5 sposobów na parzenie aromatycznej i pysznej kawy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Ma ona nie tylko wiele pozytywnych właściwości, ale działa także pobudzająco. Najlepiej smakuje świeżo zmielona, o czym z pewnością przekonał się każdy, kto kiedykolwiek takiej kawy spróbował. Poniżej prezentujemy 5 najlepszych sposobów na parzenie kawy! Wybierz dla siebie najlepszy!
Parzenie kawy – metody
Wielu z nas uwielbia napić się gorącej kawy zaraz po przebudzeniu. Parzenie kawy to aromatyczny rytuał, który budzi nas do życia, pozwala wejść w codzienne obowiązki z większą dozą energii i entuzjazmu.
Tak naprawę jest wiele metod parzenia kawy i każda ma swoich zwolenników oraz przeciwników. Zerknij, co dla ciebie przygotowaliśmy. Może swój obecny styl parzenia kawy zamienisz na inny? Być może jeden z alternatywnych sposobów na parzenie kawy zostanie Twoim ulubionym? Kawiarka, drip, chemex, aeropress, french press, to bardzo proste urządzenia, których cena jest znacznie niższa, niż cena ekspresu do kawy, a umiejętnie zaparzona jest wspaniała w smaku.
Kawiarka (moka) – parzenie kawy we włoskim stylu
Parzone w kawiarce zmielone ziarna kawowca to jeden z najczęstszych, po ekspresie do kawy, sposobów na przygotowanie czarnego trunku. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość ziaren i zmielić je drobno. Chcecie dowiedzieć się w jaki sposób zmielić ziarna do przygotowania kawy w kawiarce, a także jak wygląda proces parzenia w niej kawy? Czym zachwycają się do dziś jej użytkownicy? Spójrzcie sami.
Jak zmielić kawę do kawiarki?
Kawa, która ma posłużyć do parzenia w kawiarce, powinna być zmielona grubiej, niż do esencjonalnego espresso, ale drobniej, niż do dripa (o którym przeczytasz poniżej). Niezależnie od tego, czy będziesz mielić kawę w młynku żarnowym, nożowym, ręcznym, czy elektrycznym, musisz ustawić mielenie na dość drobne okruchy. Zresztą, sprawa wymaga prób, zatem i to opanujesz do perfekcji. Musisz wyczuwać pod palcami kawę o grubości soli kuchennej.
Kawiarka – jak działa?
Do dolnej części moki wlej wodę, a zmieloną kawę wsyp do lejka z sitkiem, które następnie nałóż na dolną część. Kawiarkę dokładnie zakręć i umieść na małym palniku. To bardzo ważna czynność. Zwróć też uwagę na zawór bezpieczeństwa. Nie został on umieszczony tam bez powodu. W niektórych tanich kawiarkach, niestety nie służy on, jak należy, dla bezpieczeństwa sprawdź swój. Gdy kawa będzie, pod wpływem ciśnienia, wypływać, słychać będzie przelewanie się napoju do górnej części moki. Najlepiej smakuje, gdy od razu po przelaniu do górnej części, wleje się ją do kubka, by nie doprowadzić do jej zagotowania. Zagotowanie kawy sprawiłoby, że straciłaby ona swój smak, a zyskałaby jedynie te nuty smakowe, których nie lubimy w przeparzonej kawie, czyli gorycz i kwasowość.
Dripp – parzenie kawy w dripp’ie
Dripper (lub drip) to lejek, do którego wkłada się papierowy filtr. Możesz użyć dripa kupionego w sklepie lub po prostu użyć lejka, który masz w domu. Jest równie popularny, co kawiarka, ponieważ nie wymaga wiele pracy. Działa na bardzo podobnej zasadzie, jak chemex. Wystarczy nałożyć lejek na szklankę lub filiżankę, aby napój miał gdzie spływać. Włożyć do niego filtr w kształcie litery V, o kącie nachylenia ścianek 60°. Całe urządzenie nosi nazwę V60, dzięki kształtowi i kącie nachylenia bocznych ścianek. Tak przygotowany produkt należy zalać wrzątkiem (w celu pozbycia się zapachu papieru). Następnie wodę należy wylać ze szklanki, a drip umieścić na niej jeszcze raz. Odmierzoną, zmieloną kawę wsyp na filtr i powoli zalewaj wodą (o odpowiedniej temperaturze) – napój będzie pojawiać się w szklance. Najlepiej, aby parzenie trwało max. 3 minuty.
Jak zmielić kawę do dripp’a?
Kawa do drippa powinna być zmielona w dobrej jakości młynku. Musi być ona grubsza od kawy do kawiarki, ale drobniejsza, niż do chemexa. Swoją ziarnistością przypomina piasek. Musisz wyczuwać pod palcami równomierne grudki kawy, które zapewnią odpowiednie parzenie. Do przygotowania kawy w tak alternatywnej formie, jaką jest drip, należy przyjąć proporcję 6 g kawy na 100 ml napoju. Zatem jeżeli chcesz uzyskać 200 ml naparu, do filtra wsyp 12 g kawy. Kawa parzy się w tej metodzie grawitacyjnie, skapując do kubka.
