Pokrywki
( liczba produktów: 1 )Pokrywki, to jedne z ważniejszych akcesoriów kuchennych. W większości przypadków kojarzone są z garnkami. Umożliwiają duszenie czy gotowanie potraw. Dodatkowo pokrywka do garnka może też pomóc w odcedzeniu makaronu, jeśli jeszcze nie dorobiliśmy się cedzaka. Jednak, to nie wszystko. W obecnych czasach pokrywki mają o wiele więcej zastosowań. Możemy znaleźć pokrywki do mikrofali, do patelni, a nawet do przykrywania słodkich ciast. Podobną różnorodność obserwujemy pod względem materiału z jakiego wykonana jest dana pokrywka. Istnieją pokrywki silikonowe, emaliowane, szklane, z kamionki czy ze stali nierdzewnej. Wybór jest naprawdę duży. Która pokrywka sprawdzi się najlepiej? Jak dobrać ją do posiadanego garnka? Jak przechowywać pokrywki?
Na co zwrócić uwagę wybierając pokrywki do garnków?
Pokrywka, to niezwykle ważny i przydatny element każdego garnka. Bywa, że jest dołączona od razu do kupowanego naczynia lub należy ją dokupić. Na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze pokrywki?
Materiał wykonania. Jest on niezwykle ważny. Spotykamy pokrywki szklane, metalowe, ceramiczne lub emaliowane. Jednak to nie wszystko. Występują też pokrywki silikonowe lub kamionkowe. Jaką najlepiej wybrać? Jakie mają zalety i wady? O tym podpowiadamy poniżej.
Uchwyt. Uchwyt każdej pokrywki powinien być wykonany z materiału, który się nie nagrzewa. Jest to niezwykle ważne dla naszego bezpieczeństwa. Dla przykładu - uchwyt szklany czy metalowy nie sprawdza się przy długim gotowaniu lub duszeniu potraw, może się nagrzać, a tym samym możemy się poparzyć. Najlepiej sprawdzają się uchwyty z tworzywa sztucznego np. uchwyt bekelitowy, który się nie nagrzewa.
Dziurka na odprowadzanie pary. Jedni uważają ją za niezbędną, inni wręcz przeciwnie. Tu opinie są podzielone. Generalnie jest to przydatna funkcja, jeśli gotujemy duże ilości płynów pod przykryciem. Para ma gdzie ulecieć i pokrywka nie podskakuje pod jej naporem.
Niektóre nowoczesne pokrywki mają wbudowany termometr informujący użytkownika o temperaturze panującej w garnku. Taka opcja nie jest niezbędna, ale może być przydatna podczas precyzyjnego gotowania. Jednak należy pamiętać, że pokrywek z termometrem nie należy myć w zmywarce, chyba, że wspomniany termometr jest odczepiany. Termometr może też ulec po pewnym czasie awarii. Decydując się na pokrywki z termometrem, należy dobrze przemyśleć zakup, czy aby na pewno jest nam potrzebna taka dodatkowa funkcja.
Pokrywki emaliowane
Pokrywki emaliowane wykonane z wysokiej jakości stali pokrytej warstwami emalii, to produkt który może służyć na lata. Pokrywki są wytrzymałe i doskonale znoszą wysokie temperatury podczas gotowania. Co ciekawe pokrywki te występują nie tylko w różnych rozmiarach, ale też i kolorach. Z pewnością znajdziemy kolor, który idealnie będzie pasował do posiadanych garnków. Dodatkowo można spotkać emaliowane pokrywki w kropki, groszki, ciapki, prążki, a nawet inne ciekawe wzory.
Dlaczego warto zainwestować w pokrywki emaliowane? Wszelkie naczynia emaliowane są polecane do zdrowego gotowania. Szklista powłoka emalii jest bowiem odporna na bakterie, idealna dla alergików i łatwa do utrzymania w czystości. Dodatkowo ? co warto podkreślić ? emalia nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi i nie wydziela żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji.
Pokrywki emaliowane najczęściej występują w rozmiarach od 14 do 24 cm, a więc pasują na większość garnków.
Szklane pokrywki do garnków
Dlaczego szklane pokrywki do garnków są tak popularne? Wykonane z żaroodpornego szkła są wyjątkowo wytrzymałe na działanie wysokich temperatur. Ponadto ze względu na ich transparentność, możemy obserwować gotującą się potrawę bez konieczności podnoszenia pokrywki. Pokrywki żaroodporne bardzo często wyposażone są w specjalne otworki umożliwiające przepływ powietrza i odprowadzenie nadmiaru pary, co zapobiega kipieniu.
Szklane pokrywki dostępne są w różnych wielkościach i z łatwością można je dopasować do już posiadanych garnków, a nawet patelni wykonanych z różnego rodzaju materiałów. Przez to jest to niejako pokrywka uniwersalna.
Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią szklaną pokrywkę?
Oczywiście na rozmiar i uchwyt. Bardzo ważną kwestią jest materiał, z którego wykonano uchwyt. W niektórych przypadkach materiał ten dyskwalifikuje używanie danej pokrywki w piekarniku.
