Brytfanny
( liczba produktów: 4 )Brytfanny, to idealny produkt dla każdego, kto uwielbia piec i zapiekać w piekarniku. To solidne i praktyczne naczynie przyda się, w każdej kuchni. Docenią je również osoby będące na diecie, ponieważ praktycznie, każda brytfanka ma możliwość przygotowania dań z ograniczoną ilością tłuszczu. Ten produkt cieszy się długoletnią tradycją i niezawodnością. Ceniony był już przez nasze babcie i mamy. Niegdyś wyłącznie brytfanna żeliwna, teraz również aluminiowa czy emaliowana. Oferta jest bogata, zarówno pod względem materiału, z którego wykonana jest brytfanka, jak i wielkości, koloru, a nawet dodatkowej funkcji grillowania. Brytfanka, to nie tylko doskonałe naczynie do przygotowywania mięs czy innych dań warzywnych lub rybnych. To również doskonałe produkt, w którym upieczesz pyszne domowe ciasto z owocami lub czekoladą. Dlatego naprawdę warto ją mieć!
Brytfanna czy gęsiarka ? wyjaśniamy
Brytfanny czy gęsiarki? Czym właściwie się różnią te dwa naczynia? Tak naprawdę wyłącznie wielkością. Brytfanna gęsiarka, to nazwy które większość używa zamiennie. W obecnych czasach jest, to słuszne. Kiedyś było zupełnie inaczej. Gęsiarka, jak sama nazwa wskazuje, była używana do pieczenia gęsi w całości. Ptak był przeważnie sporych rozmiarów, dlatego też naczynie musiało być odpowiednio duże. Każda taka gęsiarka powinna była wyposażona w pokrywkę. W przypadku gęsiarki jest to element obowiązkowy. W przypadku brytfanki już nie. Tu występują modele z pokrywką i bez.
Czy są jeszcze jakieś różnice? Najczęściej spotykane gęsiarki są owalnego kształtu, choć i to nie jest regułą, bo występują też wersje prostokątne. Taka gęsiarka garnek zwykle wykonana jest z grubej blachy pokrytej emalią. Jak wiadomo, powłoka emaliowana jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dlatego brytfanny, gęsiarki i inne naczynia tak często są nią pokrywane.
Tradycyjna gęsiarka jest naczyniem uniwersalnym. Choć niegdyś była dedykowana do pieczenia gęsi, dziś sprawdzi do przygotowania różnych dań, w szczególności gdy musimy przygotować jednorazowo ich sporą ilość np. na rodzinne uroczystości. W gęsiarce można nie tylko piec mięsa w całości, ale też gotować bigos, gołąbki i przygotowywać najróżniejsze zapiekanki z mięsem lub w wersji dla wegetarian. To naprawdę wszechstronne naczynie, które powinno znaleźć miejsce w każdym domu.
Brytfanna jaka najlepsza?
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, bo wszystko zależy od potrzeb i indywidualnych preferencji. W ofercie sklepu Zasmakuj Radości można znaleźć brytfanny żeliwne, emaliowane, a nawet aluminiowe występujące w różnych wersjach. Pojemności sięgają aż do 7 l. Większość modeli posiada pokrywkę, ale występują też takie bez. Dostarczane przez znanych i renomowanych producentów, takich jak Emalia Plaszew czy Florina, brytfanny charakteryzują się najwyższą jakością wykonania, trwałością oraz solidnością. Będą służyć przez lata.
Brytfanna żeliwna ? klasyka kuchni polskiej
Wspominając o różnych typach brytfann, nie wolno zapomnieć o klasyce jaką jest bez wątpienia brytfanna żeliwna. W obecnych czasach tego typu naczynia znów wracają do łask, ale w nowszym, lepszym wydaniu. Brytfanna żeliwna emaliowana, jest nie tylko niezwykle trwała i odporna, ale też i piękna. Jak każde emaliowane naczynie cechuje ją niebanalny wygląd i piękne kolory. Doskonałym przykładem jest Brytfanna żeliwna Florina Hierro To soczyście czerwone naczynie wykonane z trwałego i odpornego na uszkodzenia żeliwa, będzie służyć każdej gospodyni przez lata. Można w nim smażyć, gotować, dusić, a nawet zapiekać. Dania przygotowane w brytfannie, dzięki szczelnej pokrywie, nie tracą soczystości, naturalnego smaku i zapachu. Wewnątrz wytwarza się tzw. zamknięty obieg, który sprawia, że para wodna skrapla się wprost na przygotowywaną potrawę.
Dlaczego nadal warto sięgać po brytfanny żeliwne? Żeliwo długo utrzymuje ciepło, a gładka powierzchnia emalii sprawia, że garnek można łatwo utrzymać w czystości. Ponadto brytfanny żeliwne z emaliowaną powłoką są też bezpieczne dla zdrowia i odpowiednie do przygotowania dań dla alergików czy osób starszych. Tak jak w innych brytfannach, tak i w tych można piec, zapiekać i gotować. Brytfanny żeliwne nadają się na każdy rodzaj kuchenki domowej. Nie ważne czy posiadamy kuchenkę indukcyjną, elektryczną czy gazową, naczynie żeliwne będzie tu pasować idealnie. Duże rozmiary i ciekawy wygląd sprawiają, że brytfanna żeliwna pojawia się bardzo często na biesiadnych stołach, czy innych tradycyjnych rodzinnych uroczystościach.