Chemex
Urządzenie to jest zarówno zaparzaczem, jak i karafką, w której przechowywana może być zaparzona kawa. Określany jest jako prosty ekspres do kawy, ponieważ posiada jedynie filtr, przez który przesiąka napój. Jego działanie jest podobne do drippa – kawę umieszcza się w filtrze, a następnie zalewa gorącą wodą. Kawa do chemexa powinna być zmielona nieco grubiej niż do drippa. Zapewni to odpowiedni czas parzenia kawy, który nie może być ani za długi, ani za krótki. Podczas alternatywnych metod parzenia kawy, istotnym elementem całej układanki jest czas parzenia. Parzenie kawy w odpowiednim czasie odpowiada za jej smak. Tylko wtedy najlepsze ziarna, jakich używasz oddadzą swój właściwy aromat i moc.
Parzenie kawy w chemex’ie?
Podobnie jak przy drippie, chemex to dzbanek, do którego wkłada się papierowy filtr. Może on przybierać po rozłożeniu okrągły, bądź kwadratowy kształt. Okrągły filtr dobrze przylega do brzegów, z kolei ten kwadratowy łatwiej jest wyciągnąć z chemexa po zaparzeniu kawy, łapiąc za jego ostre końce. Najpierw nałóż filtr na chemex i przelej go gorącą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku. Filtr ten jest gruby i mógłby niepotrzebne wpłynąć swoim smakiem na cały napar. Przelaną przez filtr wodę, wylej.
Ile kawy do chemex’a?
Kolejnym krokiem jest nasypanie odpowiedniej ilości kawy do filtra. Szacuje się, że powinno się nasypać około 7 g kawy na 100 ml napoju. Jak uzyskać doskonały smak kawy w chemex’ie? Zalej kawę minimalną ilością wody w temperaturze 90 – 95°C. Zamieszaj i pozwól dwutlenkowi węgla się ulotnić. Wówczas uzyskasz przepyszną kawę. Daj jej 30 s, aby zaczęła dziać się magia. Parzenie kawy w tej alternatywnej formie powinno odbywać się w czasie od 3 minut i 30 s do 5 minut. Oryginalny smak napoju chemex zawdzięcza swoim filtrom, które mają idealną przepuszczalność, czyniąc z ziaren kawowca kompozycję zarówno esencjonalną, jak i niezwykle aromatyczną.
Aeropress
Działa podobnie jak strzykawka – do tłoka wsypuje się zmieloną kawę, dolewa wodę i zakręca. To bardzo prosty technicznie sprzęt, który jest sprzętem niezwykle mobilnym. Jak zmielić kawę do aeropress’u? To jedna z niewielu sztuk parzenia kawy, w której masz dowolność. Metodą prób i błędów dojdziesz do swojej ulubionej grubości. Ważne, aby mielenie było równomierne.
Na końcu urządzenia znajduje się papierowy filtr, który odpowiada za przelewanie się odfiltrowanej kawy do kubka. Wielu twierdzi, że z aeropressu wychodzi „brudna kawa”, ale odpowiednie jej parzenie sprawia, że wcale tak nie jest.
Jak uzyskać klarowną kawę w aeropress’ie?
Są 3 powody, dla których twoja kawa z aeropress’u może być mętna.
- Złe założenie papierowego filtra.
- Nieodpowiednio dobrze dokręcone sitko.
- Zbyt szybkie przeciskanie tłoka.
Parzenie kawy w aeropress’ie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie aeropress’u. Zwilż filtr i dobrze dokręć sitko. Ustaw aeropress na kubku lub dzbanku. Następnie nasyp odpowiednią ilość kawy i zalej ją wrzątkiem, natychmiast dobrze wymieszaj kawę. Załóż tłok i rozpocznij powolne przeciskanie naparu. Niezwykle ważnym procesem jest wymieszanie kawy, aby każdy kawałeczek zmielonych ziaren miał kontakt z gorącą wodą. Jeżeli tego nie zrobisz, każda filiżanka będzie smakować zupełnie inaczej. Przy wykonywaniu tego typu kawy, przyda się waga, a także stoper. W przeciwieństwie do innych urządzeń aeropress można zabrać ze sobą np. w podróż.
Zaparzacz do kawy – french press
To wyjątkowo proste naczynie potrafi w szybki sposób przygotować odpowiednią ilość ulubionego napoju. Przygotujesz w nim również herbatę, czy zioła. To bardzo proste urządzenie w niskiej cenie. Jednak decydując się na tego typu zaparzacz do kawy, sprawdź, czy sitko dokładnie przylega do jego ścianek. Gwarantuje to doskonałą jakość przygotowanej kawy.
Szacuje się, że na dno french pressa na 1 litr wody należy wsypać 60 g dobrze zmielonej kawy.
Jak przygotować kawę we french press’ie
Zmielone ziarna należy wsypać do zaparzacza i zalać je wodą (odczekując 30 sekund). Następnie dolać wymaganą ilość wody i parzyć całość przez 4 minuty. Po tym czasie za pomocą tłoka odseparować fusy od kawy i gotowe!