Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Żurek wielkanocny – jak zrobić najlepszy?

2023-04-07
Żurek wielkanocny – jak zrobić najlepszy?

Najlepszy żurek wielkanocny? Taki przygotowany na domowym zakwasie! Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić dobry zakwas na żurek, nic straconego. Po prostu skorzystaj z naszych podpowiedzi. Dzięki temu w tym roku uda Ci się zaskoczyć najbliższych wyjątkowo aromatycznym i pysznym świątecznym żurkiem.

żurek

Zakwas na żurek - jak zrobić tradycyjny?

Tradycyjnie przygotowany zakwas na żurek to zakwas na żurek z mąki żytniej. Warto jednak wiedzieć, że klasyczny przepis doczekał się licznych modyfikacji. Obecnie możesz przygotować również zakwas na żurek z płatków owsianych albo zakwas bezglutenowy!
Chcesz pozostać wierny tradycji i przyrządzić żurek na bazie klasycznego zakwasu? Nic prostszego! Przygotuj:

  • 500 ml przegotowanej wody;
  • 5-6 łyżek mąki żytniej typ 2000;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • 7 ziaren ziela angielskiego.

Jak zrobić zakwas na żurek? Potrzebna będzie Ci jeszcze łyżka do odmierzenia składników oraz słoik lub butelka, w której przyrządzisz zakwas na żurek wielkanocny. Zwróć uwagę, by naczynie było idealnie oczyszczone – inaczej zakwas spleśnieje! Przegotowaną, ostudzoną wodę przelej do wybranego pojemnika. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wrzuć do słoika lub butelki przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i przyprawy. Przykryj naczynie lnianą ściereczką lub gazą i odstaw. Zakwas po ok. 3-4 dniach zacznie już przyjemnie, trochę kwasowo pachnieć. Do użycia będzie gotowy po ok. 7-8 dniach od nastawienia. W tym czasie zakwas żytni na żurek powinieneś codziennie mieszać. Używaj do tego jedynie czystych, drewnianych patyczków jednorazowych. Nawet odrobina zanieczyszczeń sprawi, że zakwas może się zepsuć!
Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Stan taki poznasz po pleśni na powierzchni lub jego nieprzyjemnym zapachu. W takim wypadku zakwas na żurek staropolski trzeba wyrzucić! Jeśli jednak na powierzchni zakwasu zauważysz pianę, nie oznacza to, że coś poszło nie tak. Piana często pojawia się w czasie fermentacji – co 2-3 dni po prostu zbierz ją i wyrzuć.

Zakwas na żurek z zakwasu chlebowego - jak przyspieszyć cały proces?

Czy można przygotować zakwas na żurek w 2 dni? Jeśli za późno zabrałeś się do pracy albo Twój poprzednio nastawiony zakwas się nie udał, jest wyjście z sytuacji! Po prostu do przepisu na tradycyjny zakwas dodaj kilka łyżek zakwasu chlebowego. Zdecydowanie przyspieszy to proces fermentacji. Szybki zakwas na żurek przygotujesz też, jeśli do podstawowych składników dodasz wodę z ogórków kiszonych (także kilka łyżek).
Ile może stać zakwas na żurek? Udany zakwas przechowuj w lodówce. Będzie odpowiedni do użycia przez ok. 2 tygodnie. Najlepszy pojemnik do przechowywania zakwasu to szklane naczynie. Przed schowaniem domowego zakwasu na żurek do lodówki, przecedź go, aby pozbyć się połówek czosnku, ziela angielskiego i resztek liści laurowych.

Zakwas na żurek bezglutenowy - wariant dla osób z nietolerancją glutenu

Przepis na zakwas na żurek tradycyjny nie będzie odpowiedni dla chorych na celiakię albo osób, u których stwierdzono nietolerancję glutenu. Nie oznacza to, że takie osoby nie będą mogły cieszyć się smakiem tradycyjnych wielkanocnych potraw! Wystarczy przygotować bezglutenowy zakwas na żurek. Przepis wymaga przygotowania:

  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej;
  • 3 ząbków czosnku;
  • 4 ziaren ziela angielskiego;
  • 7 ziaren pieprzu;
  • 2 liści laurowych;
  • 500 ml przegotowanej wody;
  • 4-5 łyżek soku z kiszonych ogórków;
  • 1 łyżeczki soli.

Wszystkie składniki wsyp do słoika lub butelki i zalej przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej. Przykryj gazą lub ściereczką i odczekaj 4-6 dni. Kiedy zakwas zacznie wydawać nieco kwaśny zapach (i uzyska kwaskowy smak), będzie gotowy. Taki zakwas na żurek domowy bez glutenu możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zakwas tradycyjny, owsiany albo zakwas na żurek śląski. Przepis na każdy z nich nieco różni się od siebie. Najważniejsze pozostaje użycie odpowiedniej mąki, kilku przypraw i przegotowanej wody. Potem pozostaje tylko mieszanie zakwasu i zadbanie o jego sterylną wręcz czystość. To właśnie gwarancja sukcesu! Czy warto spróbować? Oczywiście! Domowy żurek na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych!

Czytaj także:
Mąka pszenna – co musisz o niej wiedzieć?
Typy mąki – co musisz o nich wiedzieć?
1 łyżeczka – ile to gram?
Ile to 3/4 szklanki? Podpowiadamy!/250 g mąki – czy wiesz, ile to szklanek?
Żurek wielkanocny – przepis na najlepszy świąteczny żur!
Przepis na wyśmienity żurek

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

pixel