Brytfanna emaliowana ? piękno i tradycja
Lubicie domowe gołąbki, aromatyczne pieczone mięsa lub gulasz? A może wolicie coś zdrowszego? Brytfanna emaliowana sprawdzi się w każdym przypadku. Tworzywo nie wytwarza szkodliwych i toksycznych substancji, niweluje przywieranie potrawy, a ponadto ułatwia utrzymanie naczynia w czystości. Emaliowana powłoka pozwala na zachowanie wszelkich wartości odżywczych i co ważne ? można w niej również przygotowywać kwaśne potrawy.
Brytfanny emaliowane cieszę nie tylko wszechstronnością - można używać ich zarówno do pieczenia w piekarniku, jak i gotowania potraw na kuchence gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej. Te brytfanny wyróżnia też piękne wykonanie. Większość modeli posiada pokrywkę.
Ciasto w brytfannie ? tak, to możliwe!
W brytfannach emaliowanych możemy przygotować nie tylko pyszne pieczenie, gulasze czy inne bardziej, bądź mniej tradycyjne dania. Można w nich również przygotować wyborne ciasta. Idealnym przykładem jest keks lub sypana szarlotka. Ciepło rozprowadza się równomiernie, dzięki czemu wypiek uda się nam jak nigdy.
Dlaczego wybrać brytfanny aluminiowe?
Brytfanna aluminiowa ma wielu zwolenników. Wyglądem przypomina tradycyjne brytfanny żeliwne, zwłaszcza przez grube dno i ścianki. Jednak jest tu podstawowa różnica ? waga produktu. Brytfanna żeliwna, tak jak i brytfanna kamienna jest naczyniem dość ciężkim. W przypadku brytfanny wykonanej z aluminium ten problem znika. Naczynie jest lekkie i bardzo poręczne. Dodatkową zaletą jest, to że posiada żaroodporną pokrywę szklaną lub aluminiową. Warto tu wspomnieć, że nie ma mowy o starym typie garnków z aluminium, które nie były zdrowe. Nowoczesna brytfanna ma nieprzywierającą powłokę ceramiczną, mineralną i granitową. Dzięki temu potrawa nie tylko nie przywrze do brytfanny, ale będzie też zdrowsza.
Brytfanna aluminiowa na każdy rodzaj kuchenki
Nie dość, że można w nich piec, to mogą także być używane, na każdym rodzaju kuchenki. Doskonałym przykładem jest tu Brytfanna Florina Delico. To idealna brytfanna na indukcję. Dlaczego? Bo każdy element naczynia można używać osobno. Ponadto, zarówno brytfanka, jak i jej pokrywka posiadają specjalne dno indukcyjne, co sprawia, że nadają się również do gotowania lub podsmażania potraw. Naczynie wykonane zostało z wysokiej jakości aluminium, dzięki czemu nagrzewa się szybko i równomiernie zachowując przy tym długo wysoką temperaturę. Wewnątrz pokryte jest powłoką Non-Stick zapobiegającą przywieraniu. Ponadto posiada też żebrowane dno, dzięki któremu minimalizuje nadmierne wchłanianie tłuszczu. To brytfanna, która znajdzie na pewno wiele zastosowań.
Idealna nie tylko do gotowania i pieczenia
Zalet brytfann można wymieniać wiele, tak samo jak i ich zastosowań. Nowoczesne brytfanny aluminiowe są idealne nie tylko do gotowania, duszenia czy zapiekania. W ofercie można znaleźć również brytfanny aluminiowe do grillowania. Idealnym przykładem jest tu Brytfanna aluminiowa Florina Modi Grill. Naczynie jest idealne do grillowania i zapiekania. Trzy warstwy powłoki Pfluon 2 zapobiegają przywieraniu produktów i sprawiają, że brytfanna nagrzewa się szybko i równomiernie, będąc przy tym odporna na wysokie temperatury.
Brytfanna do piekarnika ? jaki rozmiar najlepszy?
Brytfanny, tak jak inne garnki do piekarnika dostępne są w różnych pojemnościach. Mała brytfanna do pieczenia sprawdzi się idealnie dla mniejszej rodziny, gdzie przygotowuje się w niej codzienne obiady, takie jak zapiekanki. Dużą brytfannę powinno się wybrać, gdy planujemy ją wykorzystać do przygotowania dużej ilości jedzenia na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Brytfanna jako doskonałe naczynie do zapiekania posiada najróżniejsze pojemności, aby sprostać wymaganiom każdego klienta. Wybierać można spośród naczyń o pojemnościach od 3 l do 7 l. Dzięki temu brytfanna znajdzie zastosowanie w kuchniach mniejszych i większych rodzin.
Wybierając naczynie do pieczenia mięsa czy innych dań, powinno się też zwracać uwagę na jego długość. Każdy piekarnik jest inny. Musimy mieć pewność, że naczynie, które wybierzemy się w nim zmieści. Wybrany przez nas garnek do pieczenia mięsa musi też oczywiście pomieścić w sobie daną potrawę. Jeśli chcemy piec mięso w całości warto pokusić się o dłuższą brytfankę.
Już nasze babcie używały w swoich kuchniach brytfanny. Brytwanka, to zdecydowanie ponadczasowe naczynie, które powinien mieć każdy miłośnik gotowania i pieczenia. Brytfanna na indukcję i do piekarnika, na kuchenkę gazową, ceramiczną, po prostu na każdą. To naczynie nie tylko można używać praktycznie wszędzie, ale też i do wszystkiego. To wspaniały garnek do duszenia mięs, do przygotowywania tradycyjnych polskich potraw, a nawet ciast. Brytfanna do ciasta, to często hit niejednej imprezy. Dlatego naprawdę warto mieć w swojej kuchni brytfannę - naczynie, które będzie nam służyć przez lata.