Szklane pokrywki z metalowym uchwytem. To odpowiednia pokrywka do patelni i garnków lub innych naczyń kuchennych. Sprawdzi się do dań z piekarnika. Pokrywki z takim uchwytem można przechowywać w zmywarce. Śmiało też można je stosować do przykrywania dań, które przechowujemy w lodówce.
Często też występują szklane pokrywki z bakelitowym uchwytem, który nie nagrzewa się podczas gotowania. Jednak mimo tej cechy zawsze warto zachować ostrożność i mieć w pobliżu rękawice kuchenne, gdy zdecydujemy się na przygotowanie dania w piekarniku.
Bez względu na materiał z jakiego wykonany jest uchwyt, każdy uchwyt powinien mieć ergonomiczny kształt, który ułatwi bezpiecznie zdjąć lub założyć pokrywkę na naczynie. Uchwyt ten powinien być również stabilnie umocowany.
Zdarzają się pokrywki, które wyposażono dodatkowo w metalowe ranty. Mają one chronić szklaną pokrywkę przed uszczerbieniem, tym samym przedłużając jej zdatność do użycia i zmniejszając ryzyko uszkodzeń przy przechowywaniu danej pokrywki w szafkach kuchennych. Stalowe ranty pomagają również zawiesić lub oprzeć pokrywkę
Co ułatwia przechowywanie pokrywek w kuchni?
Sprawdzi się tu odpowiedni wieszak na pokrywki, który montuje się na kuchennej ścianie lub wewnątrz szafki. Ułatwia, to organizację w kuchni i utrzymanie porządku. Podobną funkcję ma stojak na pokrywki z tą różnicą, że w większości przypadków jest to gadżet ustawiany na blacie, w szafce lub w szufladzie. Taki organizer na pokrywki zajmuje dość mało miejsca i może ułatwić nam ich bezpieczne przechowywanie.
Metalowe pokrywki do garnków
Wykonane są z trwałej i solidnej stali, dzięki czemu może to być zakup na lata. Są odporne na uszkodzenia, nie absorbują zapachów i są łatwe w utrzymaniu czystości. Często wyposażone są w specjalne otwory, podwyższone ranty lub wypustki ułatwiające odcedzanie potraw.
Ponadto pokrywki metalowe są stosunkowo lekkie i niedrogie.
Pokrywki silikonowe
Pokrywki silikonowe mają szerokie zastosowanie. Silikon, z którego są wykonane jest trwały i przyjemny w użytkowaniu. Pokrywki wykonane z silikonu sprawdzają się zarówno jako pokrywki do garnka, jak i przykrywki do patelni czy kuchennej misy, w której wyrabiamy ciasto drożdżowe. Pokrywki te wspaniale zabezpieczają przed uwalnianie się aromatów, dzięki temu sprawdzają się do przechowywania potraw w lodówce. Pokrywka silikonowa jest uniwersalne i przyjazna dla środowiska. Świetnie też zabezpiecza zawartość danego garnka czy miski przed drobnymi owadami, które tak często nękają nas w kuchni lub podczas serwowania dań w ogrodzie.
Zaletą pokrywek silikonowych jest ich duża odporność na działanie temperatur ? zarówno tych wysokich, jak i niskich. Dlatego doskonale sprawdzają się podczas podgrzewania potraw w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Można je też wkładać do zamrażalnika.
Są łatwe w utrzymaniu czystości, można je myć w zmywarce.
Pokrywki żaroodporne z silikonem
Występują też pokrywki żaroodporne z silikonem. To swego rodzaju nowość w kuchennym świecie. Takie pokrywki pasują często do więcej niż jednego rozmiaru garnka. Można powiedzieć, że to pokrywka uniwersalna. A wszystko dzięki szerokiemu, profilowanemu brzegowi z silikonu. To też doskonałe rozwiązanie na grilla.
Czym jest pokrywka do mikrofali?
Ciekawym rozwiązaniem, o którym warto wspomnieć jest pokrywa do mikrofali. Nie jest to jednak tradycyjna pokrywka. Ma ona na celu ograniczyć wysychanie dań, do którego dochodzi w wyniku odparowania wilgoci podczas podgrzewania potrawy w mikrofalówce. Dodatkowo pokrywka ta chroni wnętrze urządzenia przed zabrudzeniami. Latem można ją wykorzystać do przykrycia dań, chroniąc je przed małymi owadami.
Pokrywa wykonana z tworzywa sztucznego odpornego na działanie wysokich temperatur, posiada wygodne uchwyty oraz otwór odprowadzający nadmiar pary.
W żadnej kuchni nie może zabraknąć pokrywek do garnków, patelni i innych naczyń. Bez względu na ich rozmiar czy materiał z jakiego są wykonane, zawsze będą nam potrzebne do gotowania, zapiekania czy podgrzewania domowych potraw. Bo czy ktoś wyobraża sobie gotowanie ziemniaków bez pokrywki?