.
Nieco gorzej niż zaparzacz ceramiczny lub szklany sprawdzi się taki wykonany z metalu. Metalowe naczynia do parzenia herbaty mają zazwyczaj zbyt małe sitka, które nie pozwalają na pełne rozwinięcie się herbacianych liści.
Jeśli zastanawiasz się co wybrać: szklany kubek, zaparzacz czy czajnik do parzenia herbaty, weź pod uwagę przede wszystkim, jak dużo naparu będziesz przygotowywał. Herbatę tylko dla siebie łatwiej będzie Ci przyrządzić po prostu w kubku z zaparzaczem. Kiedy jednak zamierzasz częstować nią również pozostałych domowników lub gości, postaw na większe naczynie.
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty - detale, które decydują o efekcie
Sposób parzenia zielonej herbaty ma ogromne znaczenie dla jej smaku, ale też właściwości. Kluczowa jest tu temperatura: jeśli herbaciane liście zalejesz zbyt gorącą wodą, napar będzie gorzki i niesmaczny. To najczęstszy błąd popełniany przez osoby nieobeznane z zasadami zaparzania herbaty. Właśnie przez niego wiele osób twierdzi, że nie lubi zielonej herbaty. Kiedy jednak podasz im napar właściwie przyrządzony, w niższej temperaturze wody, nagle okaże się, że herbata zyskała zupełnie inny smak!
Co jeszcze ma wpływ na działanie i parzenie zielonej herbaty? Czas oraz sposób parzenia! Te elementy wpływają na właściwości herbacianego naparu, czyli to, czy zadziała on pobudzająco, czy przeciwnie: relaksująco i kojąco.
Parzenie zielonej herbaty - temperatura
Jak już wiesz, parzenie zielonej herbaty wrzątkiem nie jest najlepszym sposobem przyrządzania naparu. Jaka temperatura parzenia zielonej herbaty będzie więc odpowiednia? Wiele zależy od jej odmiany. Chińskie zielone herbaty możesz parzyć w nieco wyższej temperaturze, z kolei japońskie – w niższej. Temperatura parzenia chińskich herbat to najczęściej 80°C, a japońskich – 70°C. Skąd masz wiedzieć, kiedy woda osiągnie taką właśnie temperaturę? Najprościej jest odczekać ok. 7-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli jednak zależy Ci na większej precyzji, postaw na termometr do parzenia herbaty. Taki gadżet jest niedrogi i znacznie ułatwi Ci przygotowywanie idealnego herbacianego naparu.
Pamiętaj, że znaczenie ma nie tylko temperatura wody, ale też czas parzenia herbaty. Najczęściej nie powinno ono trwać zbyt długo - niektóre gatunki herbaty (np. najbardziej popularna japońska Sencha) najlepiej smakuje zaparzana 1-1,5 minuty. Chińskie herbaty wymagają zwykle nieco dłuższego zaparzania niż japońskie - zwykle ich zaparzanie trwa ok. 3-4 minut.
Jak parzyć zieloną herbatę, żeby pobudzała, a jak, by uspokajała
Czas parzenia oraz to, czy porcja zielonej herbaty jest zaparzana po raz pierwszy, czy kolejny ma znaczenia dla właściwości napoju. Tradycyjnie uznaje się nawet, że najważniejsze jest drugie parzenie zielonej herbaty! Stąd też niegdyś w Chinach i Japonii wylewano herbatę z pierwszego parzenia i rozkoszowano się smakiem tylko tej z drugiego lub trzeciego parzenia (herbatę parzy się do 3 razy). Jaka jest różnica między kolejnymi parzeniami?
- Krótkie, pierwsze parzenie zielonej herbaty (na pobudzenie) działa orzeźwiająco i ożywia równie dobrze, jak czarna kawa.
- Drugie parzenie, które powinno już trwać dłużej, sprawia, że herbata działa relaksująco i uspokajająco. Ile parzyć zieloną herbatę, żeby uspokajała? Wystarczy zaparzać liście przez ok. 3-4 minuty.
Zielona herbata inaczej - jak jeszcze wykorzystać herbaciane liście w kuchni?
Liście zielonej herbaty mogą być wykorzystywane nie tylko do przygotowywania pysznego naparu, ale też jako składnik deserów! Przykład? Herbaciane lody! Jak je przygotować? Pokrusz drobno liście herbaty – na 500 ml lodów potrzebne będzie ok. 5 g herbaty. Następnie wyjmij lody z zamrażarki i zaczekaj, aż się lekko rozmrożą. Najlepiej użyć lodów waniliowych, śmietankowych lub malinowych, ale inne smaki również się sprawdzą! Herbatę wymieszaj z lodami, a potem przełóż do pucharków. Udekoruj deser świeżymi owocami, bitą śmietaną lub cukrową posypką i podawaj od razu!
Zamiast lodów możesz również przygotować mniej kaloryczną wersję zimnego deseru, czyli zielony sorbet z herbatą! Potrzebne będą:
- 20 g herbacianego suszu;
- 1 litr wody;
- 40 dag cukru;
- sok z 1 cytryny;
- 125 ml soku jabłkowego;
- 10 dag miodu.
Odlej połowę wody, zagotuj ją i wykorzystaj do zaparzenia herbaty. Resztę wody przelej do garnuszka, dodaj miód i cukier, a potem gotuj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Ostudź słodki syrop i herbatę, a potem połącz je. Dodaj sok z cytryny i sok jabłkowy. Przelej całość do pojemnika i odstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Jak parzyć zieloną herbatę na odchudzanie? Co zrobić, by działała pobudzająco, a jak zaparzać herbaciane liście, aby cieszyć się ich uspokajającym działaniem? Miłośnicy zielonej herbaty znają odpowiedzi na każde z tych pytań! W końcu herbaciany napar jest nie tylko pyszny, ale ma wiele właściwości zdrowotnych – warto więc wprowadzić go do swojej diety!
Czytaj także:
Herbata rozgrzewająca – 6 przepisów nie tylko na zimę
Orzeźwienie na gorące dni!
Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni?
Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na czerwcowe garden party!
Picie kawy – co musisz o niej wiedzieć?